Σύμφωνα με μελέτη που έγινε παρατηρήθηκε ότι οι μεγαλύτεροι σε ηλικία πατεράδες έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να βγουν τα παιδιά τους με παθήσεις όπως ο αυτισμός ή η σχιζοφρένεια ενώ από την ηλικία των 25 μέχρι τα 45 η διαφορά στην γονιμότητα μειώνεται κατά το ήμισυ.
Όπως δηλώνει στο Πρακτορείο FM και στην εκπομπή της Τάνιας Μαντουβάλου «104,9 Μυστικά Υγείας» η εμβρυολόγος γενετίστρια δρ. Ελένη Κοντογιάννη, σήμερα είναι γνωστό από μελέτες ότι ένας άντρας 45 ετών έχει τις μισές πιθανότητες να αποκτήσει παιδί σε σχέση με έναν άντρα 25 ετών, γεγονός που σημαίνει ότι από τα 25 στα 45 η γονιμότητα μειώνεται στο μισό. «Μία μελέτη που έγινε σε 8.500 ζευγάρια Βρετανών κατέδειξε ότι ένας άντρας 25 ετών θέλει το μισό χρόνο για να αφήσει έγκυο τη σύζυγό του, απ' ότι ένας άντρας 35 και πάνω. Σε ζευγάρια που έχουμε κάνει είτε σπερματέγχυση ή εξωσωματική γονιμοποίηση, διαπιστώσαμε ότι οι άνδρες άνω των 35 είχαν πολύ χαμηλότερο ποσοστό επίτευξης εγκυμοσύνης, και αυτό έπεφτε ακόμη περισσότερο όταν και οι γυναίκες τους είχαν μεγαλύτερη ηλικία».
Και οι άντρες έχουν βιολογικό ρολόι, απλά αρχίζει να χτυπάει αργότερα απ' ότι αυτό των γυναικών και η μείωση της γονιμότητας δεν είναι τόσο κάθετη όσο στις γυναίκες, στις οποίες μετά τα 35 η γονιμότητα αρχίζει και πέφτει, τονίζει η κ. Κοντογιάννη, εξηγώντας ότι στους άνδρες, μάλλον το βιολογικό ρολόι καθυστερεί κατά 7-10 χρόνια.
Τι ρόλο όμως μπορεί να παίξει η προχωρημένη ηλικία του πατέρα στην υγεία του παιδιού που θα γεννηθεί; «Φαίνεται ότι μερικές διαταραχές, όπως είναι ο αυτισμός, η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής, η υπερκινητικότητα και άλλες ασθένειες, όπως πχ η χονδροπάθεια, σχετίζονται με τη μεγάλη ηλικία του πατέρα».
«Το ότι η ηλικία αυξάνει τον κίνδυνο γενετικών ασθενειών το γνωρίζουμε από χρόνια, γι αυτό και στις γυναίκες άνω των 35 συστήνεται προγεννητικός έλεγχος», λέει η κυρία Κοντογιάννη. Επισημαίνει ωστόσο ότι οι περισσότερες ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία του άνδρα, δεν είναι δυνατόν να ανιχνευθούν με προγεννητικό έλεγχο. «Μία έρευνα από την Ισλανδία έδειξε ότι οι μεταλλάξεις στο DNA των παιδιών που σχετίζονται με τον αυτισμό και τη σχιζοφρένεια προέρχονται κατά 97% από τον πατέρα. Σε άλλη μελέτη πού έγινε από το Καρολίνσκα στη Σουηδία σε 2,6 εκατ. ανθρώπους, φάνηκε ότι οι άνδρες που τεκνοποιούν σε πιο μεγάλη ηλικία, έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να φέρουν στον κόσμο παιδιά με διαταραχές όπως αυτισμός, διπολική διαταραχή, σχιζοφρένεια, ελλειμματική προσοχή. Συγκεκριμένα φάνηκε ότι τα παιδιά ενός 45χρονου έχουν τριπλάσιο κίνδυνο να εμφανίσουν αυτισμό και 25 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν διπολική διαταραχή, από ότι τα παιδιά ενός 20χρονου», επισημαίνει η κυρία Κοντογιάννη.