Γράφει η Νίκη Χύτα, τ. Πρόεδρος Ηπειρωτών Τρικάλων
Ο Αγ. Γεώργιος γεννήθηκε το 1808 μ.χ. στο Τσούρχλι Γρεβενών από φτωχούς γεωργούς γονείς.
Ορφάνεψε σε παιδική ηλικία, παρέμεινε αγράμματος, ενώ πολύ μικρός έφυγε για τα Ιωάννινα όπου έγινε ιπποκόμος του Χατζή, αξιωματικού του Ιμίν Πασά, στον οποίο και παρέμεινε για οκτώ χρόνια. Το 1836, την ημέρα των αρραβώνων του με την Ελένη, μια νεαρή Γιαννιώτισσα, συκοφαντήθηκε από έναν Οθωμανό Χότζα ότι ενώ είχε εξισλαμιστεί ζούσε ως χριστιανός. Μπροστά στον κριτή ο Γεώργιος φορώντας τα τσαρούχια και τη φουστανέλα του, απολογήθηκε με θάρρος ότι γεννήθηκε από χριστιανούς γονείς και ότι παρέμεινε χριστιανός καθ΄ όλη τη διάρκεια της ζωής του. Οι Τούρκοι τον θεωρούσαν Μουσουλμάνο, επειδή στην εργασία του τον αποκαλούσαν Χασάν.
Το 1837 γεννήθηκε ο υιός του, ο οποίος βαφτίστηκε και έλαβε το όνομα Ιωάννης. Στη συνέχεια ο Γεώργιος φυλακίστηκε εκ νέου από τους Τούρκους προκειμένου με τη βία να αλλαξοπιστήσει. Για τη σωτηρία και την απελευθέρωσή του κινητοποιήθηκε σύσσωμος ο χριστιανικός λαός των Ιωαννίνων, με επικεφαλής τον Μητροπολίτη Ιωακείμ τον Χίο. Όλες οι προσπάθειες όμως απέτυχαν και στις 17 Ιανουαρίου 1838, ανήμερα της εορτής του Αγίου Αντωνίου, ο Γεώργιος απαγχονίστηκε στην αγορά των Ιωαννίνων.
Οδηγούμενος προς τον κριτή ομολογούσε συνεχώς την πίστη του. Το σκήνωμά του παρέμεινε κρεμασμένο στην αγχόνη έως τις 19 Ιανουαρίου, ενώ από την ώρα εκείνη ένας καταιγισμός θαυμάτων πλημμύρισε την πόλη. Πλήθος παραλύτων και πασχόντων θεραπεύτηκαν. Μια Τουρκάλα μάλιστα άρπαξε την κάλτσα από το πόδι του Αγίου. Ο Άγιος εικονίζεται φορώντας μία κάλτσα. Το λείψανό του αγοράστηκε αντί 300 γροσίων από τη Μητρόπολη Ιωαννίνων, όπου και ενταφιάστηκε με τιμές στο Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αθανασίου.
Ο Άγιος Γεώργιος δεν είναι μόνο προστάτης της πόλεως των Ιωαννίνων, αλλά τιμάται και ως προστάτης Άγιος της Προεδρικής Φρουράς, των ενδόξων Φουστανελάδων του Γένους μας που πρωτοστάτησαν στους Εθνικούς αγώνες.