Αυξάνεται κατακόρυφα η ζήτηση – Παραμένει περιορισμένη η αγορά ακινήτων
Μετράμε ακόμη πληγές στον νομό Τρικάλων οι οποίες άλλες αναμένεται να κλείσουν με το πέρασμα της έκτακτης ανάγκης άλλες όμως αναμένεται να γίνουν ακόμη μεγαλύτερες αν δεν ληφθεί άμεσα μέριμνα.
Μία από αυτές είναι και στο στεγαστικό πρόβλημα που υπήρχε έτσι κι αλλιώς έντονο στην περιοχή και που λόγω της καταστροφής σπιτιών και υποδομών σε περιοχές και χωριά των Τρικάλων αναμένεται να γίνει ακόμη πιο έντονο.
Ήδη, υπάρχει έκρηξη στη ζήτηση σπιτιών από οικογένειες που είτε έχει καταστραφεί ολοσχερώς το σπίτι τους είτε θα χρειαστεί ακόμη αρκετός καιρός για να γίνουν επισκευές και να μπορέσουν να το κατοικήσουν ξανά.
Τον προβληματισμό τους μεταφέρει στο Trikalanews.gr και ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Μέριμνας Παναγιώτης Ντιντής. Αυτή τη στιγμή 400 περίπου οικογένειες ζούνε στα ξενοδοχεία της περιοχής. Κάτι που θα συνεχιστεί μεν αλλά σίγουρα δεν είναι μόνιμη λύση για μια οικογένεια με παιδιά που θα πρέπει να επιστρέψουν στο σχολείο και σε μια υποφερτή κανονικότητα.
Όπως τονίζει ήδη, και από το προηγούμενο πρόγραμμα στέγασης, η προσφορά σπιτιών προς ενοικίαση στα Τρίκαλα και δη τα λεγόμενα «οικογενειακά» σπίτια είναι ελάχιστη αναλογικά με τη ζήτηση. Στο πρόβλημα βέβαια μπαίνει και το ύψος των ενοικίων που είναι ασύμφορο ακόμη και για μεσαία εισοδήματα πόσο μάλλον για ανθρώπους που βρέθηκαν σε μια τόσο έκτακτη κατάσταση.
Το θέμα παρακολουθεί στενά η δημοτική αρχή και ήδη γίνονται συζητήσεις ώστε να βρεθούν διέξοδοι. Όμως, όλα καταλήγουν στην πολιτειακή μέριμνα των αρμόδιων υπουργείων που πρέπει άμεσα να εκτιμήσουν την κατάσταση και να λάβουν αποφάσεις με την αντίστοιχη προβλεπόμενη οικονομική επιχορήγηση.
Η επιδότηση ενοικίων σε πλημμυροπαθείς ως φιλοξενούμενοι μπορεί να εξυπηρετεί κάποιους αλλά σίγουρα όχι όλους και όχι στη βάση της μόνιμης στέγης. Όπως αντίστοιχα και η επιδότηση ενοικίου σε οικογένειες που όμως δεν μπορεί να αξιοποιηθεί δεδομένου ότι δεν υπάρχουν σπίτια προς ενοικίαση.