Το μέλλον του πολιτιστικού χώρου στα Τρίκαλα και όσα θα συμβούν στις 18 Ιανουαρίου
Το νομοσχέδιο του ΥΠΕΣ που προέβλεπε μεταξύ άλλων και την κατάργηση Νομικών Προσώπων των δήμων έφερε και την κατάργηση της αυτονομίας του Μουσείου Τσιτσάνη στα Τρίκαλα.
Μια αυτονομία που διασφάλιζε ωστόσο μέχρι σήμερα δράσεις και λειτουργικά ζητήματα με μεγαλύτερη ευελιξία και πέρα από τον κεντρικό σχεδιασμό του Δήμου.
Χωρίς αυτονομία
Τα ινία και αυτού του οργανισμού της πόλης περνούν πλέον στην αντιδημαρχία Πολιτισμού. Η ευθύνη βέβαια είναι ακόμη πιο μεγάλη από τη νομική της διάσταση δεδομένου ότι το Μουσείο Τσιτσάνη αποτελεί έναν από τους λίγους επισκέψιμους χώρους πολιτισμού κι έναν κομβικό χώρο εκδηλώσεων και δράσεων.
Χάνοντας την αυτονομία του, μοιραία θα δεχθεί λειτουργική πίεση. Οι προοπτικές του βέβαια παραμένουν λαμπρές για το μέλλον αφού ήδη έχει γίνει το επίκεντρο του πολιτισμού στην περιοχή μας. Μένει λοιπόν να βρεθεί η «φόρμουλα» που θα κρατήσει με την ίδια δυναμική τις πόρτες του ανοιχτές.
Χωρίς εγκαίνια
Μέσα σε όλα αυτά, έρχεται και το θέμα των εγκαινίων να προσθέσει ένα ακόμη ζήτημα. Μέχρι στιγμής, το Μουσείο Τσιτσάνη είναι από τα ελάχιστα ολοκληρωμένα έργα που όμως δεν έχουν εγκαινιαστεί. Στόχος του δημάρχου Νίκου Σακκά ήταν αρχικά τα εγκαίνια να γίνουν την κατάλληλη στιγμή, δηλαδή στις 18 Ιανουαρίου του 2024.
Πρόκειται για μια από τις πλέον συμβολικές ημερομηνίες αφού 18 Γενάρη γεννήθηκε και πέθανε ο μεγάλος τραγουδοποιός Βασίλης Τσιτσάνης. Μάλιστα, τη μέρα αυτή συμπληρώνονται 40 χρόνια από το θάνατό του.
Ο Νίκος Σακκάς λοιπόν περίμενε απαντήσεις από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Πρωθυπουργό της χώρας για το αν θα μπορέσουν να παραστούν και φυσικά να τελεστούν με λαμπρότητα και τα εγκαίνια. Οι απαντήσεις, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Trikalanews.gr ήταν αρνητικές. Οπότε η ημερομηνία εγκαινίων μετατίθεται.
Οι εκδηλώσεις για τον μεγάλο Βασίλη Τσιτσάνη
Δράσεις και εκδηλώσεις βέβαια, παρά τα «δίσεκτα» που προηγήθηκαν όχι απλά θα γίνουν αλλά θα λάβουν και πανελλαδική προβολή.
Μεταξύ άλλων αναμένονται ραδιοφωνικά ζωντανά αφιερώματα από τον χώρο του Μουσείου και άλλες δράσεις που θα ανακοινωθούν από μέρα σε μέρα.
Η ψυχή όλων παραμένει βέβαια ο διευθυντής Στέλιος Καραγιώργος ο οποίος άοκνα όλα αυτά τα χρόνια, στηρίζει το όραμα για ένα Μουσείο Τσιτσάνη αντάξιο του μεγάλου ονόματος που φέρει για τη μουσική ιστορία της χώρας.