Μια ασύλληπτη υπόθεση έκδοσης πλαστών διπλωμάτων οδήγησης ακόμη και σε αναλφάβητους οδηγείται στο ακροατήριο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Λαμίας (θα ξεκινούσε χθες, αλλά πήρε αναβολή για τις 21 Μαρτίου 2024 λόγω της στοχευμένης αποχής που πραγματοποιούν οι δικηγόροι από δίκες α’ βαθμού για εγκληματική οργάνωση).
Πρόκειται για δίκη-μαμούθ με 14 κατηγορουμένους οι οποίοι φέρονται ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης που μοίραζε πλαστά διπλώματα έναντι «ταρίφας» 1.800 ευρώ.
Η δράση του κυκλώματος, στο οποίο συμμετείχαν ιδιοκτήτες σχολών οδηγών σε Λαμία, Κορινθία, Τρίκαλα και Καρδίτσα, καθώς και δημόσιοι υπάλληλοι σε Διευθύνσεις Μεταφορών, κυριολεκτικά προκαλεί σοκ, όπως αποτυπώνεται στην ογκώδη δικογραφία των 7.000 σελίδων.
Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Λαμίας, το οποίο παρουσιάζει το «ΘΕΜΑ», οι 14 κατηγορούμενοι θα δικαστούν για σειρά κακουργηματικών πράξεων που καταλαμβάνουν σχεδόν τον μισό Ποινικό Κώδικα. Συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, ψευδής βεβαίωση κατ’ εξακολούθηση από κοινού, δωροληψία υπαλλήλου κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα, πλαστογραφία και ηθική αυτουργία στις παραπάνω πράξεις είναι μόνο κάποια από τα αδικήματα που, κατά περίπτωση, περιλαμβάνει το σε βάρος τους κατηγορητήριο.
Πρόκειται για υπόθεση η οποία είχε λάβει εκτενή δημοσιότητα το καλοκαίρι του 2018, καθώς το πολυπλόκαμο κύκλωμα δρούσε σχεδόν σε όλη την Ελλάδα εκδίδοντας έναντι αδράς αμοιβής πλαστά διπλώματα σε πολίτες που δεν ήξεραν γραφή και ανάγνωση, σε αλλοδαπούς και Ρομά. Από τη δικογραφία προκύπτει ότι οι κατηγορούμενοι είχαν αναπτύξει μάλιστα και ιδιαίτερη… τεχνογνωσία, καθώς έφτασαν στο σημείο να φτιάξουν και εφαρμογή για κινητά που βοηθούσε τους υποψηφίους με τις δύσκολες ερωτήσεις!
Στο παραπεμπτικό βούλευμα ξετυλίγεται η δράση των μελών του κυκλώματος, τα οποία έπεσαν στα χέρια των Αρχών το 2017, όταν στο Τμήμα Ασφαλείας Βέροιας έφτασε ανώνυμη πληροφορία η οποία ανέφερε πως Ρομά και άλλα άτομα τα οποία αντιμετωπίζουν προβλήματα αναλφαβητισμού αποστέλλουν χρηματικά ποσά μέσω ταχυδρομικών επιταγών σε ιδιοκτήτες σχολών οδηγών στη Λαμία προκειμένου αυτοί να τους εφοδιάσουν με άδειες ικανότητας οδήγησης, παρότι δεν προσέρχονται καν στις εξετάσεις, δεν γνωρίζουν γραφή και ανάγνωση και δεν έχουν στοιχειώδη γνώση των σημάτων και του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.
Η πληροφορία αξιολογήθηκε ως ιδιαίτερα σοβαρή και ακολούθησαν επισταμένες αστυνομικές έρευνες με τη συνδρομή μάλιστα και της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος. Ταυτόχρονα, διατάχθηκε και άρση του τηλεφωνικού απορρήτου των εμπλεκομένων και από το περιεχόμενο των συνομιλιών που καταγράφηκαν αποκαλύφθηκαν το εύρος και η διάρκεια της δράσης τους.
Επιταγές 242.000 ευρώ
Οπως αναφέρει το παραπεμπτικό βούλευμα, οι κατηγορούμενοι είχαν συγκροτήσει τρεις εγκληματικές ομάδες που δραστηριοποιούνταν στην παράνομη έκδοση αδειών οδήγησης χρηματίζοντας υπαλλήλους των Διευθύνσεων Μεταφορών και Επικοινωνιών για να πετύχουν τους παράνομους σκοπούς τους.
Η πρώτη ομάδα είχε πεδίο δράσης τη Λαμία και οι άλλες δραστηριοποιούνταν στους Νόμους Κορινθίας, Λακωνίας, Τρικάλων και Καρδίτσας.
Τα κέρδη ήταν δυσθεώρητα για τουλάχιστον δύο εκ των κατηγορουμένων (ο ένας εξ αυτών απεβίωσε στο μεταξύ και έπαυσε η ποινική δίωξη σε βάρος του), καθώς μόνο για το διάστημα από 1η Ιανουαρίου του 2015 έως 24 Μαΐου του 2018 είχαν επικοινωνήσει μαζί τους τουλάχιστον 160 υποψήφιοι οδηγοί από διάφορες περιοχές της Ελλάδας και τους είχαν στείλει με ταχυδρομικές επιταγές συνολικού ποσού 242.000 ευρώ.
«Πλήρωσα και σε πέρασα»
Στο πολυσέλιδο δικαστικό έγγραφο περιλαμβάνονται δεκάδες απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες των μελών του κυκλώματος με υποψηφίους ακόμη και από το εξωτερικό, οι οποίοι ήθελαν να «περάσουν σήματα και οδήγηση». Ενδεικτικός είναι ο εξής διάλογος στον οποίο κατηγορούμενος εξηγεί σε υποψήφιο ότι αν δεν εμφανιστεί στα σήματα και την οδήγηση το δίπλωμα κοστίζει 2.500 ευρώ:
Υποψήφιος: «Είχες πει ότι χωρίς να έρθω ούτε σήματα ούτε οδήγηση θα σου βγουν στα 2.500 ευρώ».
Κατηγορούμενος: «Ναι, ναι. Λοιπόν, θα στείλεις τώρα 200 ευρώ να φτιάξω τα χαρτιά, τώρα θα πας να το κάνεις. Και μετά όταν είναι για τα σήματα θα μου στείλεις άλλα 1.400 και μετά στην οδήγηση τα υπόλοιπα. Ετσι θα γίνει αν θες να προχωρήσουμε».
Σε άλλη τηλεφωνική συνομιλία ο κατηγορούμενος δέχεται τα… παράπονα υποψηφίου που τον πλήρωσε για να του βγάλει δίπλωμα ενώ δεν είχε φυσική παρουσία στις εξετάσεις. Ο κατηγορούμενος του απαντά πως δεν του έστειλε όλα τα χρήματα παρά μόνο 1.500 ευρώ, τιμή που του είχε δώσει για να παρουσιαστεί μόνο μία φορά στην οδήγηση ενώ εκείνος δεν πήγε: «Λες ότι έχεις στείλει όλα τα λεφτά, 1.500 μόνο μου έχεις δώσει και έπρεπε να έρθεις να δώσεις οδήγηση και δεν ήρθες. Και εγώ πλήρωσα και σε πέρασα».
Eφαρμογή σε κινητά
Κατά τις απολογίες τους στην ανακρίτρια Λαμίας οι κατηγορούμενοι είχαν αρνηθεί τα αδικήματα, όμως δεν μπόρεσαν να δώσουν πειστικές εξηγήσεις αναφορικά με τα λεγόμενά τους στις απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες. Μάλιστα ένας εκ των κατηγορουμένων κατέθεσε ότι είχε προμηθεύσει βασικό κατηγορούμενο της υπόθεσης με δύο συσκευές κινητού τηλεφώνου που είχαν εγκατεστημένη μία εφαρμογή την οποία είχε δημιουργήσει ο ίδιος με σκοπό οι υποψήφιοι να περάσουν με ευκολία τις εξετάσεις. Το βούλευμα αναφέρει χαρακτηριστικά:
«Η συγκεκριμένη εφαρμογή απαιτούσε μαθητές που θα είχαν τη στοιχειώδη γνώση και μπορούσε να λειτουργήσει σαν έξτρα βοήθεια για να περάσουν τις εξετάσεις.
Οπως ανέφερε ο κατηγορούμενος, η εφαρμογή δούλευε εντοπίζοντας ένα σύνολο από δύσκολες ερωτήσεις με τη βοήθεια των φωνηέντων του ελληνικού αλφαβήτου και ενός αλγόριθμου, όπου ενεργοποιούνταν με την κίνηση του ποδιού, όπου μέσω αυτής άρχιζε το μηχάνημα να λειτουργεί και μέσω μιας αντίστοιχης κίνησης σταματούσε ή προχωρούσε παρακάτω. Για να λειτουργήσει απαιτούνταν ένα κινητό τηλέφωνο που είχε εγκατεστημένη την εφαρμογή, μία συσκευή bluetooth και ένα μικροακουστικό-ψείρα. […]
Η διαδικασία για να ξεκινήσει να λειτουργεί το κινητό ήταν η εξής: Επρεπε αρχικά να στείλει έναν κωδικό στον πρώτο κατηγορούμενο, τον οποίο αυτός με τη σειρά του θα έδινε στον υποψήφιο για να τον συμπληρώσει στο πεδίο εφαρμογής. Με το που έβαζε ο υποψήφιος τον κωδικό και πατούσε το play ενεργοποιούνταν αυτόματα εφαρμογή η οποία μέσω ηχογραφημένων μηνυμάτων ενημέρωνε τον υποψήφιο για τη σωστή απάντηση ανάλογα με τον συνδυασμό των φωνηέντων που περιέχονταν στην ερώτηση και τις απαντήσεις».
Πηγή: protothema.gr