Του Χαράλαμπου Παπαδόπουλου
Η μεταρρύθμιση Αρσένη του 1998 έκανε πραγματικά μεγάλες αλλαγές στο Λύκειο. Όρισε να δίνουν οι μαθητές της Β΄ και Γ΄ Λυκείου πανελλαδικές εξετάσεις σε όλα τα μαθήματα. Βέβαια αυτό ήταν πολυέξοδο, αλλά τότε λεφτά υπήρχαν. Εννοείται με πανελλαδικές εξετάσεις σε όλα τα μαθήματα οι μαθητές θα διάβαζαν επιμελώς όλα τα μαθήματα. Και μη ξεχνάμε βρισκόμασταν στην προ κινητών εποχή.
Η αλλαγή όμως αυτή έδινε νόημα σε μια άλλη αλλαγή. Στο Λύκειο, από το 1976 που θεσμοθετήθηκε μέχρι το 1998, υπήρχε ο θεσμός των τριμήνων. Δηλαδή πριν τα Χριστούγεννα, μέσα στον Μάρτιο και τέλος Μαΐου οι γονείς έπαιρναν έλεγχο προόδου των μαθητών. Αυτό σήμαινε ότι οι καθηγητές έπρεπε μέχρι τα Χριστούγεννα να έχουμε βάλει τα διαγωνίσματα και να έχουμε αποφασίσει τι βαθμό αξίζει ο μαθητής.
Οι μαθητές αν δεν είχαν πάρει καλό βαθμό μπορούσαν να βάλουν τα δυνατά τους να τον βελτιώσουν στον έλεγχο του Μαρτίου. Οι γονείς πριν τα Χριστούγεννα έβλεπαν την επίδοση των παιδιών τους, οπότε υπήρχε χρόνος να ενεργήσουν όπως μπορούσαν για να βελτιωθεί η επίδοση του παιδιού τους.
Η μεταρρύθμιση όμως του 1998 μάλλον θα είχε το σκεπτικό, ότι αφού οι μαθητές θα δίνουν πανελλαδικές εξετάσεις σε όλα τα μαθήματα εννοείται πως όλη την χρονιά θα διαβάζουν. Έτσι λοιπόν κατάργησε τον θεσμό των τριμήνων, πιθανόν για να μην κουραζόμαστε πολύ και οι καθηγητές, και καθόρισε τον θεσμό των τετραμήνων.
Δηλαδή οι γονείς παίρνουν έναν έλεγχο προόδου των μαθητών στα μέσα Φεβρουαρίου και έναν με την λήξη των μαθημάτων τον Μάιο. Έτσι όμως οι γονείς πολύ αργά παίρνουν χαμπάρι αν το πριγκιπόπουλό τους έχει φορτώσει τα μαθήματα στον κόκορα, αλλά όπως είπαμε η μεγαλειώδης μεταρρύθμιση Αρσένη απέκλειε αυτή την εκδοχή.
Έλα όμως που σιγά σιγά η μεγαλειώδης μεταρρύθμιση άρχισε να ξεφτίνει και οι πανελλαδικές εξετάσεις έγιναν όπως πάντα, 4 μαθήματα της Γ΄ Λυκείου, άρα ο λόγος από τρίμηνα στο Λύκειο να γίνουν τετράμηνα δεν ίσχυε. Βέβαια για να μην αδικήσουμε το Υπουργείο Παιδείας πρέπει να πούμε ότι επειδή κατάργησε τον έλεγχο πριν τα Χριστούγεννα όρισε στα τέλη Νοεμβρίου να οριστεί μια ώρα που θα έρθουν οι γονείς στο Λύκειο να ενημερωθούν από τους καθηγητές.
Μόνο που υπάρχουν δυο προβληματάκια. Αυτή η ενημέρωση με τίποτα δεν μπορεί να φτάσει το επίπεδο επίδοσης ελέγχου προόδου του μαθητών και το δεύτερο, απλώς σε πολλά Λύκεια δεν γίνεται καθόλου. Τι είπατε, θα το μάθει το Υπουργείο Παιδείας ;
Τότε είχε οριστεί και άλλη αλλαγή. Επειδή οι μαθητές θα έδιναν σε όλα τα μαθήματα πανελλαδικές εξετάσεις και άρα θα είχαν χαμηλές βαθμολογίες, ορίστηκε να προάγονται στην επόμενη τάξη με μέσο όρο 09,5 από όλα τα μαθήματα. Και όπως έγινε και με τα τετράμηνα, ενώ κατέληξαν να δίνουν πανελλαδικές εξετάσεις μόνο σε 4 μαθήματα της Γ΄ ο μέσος όρος 09,5 παρέμεινε για να υποβαθμίζεται το Λύκειο.
Καταλάβατε λοιπόν γιατί γίνονται «στο πόδι» οι εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις ; Γιατί αφού μελετήσουν όλες τις παραμέτρους και ορίζουν μια μεταρρύθμιση , μετά αρχίζουν σιγά σιγά και παίρνουν πίσω τις αλλαγές. Ναι αλλά, οι αλλαγές έχουν σχέση η μια με την άλλη. Όχι κύριοι του Υπουργείου Παιδείας. Αυτά δεν είναι ενέργειες σοβαρών ανθρώπων. Ή αφήστε την μεταρρύθμιση όπως την ορίσατε ή καταργήστε την ολόκληρη και ορίστε νέα μεταρρύθμιση.
Νομίζω ότι επειδή σήμερα οι μαθητές είναι πολύ ζαλισμένοι με τα κινητά, αν είχαμε στο Λύκειο τρίμηνα και όχι τετράμηνα και αν δεν ίσχυε με 10 μέσο όρο από όλα τα μαθήματα να προάγονται στην επόμενη τάξη, αλλά ήταν υποχρεωμένοι να έχουν κάποια επίδοση σε όλα τα μαθήματα, θα είχαμε καλύτερη ποιότητα εκπαίδευσης στο Λύκειο.