Τι δείχνουν οι έλεγχοι των κλιμακίων στην περιοχή μέχρι τώρα – Υπάρχει έλλειμμα ενημέρωσης τονίζει ο πρόεδρος του ΤΕΕ Ν.Ε. Τρικάλων Απ. Μπαταβάνης
Με την υποχώρηση των νερών, εκτός από τις προσπάθειες αποκατάστασης από ιδιώτες και υπηρεσίες, έχει ξεκινήσει ένας αγώνας από κλιμάκια μηχανικών ώστε να γίνουν όσο πιο άμεσα γίνεται οι έλεγχοι και να καταγραφούν οι επιπτώσεις ανά κτίσμα.
Αυτή τη στιγμή τα αιτήματα είναι χιλιάδες τόσο για πρώτη κατοικία όσο και δευτερεύουσα ενώ το αξιοσημείωτο είναι το μητρώο εθελοντών του ΤΕΕ Ν.Ε. Τρικάλων, που ενίσχυσε την προσπάθεια των υπηρεσιακών μηχανικών με 67 μέλη του.
Τώρα αρχίζει να αποτυπώνεται το κόστος
Όπως αναφέρει στο Trikalanews.gr ο πρόεδρος Απόστολος Μπαταβάνης, από τους μέχρι τώρα ελέγχους οι οποίοι δεν αφορούν χωριά που έχουν πληγεί 100% όπως για παράδειγμα τα Μεγάλα Καλύβια και ο Παραπόταμος, υπάρχουν λίγα ευτυχώς σπίτια που δεν μπορούν να ξανακατοικηθούν. Οι ζημιές ωστόσο είναι ανυπολόγιστες…και το κόστος που αποτυπώνεται από τα ελεγκτικά συνεργεία ήδη αρκετά υψηλό.
Στην περιοχή της Φαρκαδόνας για παράδειγμα από τα αποτυπώματα σε τοίχους και όπου μπορούσαν να προσεγγιστούν τα σπίτια, το νερό ξεκινούσε από το 1 μέτρο και έφτανε μέχρι τα 2,5μέτρα!
Όσον αφορά τα σχολεία, ήδη το περασμένο Σαββατοκύριακο έγιναν 100 έλεγχοι σε σχολικές μονάδες οι οποίες σε γενικές γραμμές είναι σε καλή κατάσταση, όμως σε αρκετές περιπτώσεις διαπιστώνονται προβλήματα.
Έλλειμμα ενημέρωσης
Αυτό που διαπιστώνει σχεδόν καθολικά ο κ. Μπαταβάνης, είναι ότι υπάρχει έλλειμμα ενημέρωσης στους πληγέντες όσον αφορά τις διαδικασίες. Μέσα στην καταστροφή που βιώνουν, δεν μπορούν να παρακολουθούν πολύπλευρα το ζήτημα. Καλό θα είναι λοιπόν να δοθούν σαφείς οδηγίες από δήμους και περιφέρεια.
Τι εξετάζουν τα κλιμάκια
Αυτή τη στιγμή το κέντρο συντονισμού των ελέγχων βρίσκεται Δημαρχείο Τρικάλων. Τα κλιμάκια αποτελούνται από μηχανικούς μέλη της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών καταστροφών, μηχανικούς των τεχνικών υπηρεσιών και εθελοντές μηχανικούς του ΤΕΕ.
Εξετάζεται κατά κύριο λόγο, η στάθμη του νερού σε τοίχους καθώς και αν οι λέβητες βρισκόταν στο νερό.
Έπιπλα και οικοσυσκευές που έχουν καταστραφεί δεν χρειάζεται να μείνουν στον χώρο. Καλό θα είναι όμως να υπάρχουν αρχεία φωτογραφιών της καταστροφής που υπέστησαν.
Επίσης, εξετάζονται καθιζήσεις και θέματα στατικής επάρκειας. Στις πλημμύρες ωστόσο, δεν σηματοδοτούνται τα σπίτια με χρώμα ανάλογα με τα κτιριακά προβλήματα. Το πράσινο που μπαίνει μετά από ελέγχους απλά σηματοδοτεί τον πρώτο έλεγχο για να ακολουθήσει ενδεχομένως εάν κριθεί απαραίτητο και επόμενο κλιμάκιο.