Στις 100 περίπου ανέρχονται οι βιομηχανίες στη Θεσσαλία που υπέστησαν καταστροφές από τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου, με 20 από αυτές να είναι δύσκολο να λειτουργήσουν ξανά, ενώ και για τις υπόλοιπες να απαιτούνται αρκετοί πόροι, ώστε να μπουν πάλι μπρος οι μηχανές της παραγωγής.
Συνολικά το κόστος των ζημιών στη Θεσσαλία υπολογίζεται σε πάνω από 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ με την προοπτική της αύξησης του ποσού αυτού σε βάθος πενταετίας, όταν και η Θεσσαλία θα έχει αποκαταστήσει τις «πληγές» της.
Με το βλέμμα στραμμένο στις φυσικές καταστροφές και στην ανάπτυξη πρόληψης, ετοιμότητας και ανθεκτικότητας, ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδος (ΣΒΘΣΕ) και το Ελληνικό Ινστιτούτο Υγιεινής και Ασφάλειας στην Εργασία (ΕΛΙΝΥΑΕ) συνδιοργάνωσαν χθες εκδήλωση στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Μαγνησίας στον Βόλο.
Ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών ΕΚΠΑ και πρόεδρος του ΟΑΣΠ κ. Ευθύμης Λέκκας τόνισε πως «οι πλημμύρες του Σεπτεμβρίου αποτελούν μια μέγιστη καταστροφή. Κατάγομαι από τη Θεσσαλία και είμαι παθών καθώς το σπίτι μου στο χωριό της Καρδίτσας υπέστη ζημιές.
Όλα αυτά τα ακραία φαινόμενα δεν μπορούσαν να τα αντέξουν ούτε τα πιο σύγχρονα τεχνικά έργα. Αρκεί να σημειώσουμε πως από τα τρία ποτάμια του Βόλου πέρασαν σε έξι ώρες 175.000.000 κυβικά μέτρα λάσπης κάτι που είναι αδύνατον να επαναληφθεί. Θεωρώ πως στη Θεσσαλία οι ζημιές ξεπερνούν σε κόστος τα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ.
Έχουμε μια εικόνα του τι έχει συμβεί στη Θεσσαλία και με την ερμηνεία του υδρομετεωρολογικού, αλλά και του γεωδυναμικού φαινομένου. Στο επόμενο διάστημα θα παρουσιάσουμε στον Βόλο ή στη Λάρισα όλη την εικόνα με την καταστροφή, αλλά και τι πρέπει να γίνει σε συνεργασία με τους κεντρικούς και τοπικούς φορείς, ώστε η Θεσσαλία να αποκτήσει ανθεκτικότητα. Και πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να αποκτήσουμε ανθεκτικότητα μέσα σε μια πενταετία».
Δύσκολη η κατάσταση σε χωράφια και σπίτια
Ερωτηθείς για την κατάσταση με τα χωράφια και πότε θα μπορέσουν να γίνουν ξανά καλλιεργήσιμα είπε πως «αυτό εξαρτάται από τον βαθμό απόθεσης των ιζημάτων. Επίσης, όταν έχουμε λάσπη πάνω στα χωράφια, επίσης τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα».
Ερωτηθείς για την κατάσταση με τα σπίτια που πλημμύρισαν, απάντησε πως «τα πλίθινα σπίτια μάλλον θα πρέπει να τα ξεχάσουμε. Αλλά ακόμη και τα σύγχρονα σπίτια με οπλισμένο σκυρόδεμα, των οποίων οι τοίχοι έχουν συγκρατήσει νερό, επίσης θα χρειαστούν παρεμβάσεις. Και αυτό το νερό είναι βρώμικο που παραμένει στους τοίχους και αλλού».
Ο κ. Λέκκας αναφέρθηκε και στις υποδομές όπως οι επαρχιακοί δρόμοι που καταστράφηκαν. «Θέλουμε με τους αρμόδιους φορείς να δούμε τι θα κάνουμε για να έχουν οι υποδομές μια υψηλή ανθεκτικότητα» είπε.
Ο διευθύνων σύμβουλος της ολλανδικής εταιρίας HVA International, στην οποία έχει ανατεθεί η εκπόνηση του Masterplan Thessaly, κ. Μιλτιάδης Γκουζούρης ανέφερε πως «ήρθαμε στη Θεσσαλία κατόπιν πρόσκλησης της κυβέρνησης, όπου προβήκαμε σε μια επισκόπηση των σημείων. Υπάρχουν περιοχές που ενώνονται περισσότερα ποτάμια, εκεί δηλαδή που προκλήθηκαν πολλές ζημιές, όπως στον Παλαμά.
Ακολούθως κάναμε και μια ανάλυση των δεδομένων της δημόσιας διοίκησης, όπως ποιος ειδοποιεί ποιον. Ετοιμάσαμε την αναφορά και την αποστείλαμε στον πρωθυπουργό. Εντοπίσαμε τα αδύνατα σημεία και δουλεύουμε το τελικό σχέδιο για να προτείνουμε δράσεις ενίσχυσης της προστασίας της περιοχής. Τέτοια μέτρα είναι μεταξύ άλλων η ενίσχυση κάποιων φραγμάτων, αναχωμάτων, μετακίνησης κάποιων γεφυριών και αναχωμάτων, εκβάθυνσης κάποιων ποταμών.
Από τις διαπιστώσεις των κλιμακίων συμπεραίνεται μεταξύ άλλων πως έμειναν ασυντήρητα αρκετά πράγματα, ενώ δεν υπήρχε φύλαξη, όπως στο θυρόφραγμα της Γυρτώνης το οποίο λεηλατείται συχνά. Επίσης κάποια αντλιοστάσια μπορεί να έχουν κατασκευαστεί κάτω από το επίπεδο πλημμύρας, οπότε δεν μπορούσε να λειτουργήσει το μοτέρ».
Ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας κ. Παπαχαραλάμπους τόνισε πως «σκοπός της εκδήλωσης ήταν να φέρουμε σε επαφή την τοπική κοινωνία και τις επιχειρήσεις με τους αρμόδιους που έχουν την επιστημονική γνώση. Στη Θεσσαλία υπάρχουν 20 βιομηχανίες που υπέστησαν ανεπανόρθωτες ζημιές και είναι δύσκολο αν ξεκινήσουν ξανά τη λειτουργία τους και περίπου άλλες 80 βιομηχανίες που επίσης αντιμετωπίζουν σημαντικές ζημιές.
Το ζήτημα είναι οι βιομηχανίες να μπορέσουν να λειτουργήσουν ξανά. Είναι βιομηχανίες που απασχολούν πολλούς εργαζόμενους και επηρεάζουν το τοπικό οικονομικό οικοσύστημα με τις προμήθειες που κάνουν».
Συμπλήρωσε δε πως «θέλουμε να δώσουμε το έναυσμα στις επιχειρήσεις να ξεκινήσουν και να σταθούμε δίπλα τους».
Πηγή: e-thessalianews.gr