Τα προβλήματα, τις καθυστερήσεις και την απόγνωσή τους εκφράζουν οι πλημμυροπαθείς του δήμου Φαρκαδόνας
Τρεις μήνες σχεδόν από την καταστροφή που βίωσαν οι πλημμυροπαθείς της Φαρκαδόνας και την απώλεια τόσο των σπιτιών τους όσο και των καλλιεργειών τους αλλά και των επιχειρήσεων, βρίσκονται ακόμη στο μηδέν όσον αφορά τη στήριξή τους από την πολιτεία.
Όπως επισημαίνουν, μετά από συνάντηση που είχαν με τον δήμαρχο Φαρκαδόνας Σπύρο Αγναντή, ενημερώθηκαν μεν για την εγκατάσταση 120 οικίσκων σε έκταση κοντά στο Λύκειο Φαρκαδόνας, αλλά όπως καταγγέλλουν στο Trikalanews.gr κανείς δεν υπολόγισε πώς θα λυθεί το στεγαστικό πρόβλημα όσων τα σπίτια έχουν χαρακτηρισθεί πράσινα, αλλά λόγω των καταστροφών σε οικοσκευές και των ίδιων των σπιτιών, δεν είναι δυνατόν να κατοικηθούν ακόμη.
Το θέμα είχε αναδείξει και μέσα από το ρεπορτάζ του το Trikalanews.gr, ωστόσο, παρά τις επισημάνσεις δεν φαίνεται να έχουν δοθεί ικανοποιητικές απαντήσεις στους πληγέντες που βιώνουν στο έπακρο συνθήκες ανασφάλειας ακόμη και στο βασικό ζήτημα της στέγασης.
Συγκεκριμένα στην καταγγελία τους αναφέρουν τα εξής:
Φαρκαδόνα, σχεδόν τρεις μήνες μετά τις φονικές πλημμύρες: Υποσχέσεις και απραξία
Η επιτροπή πλημμυροπαθών Φαρκαδόνας συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Φαρκαδόνας κ. Αγναντή την Παρασκευή 24/11/2023.
Ενημερώθηκε ότι θα εγκατασταθούν 120 οικίσκοι στον χώρο πλησίον του ενιαίου λυκείου Φαρκαδόνας που θα καλύπτουν τις ανάγκες στέγασης για το σύνολο των πληγέντων χωριών με δικαιούχους τους ιδιοκτήτες που η κύρια κατοικία τους έχει χαρακτηριστεί κόκκινη ή κίτρινη.
Ενημερώθηκε ότι ΔΕ δικαιούνται οικίσκο οι πολίτες που οι οικίες τους έχουν χαρακτηριστεί πράσινες. Με δεδομένο ότι μεγάλο ποσοστό των φιλοξενούμενων στη δομή στο Κουτσόχερο έχουν σπίτια χαρακτηρισμένα πράσινα και οι συνθήκες δεν επιτρέπουν την άμεση επιδιόρθωσή τους, σε συνδυασμό και με τις απαράδεκτες καθυστερήσεις στην καταβολή της πρώτης έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης οδηγούν σε αδιέξοδο και απόγνωση αρκετούς συνδημότες.
Μάλιστα η τοποθέτηση οικίσκων μόνο στη Φαρκαδόνα καταδικάζει ολόκληρα χωριά σε αφανισμό και ερήμωση, ενώ οργή προκαλεί το γεγονός ότι οι δικαιούχοι των οικίσκων θα κληθούν να επωμισθούν τα έξοδα ΔΕΗ και νερού!!
Για την κατεδάφιση και την απομάκρυνση των μπαζών από τα κατεδαφιστέα κτίσματα. 220 στο σύνολο στον Δήμο Φαρκαδόνας και 30 που παραμένουν σε αναμονή για κατεδάφιση από τον σεισμό εκκρεμότητες .Έχει δοθεί δέσμευση για την κατεδάφισή τους με κρατική χρηματοδότηση.
3 μήνες, μετά με τους δρόμους στην ίδια κατάσταση, υποσχέθηκε ότι η ασφαλτόστρωσή τους θα προχωρήσει και πως τα παιδιά θα επιστρέψουν σε ένα σύγχρονο και καινούριο σχολείο, καθώς η αποκατάσταση των σχολικών κτιρίων έχει ανατεθεί στην ΚΤ.ΥΠ. 3 μήνες μετά, βέβαια, ακόμα δεν έχει γίνει τίποτα!
Για την επιστροφή του κέντρου κοινότητας Φαρκαδόνας στη βάση μάς διαβεβαίωσε ότι θα επιστρέψει όταν ολοκληρωθούν οι απαραίτητοι έλεγχοι, αφήνοντας ανοιχτό και το ενδεχόμενο μεταφοράς του στο κοινοτικό γραφείο της Παναγίτσας.
Πρότεινε, ο Δήμαρχος, χωρίς να σημαίνει ότι θα το υλοποιήσει κιόλας, απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη και τα τέλη ύδρευσης για ολόκληρο (!) το πρώτο 4μηνο το 2024, ενώ για την ενίσχυση των πληγέντων επιχειρήσεων ανέφερε ότι «πάντα στηρίζουμε την τοπική αγορά και τους επιχειρηματίες και το ίδιο θα συνεχίσουμε να κάνουμε».
Για την αποκατάσταση των αναχωμάτων επισήμανε ότι πρέπει πρώτα να γίνουν μελέτες, που ακόμα δεν έχουν ξεκινήσει, ενώ ο χειμώνας είναι προ των πυλών.
Όσον αφορά τον σχεδιασμό σχεδίου έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση που πλημμυρικά φαινόμενα επαναληφθούν αρκέστηκε σε ευχολόγια .
ΕΜΕΙΣ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ
Οικίσκους σε κάθε χωριό εξοπλισμένους και λειτουργικούς και τα έξοδα ύδρευσης και ηλεκτρισμού να καλυφθούν με κρατική ευθύνη.
ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ενίσχυση νοικοκυριών, επιχειρήσεων και αγροτών και αποζημίωση στο 100% των ζημιών καθώς και των απολεσθέντων εισοδημάτων
Επιστροφή και επαναλειτουργία των δημοτικών επιχειρήσεων στην έδρα τους.
Καλούμε τη Δημοτική αρχή να πάρει θέση και να είναι δίπλα μας στη διεκδίκηση των αιτημάτων μας.
Ο αγώνας συνεχίζεται ….
Επιτροπή αγώνα πλημμυροπαθών Φαρκαδόνας.