Από τη μία συντονισμός ομάδων γιατρών για άμεση παρέμβαση από την άλλη ο κίνδυνος πανδημίας λόγω στάσιμων νερών, αποβλήτων και νεκρών ζώων
Η επόμενη μέρα της πλημμύρας ακόμη δεν έχει ξεκινήσει για τον νομό Τρικάλων. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε ακόμη στη φάση της άμεσης παρέμβασης, με τον κόσμο να είναι ακόμη εγκλωβισμένος σε χωριά, ειδικά στα ορεινά, και σε μια προσπάθεια να βρεθούν σε ασφαλές μέρος ώστε να έχουν πρόσβαση σε βασικά αγαθά όπως νερό, ρεύμα, φάρμακα και τρόφιμα.
Σε αυτή τη φάση λοιπόν γίνεται ακόμη ο συντονισμός της πρώτης επέμβασης και στην κατεύθυνση αυτή σήμερα γιατροί, νοσηλευτές, ειδικοί στην ψυχική υγεία, φαρμακοποιοί προσπάθησαν να συντονιστούν με κάλεσμα του Ιατρικού Συλλόγου Τρικάλων ώστε να σχηματιστούν ομάδες που θα μπορούν να συμβάλουν στη διαχείριση της κατάστασης.
Από τη συζήτηση που έγινε παρουσία του υφυπουργού Υγείας Δημήτρη Βαρτζόπουλου, αντιλαμβανόμαστε ότι η κατάσταση παραμένει σοβαρή και είναι πραγματικά δύσκολο να καλυφθούν όλα τα μέτωπα επαρκώς. Ωστόσο, η μεγάλη συμμετοχή στη διαδικασία φανερώνει ότι πρόθεση υπάρχει όμως λείπει ακόμη η σύνδεση της προσφερόμενης βοήθειας ώστε να φτάσει αποτελεσματικά στους αποδέκτες.
Τα βασικότερα προβλήματα εντοπίζονται σε ανθρώπους που ακόμη καταφθάνουν από αποκλεισμένα χωριά, οι οποίοι αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα υγείας και η πολυήμερη μη πρόσβαση σε φάρμακα απορυθμίζει την υγεία τους και επιβαρύνει την κατάστασή τους. Επίσης, πολλοί συμπολίτες μας που πλέον δεν έχουν πρόσβαση σε έγγραφα ή σε φαρμακεία που εξυπηρετούνταν δεν θυμούνται ούτε καν τον ΑΜΚΑ τους ή τα φάρμακα που μπορεί να λαμβάνουν.
Σίγουρα λοιπόν το πλαίσιο του συντονισμού παραμένει δύσκολο.
Από εκεί και πέρα, επισημάνθηκαν οι κίνδυνοι της επόμενης μέρας. Νεκρά ζώα κείτονται σε όλο τον Θεσσαλικό κάμπο, μέσα σε χωριά του νομού Τρικάλων. Μιλάμε για κτηνοτροφικές μονάδες με χιλιάδες ζώα η κάθε μία. Ταυτόχρονα, αποχετεύσεις και κάθε άλλο απόβλητο έχει διαχυθεί στον υδροφόρο ορίζοντα.
Αρκετοί γιατροί λοιπόν εξέφρασαν τον προβληματισμό τους γύρω από αυτό το ζήτημα, προειδοποιώντας ότι πανδημίες όπως μαζικές γαστρεντερίτιδες και πολλά ακόμη, είναι προ των πυλών. Το ερώτημα είναι, όπως επισήμαναν, πώς θα ενισχυθεί το Γενικό Νοσοκομείο Τρικάλων αλλά και τα Κέντρα Υγείας ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν στο άμεσο μέλλον κάτι τέτοιο.
Φωτογραφίες από τη σημερινή προσπάθεια συντονισμού των υγειονομικών δυνάμεων της περιοχής: