Ακόμα και όσοι δεν πιστεύουν, έστω και μια φορά στη ζωή τους την έχουν επικαλεσθεί.
«Παναγία μου…» έχουν πει ή έστω σκεφτεί…
Η Παναγία, πρόσωπο Ιερό, η Μάνα.
Ποιητές και υμνογράφοι την ύμνησαν, ζωγράφοι και αγιογράφοι την απεικόνισαν, γλύπτες την έπλασαν, λογοτέχνες την αφουγκράστηκαν, φιλόσοφοι την σεβάστηκαν, μουσικοί την μετουσίωσαν σε μελωδία και ο απλός κόσμος την επικαλείται, στα καλά και στα άσχημα.
Και θα το σημειώσουμε ξανά, ακόμη κι εκείνοι που δεν πιστεύουν την έχουν επικαλεσθεί… έστω μια φορά, έστω και αλληγορικά ή συμβολικά… στα καλά και τα άσχημα.
Με αφορμή την σημερινή γιορτή το trikalanews.gr επιλέγει να δημοσιεύσει ένα κομματάκι από ένα κόκκο άμμου, από την μεγάλη πολιτισμική κληρονομιά της χώρας μας.
Την φορητή εικόνα, με τίτλο: «Τα Εισόδια της Θεοτόκου» (1425-1450), του κορυφαίου Κρητικού ζωγράφου που ανήκε στην λεγόμενη Κρητική Σχολή, του Άγγελου Ακοτάντου και να παραθέσει μαζί με την εικόνα, λίγα λόγια για την ζωή και το έργο του σπουδαίου καλλιτέχνη.
• Χειρ Αγγέλου ή αλλιώς ο πρώτος βυζαντινός ζωγράφος που έσπασε την ανωνυμία του
Ο Άγγελος Ακοτάντος ήταν Κρητικός ζωγράφος, γεννημένος στον Χάνδακα (σημερινό Ηράκλειο Κρήτης). Έζησε στην βενετοκρατούμενη Κρήτη στο πρώτο μισό του 15ου αιώνα.
Υπέγραφε τα έργα του με το όνομα «Χειρ Αγγέλου» και θεωρείται ο πρώτος βυζαντινός ζωγράφος που το έκανε, αποφασίζοντας να σπάσει την ανωνυμία του με υπογραφή, έχοντας συνείδηση της ποιότητας του έργου του. Η συνήθεια της εποχής εκείνης, είχε επιβάλλει στους καλλιτέχνες να μην υπογράφουν τα έργα τους. Άρα η απόφαση του Άγγελου Ακοτάντου υπήρξε ριζοσπαστική στην Ιστορία της Τέχνης!
Είναι ο πρώτος που έκρυψε «αινίγματα» στις εικόνες. Πρακτική την οποία βλέπουμε να ακολουθούν κι άλλοι εικονογράφοι στα μετέπειτα χρόνια.
Ο Μεγάλος Δομήνικος Θεοτοκόπουλος, ο Ελ Γκρέκο, εμπνεύστηκε και επηρεάστηκε από το έργο του Άγγελου Ακοτάντου.
Στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο της Αθήνας φυλάσσονται τέσσερις μεγάλες φορητές εικόνες του Αγγέλου Ακοτάντου με την υπογραφή «Χειρ Αγγέλου»: τα Εισόδια της Θεοτόκου, η Παναγία η Καρδιώτισσα, ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος, και ο Άγιος Θεόδωρος ο Τήρων Δρακοντοκτόνος.