Ο Ιωάννης Σενκό σπούδασε μηχανολόγος μηχανικός και ο αδελφός του, Δημήτρης, τεχνικός ιατρικών οργάνων.
Και οι δυο όμως αποφάσισαν να αφήσουν το αντικείμενό τους και να ασχοληθούν με τη μελισσοκομία.
Τέταρτης γενιάς μελισσοκόμοι τα δυο αδέλφια μεγάλωσαν κυριολεκτικά μέσα στα μελίσσια.
Θυμούνται τους εαυτούς τους από παιδιά να πηγαίνουν στα μελίσσια του πατέρα τους, να τον βοηθούν και να ρουφούν σαν σφουγγάρια τις γνώσεις και τις πληροφορίες για το μαγικό κόσμο των μελισσών.
Μετά τις σπουδές τους κι έχοντας έτοιμη την επιχείρηση της μελισσοκομίας της οικογένειάς τους αποφάσισαν να αναλάβουν το τιμόνι της. Μαζί με άλλους νέους μελισσοκόμους ίδρυσαν το μελισσοκομικό συνεταιρισμό της Θεσσαλίας.
Στον Θεσσαλικό κάμπο η μελισσοκομία είναι ανεπτυγμένη αλλά με τις πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες υπέστη ένα πολύ ισχυρό πλήγμα καθώς 950 μελισσοκόμοι είδαν την περιουσία και τους κόπους να καταστρέφονται. Σε λίγες μέρες θα συμμετάσχουν στο 14ο φεστιβάλ μελιού και προϊόντων μέλισσας που διοργανώνεται στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας και τα έσοδά τους θα διατεθούν για τη στήριξη των πληγέντων μελισσοκόμων της Θεσσαλίας.
– Ιωάννη, πως αποφάσισες να αφήσεις το αντικείμενο το οποίο σπούδασες και να ασχοληθείς με τις μέλισσες και το μέλι;
Είμαι τέταρτης γενιάς μελισσοκόμος και μαζί με τον αδελφό μου Δημήτρη διαχειριζόμαστε μια από τις μεγαλύτερες μελισσοκομικές μονάδες στην Ελλάδα. Ως νέοι ηλικιακά και με όραμα την αναδειξη του μελισσοκομικού κλάδου καταλάβαμε ότι η συλλογικότητα είναι το μέλλον και εκεί που πρέπει να στοχεύσουμε για να πετυχουμε και να αναδείξουμε το προϊόν μας.
Έτσι το όνειρο μας πραγματοποιήθηκε και γεννήθηκε ο μελισσοκομικός συνεταιρισμός Θεσσαλίας “Apis Era”, μαζί με άλλα νέα άτομα με την ίδια ιδανικά και την ίδια αγάπη για την μέλισσα προχωράμε αποφασισμένοι προς την εκπλήρωση των στόχων μας
– Τι είναι το μέλι ρίγανης;
Πρόκειται για ένα σπάνιο είδος μελιού που οι μέλισσες το συλλέγουν από τα άνθη της ρίγανης τον Ιούνιο.
Είναι ένα μέλι με χρυσαφένιο χρώμα έντονα γευστικά χαρακτηριστικά και πλούσιο άρωμα που από την πρώτη στιγμή θα σε κατακτήσει.
– Υπάρχει μόνο στη Θεσσαλία;
Η ρίγανη σαν αρωματικό φυτό συναντάται στο μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας, στις περισσότερες περιοχές όμως είναι δύσκολη η παραγωγή αμιγούς μελιού ρίγανης καθώς υπερτερούν άλλες μελοδοτικες νομές.
Σημαντικό ρόλο παίζουν και οι όλο και μειούμενες εκτάσεις ρίγανης, λόγω και της κλιματικής αλλαγής.
Ο θεσσαλικός κάμπος αλλά και ημιορεινές περιοχές τα τελευταία χρόνια έχουν επενδύσει στην παραγωγή του φυτού αυτού σε μεγάλες καλλιεργήσιμες εκτάσεις με συνέπεια οι θεσσαλοί μελισσοκόμοι να είναι τυχεροί που έχουν την δυνατότητα να παράγουν ένα τόσο σπάνιο είδος αμιγούς μελιού.
– Ποια είναι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τα οφέλη του;
Έρευνες έχουν δείξει ότι το μέλι ρίγανης φαίνεται να βοηθάει στο γαστρεντερικό σύστημα και όπως τα περισσότερα μέλια δρα θετικά στο νευρικό σύστημα και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.
– Πόσοι παραγωγοί μελιού υπάρχουν στη Θεσσαλία;
Η Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι μία από τις δεκατρείς περιφέρειες της Ελλάδας. Αποτελείται από απέραντες γεωργικές εκτάσεις για αυτό άλλωστε και οι κάτοικοί της ασχολούνται κυρίως με τον πρωτογενή τομέα.
Έτσι έχουμε και αρκετούς ενεργούς μελισσοκόμους, με τον κατά προσέγγιση αριθμό να αγγίζει τους 2.500 παραγωγούς.
– Τι ζημιές έχετε υποστεί από τις πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες;
Οι ζημιές που έχει υποστεί ο μελισσοκομικός κλάδος είναι τεράστιες.
Μιλώντας με αριθμούς, τα χαμένα μελισσοσμήνη είναι 112.000, συνάδελφοι έχουν πάθει ζημιά σε εξοπλισμό και αποθηκευμένο μέλι, οι πληγέντες μελισσοκόμοι ανέρχονται στον αριθμό των 950.
Αυτά τα νούμερα είναι πρωτοφανή για την ιστορία της μελισσοκομίας και θα μείνουν χαραγμένα στο μυαλό όλων μας. Απο τους πληγέντες δεν εξαιρούμαστε ούτε εμείς, ούτε και μέλη του συνεταιρισμού μας.
– Πότε περιμένετε να ανακάμψετε; Τι μέτρα στήριξης χρειάζονται από την Πολιτεία;
Όσοι συνάδελφοι έχουν πάθει ζημιά θα χρειαστούν 2 -3 χρόνια κατ’ελάχιστο για να ανακάμψουν, διότι η ζημιά προκλήθηκε στο τέλος μιας πολύ κακής χρονιάς, και πολλοί είχαν ποντάρει αλλά δεν κατάφεραν να κυνηγήσουν το μέλι Πεύκου που είναι η πιο παραγωγική ανθοφορία στη χώρα μας.
Έτσι λοιπόν η νέα χρονιά για ένα πληγέντα ξεκινά με με αρνητικό πρόσημο, μιας και πρέπει να αντικαταστήσει το χαμένο υλικό καθώς και το μελισσοκομικό κεφάλαιο, και να κυνηγήσει και την παραγωγή μελιού και υποπροϊόντων του.
Και απο ψυχολογικής άποψης είναι δύσκολο να βρει κάποιος τη δύναμη να ξαναστήσει απο την αρχή σχεδόν την επιχείρησή του.
Η πολιτεία θα πρέπει να δώσει βάση στην προστασία του μελισσοκόμου αλλά και του καταναλωτή εντείνοντας τον έλεγχο των ελληνοποιήσεων αμφιβόλου ποιότητας ξένων “μελιών¨.
Επίσης πρέπει να αναγνωρίσει το σημαντικότερο έργο της μέλισσας ,την επικονίαση, και να βοηθήσει τους μελισσοκόμους να την διαφυλάξουν με οποίο μέτρο χρειάζεται.
Και τέλος μελισσοκομικοί φορείς και πολιτεία να συνεργαστούν και να προωθήσουν κατάλληλα το μέλι ώστε να αναδειχθεί πέρα από τα σύνορα της Ελλάδας και όλοι να μιλάνε για το ελληνικό μέλι .
– Σε λίγες μέρες συμμετέχετε στο 14ο φεστιβάλ μελιού. Τα έσοδα που θα διατεθούν;
Συμμετέχουμε στο φεστιβάλ μελιού με έναν νεοσύστατο μελισσοκομικό συνεταιρισμό που αποτελείται από την νέα γενιά μελισσοκόμων με όραμα την συνεισφορά στο μελισσοκομικό κλάδο και την ανάδειξη του ελληνικού μελιού και της μέλισσας.
Το φεστιβάλ μελιού έχει γίνει ένας θεσμός για τον κόσμο που έχει την ευκαιρία να γευτεί όλα τα μέλια της Ελλάδας έτσι και εμείς δεν θα μπορούσαμε να απουσιάζουμε από μια τέτοια γλυκιά γιορτή.
Η συμμετοχή μας στο φεστιβάλ δεν έχει να κάνει μόνο με το να προσφέρουμε στον κόσμο την γεύση και τα αρώματα της Ελλάδας σε ένα βάζο άλλα έχει να κάνει και με ένα ξεχωριστό σκοπό, καθώς ο συνεταιρισμός θα διαθέσει τα κέρδη του στους πληγέντες μελισσοκόμους από την κακοκαιρία Ντάνιελ για αγορά μελισσοκομικού εξοπλισμού.
Πηγή: protothema.gr