Ελλαδα

Ακρίβεια: «Θυσία» στα παραδοσιακά τρόφιμα της ελληνικής κουζίνας

29 Aug 2023

Τα διαθέσιμα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, που αφορούν τον υπολογισμό του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, ανέλυσε η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο», παρουσιάζοντας πόσο έχει επηρεάσει η ακρίβεια τις συνήθειες, αλλά και τον τρόπο διατροφής των καταναλωτών.

Απόδειξη της ακρίβειας που σαρώνει το εισόδημα των καταναλωτών είναι ότι από το 2021 μέχρι σήμερα, τα είδη διατροφής έχουν αυξηθεί κατά περίπου 37%, ενώ η μείωση της δαπάνης (σε όγκο) υπολογίζεται σε περίπου 10%. Αλλά το ποσοστό ποικίλλει με την κατηγορία του τροφίμου.

Για παράδειγμα, οι αγορές σε φρούτα μειώθηκαν κατά 12%, σε λαχανικά κατά 11%, σε όσπρια κατά 15% και σε ελαιόλαδο κατά 10%.

Οι αγορές έτοιμων γευμάτων αυξήθηκαν κατά 23% το 2022 σε σύγκριση με το 2021, όπως ανέφεραν στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» εκπρόσωποι σούπερ μάρκετ και εταιρειών ερευνών. Η αύξηση αυτή αφορούσε όλες τις κατηγορίες έτοιμων γευμάτων, με τα κατεψυγμένα να καταγράφουν την υψηλότερη αύξηση, με 29%.

Με την ίδια μέθοδο διαπιστώνεται μεγάλη αύξηση στο ψωμί, τα κρέατα, τα ψάρια, το γάλα, τα αβγά, τα λάδια, τα λαχανικά και τα φρούτα.

Σε όλα διαπιστώνεται μείωση κατανάλωσης πλην των λαχανικών και φρούτων. Ίσως αυτό ισχύει διότι οι καταναλωτές για να μειώσουν τις δαπάνες αντικαθιστούν ακριβότερα προϊόντα (ανά τεμάχιο ή ανά κιλό) με φθηνότερα. Δηλαδή μπορεί να αντικαταστάθηκε κάποια ποσότητα κρέατος με φρούτα και λαχανικά. Ενδεχομένως να περιλαμβάνεται και αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες.

Στην τριετία, δηλαδή την περίοδο Ιουλίου 2021 – Ιουλίου 2023, οι συνολικές ανατιμήσεις είναι μεγαλύτερες και φτάνουν το 50%, αλλά ο υπολογισμός της δαπάνης σε όγκο δεν ήταν δυνατός, λόγω αλλαγής στην ομαδοποίηση των προϊόντων που δημοσιεύει η ΕΛΣΤΑΤ.

Τον Ιούλιο του 2021 η μεταβολή τιμής και η επίπτωση στον πληθωρισμό για το ελαιόλαδο (σε ετήσια βάση) ήταν διακριτή, ενώ από τον Ιούλιο του 2022 περιλαμβάνεται στην ομάδα έλαια.

Έτσι, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε εάν, για παράδειγμα, το ελαιόλαδο ή μέρος του αντικαταστάθηκε από κάποιο άλλο έλαιο, όπως ηλιέλαιο. Το ίδιο συνέβη στα γαλακτοκομικά κ.ά.

Έρχονται νέες αυξήσεις

Σύμφωνα με το OPEN, μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου αναμένονται νέες αυξήσεις σε βασικά είδη.

Ειδικότερα:

  • Ελαιόλαδο: Έως 45%
  • Μαργαρίνη: Έως 10%
  • Αλεύρι: Έως 10%
  • Κατεψυγμένες ζύμες: 3% έως 12%
  • Απορρυπαντικά πλυντηρίου πιάτων: 4% έως 9%
  • Κάψουλες καφέ: 5%
  • Φρυγανιές: 6,5%

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο

TrikalaNews
Author: TrikalaNews

Η Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας στη 20ή Επιχειρηματική Συνάντηση του ΣΒΘΣΕ - Επίκεντρο ο Επιχειρηματικός Μετασχηματισμός

Η Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας στη 20ή Επιχειρηματική Συνάντηση του ΣΒΘΣΕ – Επίκεντρο ο Επιχειρηματικός Μετασχηματισμός

Συμμετοχή των Στελεχών της Συνεταιριστικής Τράπεζας Θεσσαλίας στην 20η Επιχειρηματική Επιμορφωτική Συνάντηση των Μελών του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Στερεάς …
Βιωματικό εργαστήριο της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας Τρικάλων για την ανοχή στη διαφορετικότητα στο 9ο Γυμνάσιο Τρικάλων

Βιωματικό εργαστήριο της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας Τρικάλων για την ανοχή στη διαφορετικότητα στο 9ο Γυμνάσιο Τρικάλων

Στις σύγχρονες εξελισσόμενες πολυπολιτισμικές κοινωνίες είναι αναγκαία η ανοχή στη διαφορετικότητα, στην ποικιλομορφία, στις διαφορετικές εθνικές, ιδεολογικές ή άλλες ταυτότητες …
Έφυγε από τη ζωή ο Γεώργιος Χαχάμης

Έφυγε από τη ζωή ο Γεώργιος Χαχάμης

Με θλίψη αναγγέλλουμε τον θάνατο του πολυαγαπημένου μας πατέρα, παππού, αδελφού και θείου …
Άσφαιρος ο Ολυμπιακός στο Βουκουρέστι

Άσφαιρος ο Ολυμπιακός στο Βουκουρέστι

Οι ερυθρόλευκοι ήρθαν ισόπαλοι 0-0 με την Στεάουα στην National Arena για την 5η αγωνιστική της League Phase του Europa …