Από που προέκυψε η Blue Monday και γιατί θεωρείται τόσο καταθλιπτική ημέρα
H τρίτη Δευτέρα κάθε Ιανουαρίου ονομάζεται εδώ και αρκετά χρόνια ως Blue Monday και υποτίθεται ότι είναι η πιο καταθλιπτική μέρα του χρόνου.
Σήμερα λοιπόν 15 Ιανουαρίου είναι η πιο μελαγχολική ημέρα του 2024, σύμφωνα με τη θεωρία που έχει επικρατήσει τα τελευταία χρόνια.
Ο λόγος που θεωρείται μελαγχολική έχει να κάνει με έναν συνδυασμό παραγόντων που αφορά τόσο στην πάροδο των γιορτών, όσο και στους στόχους της νέας χρονιάς. Μάλιστα τα τελευταία χρόνια, μετά από το 2020 συνδέθηκε και με το άγχος της πανδημίας.
Η θεωρία της Blue Monday προκύπτει από μια μαθηματική εξίσωση, όπως προέκυψε από τον ακαδημαϊκό Dr. Cliff Arnall, είναι η [W+(D-d)]xTQ/MxNA.
Αυτή προκύπτει από παράγοντες όπως ο καιρός (W), τα χρέη (D), ο μηνιαίος μισθός (d), ο χρόνος που έχει περάσει από τις γιορτές των Χριστουγέννων (T), το χαμηλό επίπεδο κινητοποίησης (Μ) κ.α.
Θα πρέπει να σημειωθεί ωστόσο πως επιστήμονες, χαρακτηρίζουν αυθαίρετο τον όρο Blue Monday, λέγοντας ότι δεν μπορεί να σταθεί επιστημονικά.
Ο Craig Jackson, καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Birmingham City δηλώνει: «Η μελαγχολία του χειμώνα είναι μια φυσική αντίδραση στις διακοπές των Χριστουγέννων και στο τέλος των γιορτών, αλλά η παθολογικοποίηση τέτοιων φυσιολογικών συναισθημάτων σε κάποια μορφή οξείας κατάθλιψης.
Ο μόνος τρόπος με τον οποίο αυτή η ημερομηνία μπορεί να θεωρηθεί ως πιο καταθλιπτική από άλλες είναι λόγω του ότι τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης λένε στους ανθρώπους για την Blue Monday και έτσι μπορεί να προκύψει ένα φαινόμενο αυτοεκπληρούμενης προφητείας».
πηγή: eidiseis.gr