Τα συμπτώματα – Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς
«Φωτιά» έχουν πάρει τα τηλέφωνα των παιδιάτρων στα Τρίκαλα, με τις παιδικές ασθένειες να έχουν «χτυπήσει» την πόρτα, όπως άλλωστε συμβαίνει κάθε φθινόπωρο.
Την ανησυχία των γονέων έχει προκαλέσει η αύξηση κρουσμάτων του ιού κοξάκι σε βρέφη και παιδιά μικρής ηλικίας.
Όπως αναφέρει ο ιατρικός κόσμος στο Trikalanews.gr τον τελευταίο μήνα παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων και οι γονείς θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς τα συμπτώματα του ιού είναι κοινά και χρειάζεται να τα παρατηρήσει κανείς γρήγορα.
Τα συμπτώματα
- Πυρετό
- Φαρυγγαλγία (πόνο στο λαιμό)
- Βήχα
- Διάρροια
- Ρινική καταρροή
- Έλκη του στόματος
- Φυσαλίδες σε παλάμες, πέλματα, στόμα και γλουτούς (νόσος χειρών-ποδών-στόματος)
- Ανησυχία, κόπωση ή ακόμη και σύγχυση στο παιδί
Πρόληψη
Δεν υπάρχει εμβόλιο για την πρόληψη της μόλυνσης από τον ιό Κοξάκι. Το πλύσιμο των χεριών είναι η καλύτερη προστασία. Πρέπει να μάθουμε τα παιδιά μας να πλένουν τα χέρια τους συχνά, ιδιαίτερα μετά τη χρήση της τουαλέτας (ειδικά σε δημόσιους χώρους), πριν από τα γεύματα και πριν την προετοιμασία του φαγητού.
Τα κοινόχρηστα παιχνίδια σε κέντρα παιδικής φροντίδας θα πρέπει να καθαρίζονται τακτικά με απολυμαντικό, επειδή ο ιός μπορεί να ζήσει σε αυτά τα αντικείμενα για μέρες. Τα παιδιά που ασθενούν με τον ιό Κοξάκι θα πρέπει να μείνουν μακριά από το σχολείο για λίγες ημέρες, για να αποφευχθεί η εξάπλωση του ιού.
Η διάρκεια μιας μόλυνσης ποικίλλει ευρέως. Σε περίπτωση πυρετού χωρίς άλλα συμπτώματα, η θερμοκρασία του παιδιού μπορεί να επιστρέψει στο κανονικό εντός 24 ωρών, αν και ο μέσος όρος εμπύρετης κατάστασης διαρκεί 3-4 ημέρες. Αν ο ιός έχει εκδηλωθεί με λοίμωξη σε χέρια, πόδια κ.λπ., τότε συνήθως διαρκεί για 2-3 ημέρες. Σε περίπτωση ιογενούς μηνιγγίτιδας μπορεί να διαρκέσει 3-7 ημέρες.
Αντιμετώπιση
Ανάλογα με τον τύπο της λοίμωξης και τα συμπτώματα, ο γιατρός του παιδιού μπορεί να συνταγογραφήσει φαρμακευτική αγωγή, για να κάνει το παιδί να αισθανθεί πιο άνετα. Ωστόσο, επειδή τα αντιβιοτικά λειτουργούν μόνο ενάντια στα βακτήρια, δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την καταπολέμηση μιας μόλυνσης από τον ιό Κοξάκι. Η ακεταμινοφαίνη μπορεί να δοθεί για την ανακούφιση του πόνου.
Τα περισσότερα παιδιά με μια απλή λοίμωξη από τον ιό Κοξάκι αναρρώνουν πλήρως μετά από μερικές ημέρες χωρίς να χρειάζεται καμία θεραπεία. Ένα παιδί που έχει πυρετό χωρίς άλλα συμπτώματα θα πρέπει να ξεκουραστεί στο κρεβάτι, ή να παίζει ήσυχα σε εσωτερικούς χώρους. Δε θα πρέπει να ξεχνάμε να του δίνουμε άφθονα υγρά, για να αποφευχθεί η αφυδάτωση.
Πότε να καλέσουμε τον παιδίατρο
Θα πρέπει να καλέσουμε αμέσως το γιατρό εάν το παιδί μας εμφανίσει οποιοδήποτε από τα ακόλουθα συμπτώματα: πυρετό υψηλότερο από 38οC για βρέφη μικρότερα των 6 μηνών και μεγαλύτερο από 38,8οC για τα μεγαλύτερα παιδιά, ανορεξία, πρόβλημα στη σίτιση, εμετό, διάρροια, δυσκολία στην αναπνοή, σπασμούς, ασυνήθιστη υπνηλία, πόνο στο στήθος ή την κοιλιά, πληγές στο δέρμα ή μέσα στο στόμα, σοβαρό πονόλαιμο, σοβαρό πονοκέφαλο, ειδικά μαζί με εμετό, σύγχυση, υπνηλία ή ασυνήθιστη δυσκαμψία του αυχένα, κόκκινα, πρησμένα και υγρά μάτια, καθώς και πόνο σε ένα ή και τους δύο όρχεις στα αγόρια.