Περισσότερες από 50 υποθέσεις οδηγήθηκαν στα Δικαστήρια του Βόλου τα τελευταία χρόνια- Η τελευταία υπόθεση που έκλεισε τον κύκλο της «αιμορραγίας».
Περισσότερες από 50 υποθέσεις παράνομης είσπραξης σύνταξης από τους συγγενείς δικαιούχων που απεβίωσαν, οδηγήθηκαν τα τελευταία χρόνια στα δικαστήρια του Βόλου με πρωτοβουλία του δημοσίου, προκειμένου αφενός να κινηθεί ποινική διαδικασία σε βάρος εκείνων που ζημίωσαν τα ασφαλιστικά ταμεία και αφετέρου ώστε να επιστραφούν τα χρήματα πίσω.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ, η τελευταία υπόθεση που έκλεισε τον κύκλο «της αιμορραγίας» τελεσιδίκησε πριν από ορισμένους μήνες.
Βολιώτης που εισέπραττε παρανόμως τη σύνταξη της μητέρας του που είχε πεθάνει, λαμβάνοντας περί τα 45.000 ευρώ αφότου είχε αποβιώσει, είχε προσφύγει στον Αρειο Πάγο ζητώντας αναίρεση της καταδικαστικής απόφασης του Εφετείου, στο οποίο προσέφυγε μετά την πρωτόδικη καταδικαστική απόφαση. Το αίτημά του απορρίφτηκε και τα χρήματα που εισέπραξε θα «επιστραφούν» στα δημόσια ταμεία.
Με την εφαρμογή του νέου Ποινικού Κώδικα το 2019 επί ΣΥΡΙΖΑ, το αδίκημα της κατά συνήθεια και κατ’ εξακολούθηση απάτης από κακούργημα μετατράπηκε σε πλημμέλημα εφόσον το ποσό δεν ήταν μεγαλύτερο των 120.000 ευρώ.
Τότε, όπως είπαν νομικοί κύκλοι στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, αρκετοί από εκείνους που είχαν καταδικαστεί για παράνομη είσπραξη σύνταξης έσπευσαν να βρούνε νομικό «πάτημα», για να διεκδικήσουν στο Εφετείο ή στον Αρειο Πάγο αναίρεση της καταδικαστικής απόφασης, εφόσον το ποσό που παρανόμως εισέπραξαν ήταν μικρότερο των 120.000 ευρώ.
Σε αρκετές περιπτώσεις πράγματι οι κατηγορούμενοι έπεσαν ακόμη πιο «μαλακά» σε σχέση με την πρώτη καταδικαστική απόφαση και η ποινή τους μειώθηκε.
Σε καμία όμως περίπτωση δεν έμειναν στο «απυρόβλητο» όσον αφορά την επιστροφή των χρημάτων.
Μεγάλη αιμορραγία στα ταμεία
Το θέμα της παράνομης είσπραξης συντάξεων ανθρώπων που είχαν φύγει από τη ζωή όμως οι θάνατοί τους δεν είχαν ποτέ δηλωθεί στο σύστημα, με αποτέλεσμα το ΙΚΑ και τα άλλα ασφαλιστικά ταμεία να συνεχίζουν να τους πληρώνουν και οι συγγενείς τους να εισπράττουν παράνομα χρήματα που δεν τους ανήκαν, ήρθε στη δημοσιότητα για πρώτη φορά το 2012, όταν ο τότε διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος είχε δώσει εντολή να γίνουν στα υποκαταστήματα όλης της επικράτειας «φύλλο και φτερό» όλοι οι φάκελοι και είχαν κληθεί οι συνταξιούχοι να «απογραφούν» σε ένα νέο πλαίσιο.
Οι έλεγχοι ήταν διεξοδικοί. Στον Βόλο επιφορτίστηκαν με το νομικό κομμάτι της υπόθεσης επτά δικηγόροι, συνεργάτες του ιδρύματος. Ερευνώντας το όλο ζήτημα αποκαλύφτηκαν τουλάχιστον 50 υποθέσεις και έγιναν καταλογισμοί των παρανόμως καταβληθέντων-εισπραχθέντων συντάξεων, ενώ παράλληλα ασκήθηκαν και ποινικές διώξεις.
Πηγή: taxydromos.gr