Σε οικονομικό αδιέξοδο οι οικογένειες εξαιτίας του άρθρου που κατάργησε τα ΝΠΔΔ του ΑΠΘ
Μετά από 70 χρόνια, για πρώτη φορά, το Δάσος Περτουλίου βυθίζεται στη σιωπή και σε ένα αβέβαιο μέλλον λόγω της κατάργησης στην ουσία του δημόσιου χαρακτήρα της διαχείρισής του. Και μπορεί με την πρώτη σχετική ανακοίνωση της απόφασης της τότε υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως ακαδημαϊκά να μιλούσαμε για ένα τραγικό χτύπημα στη γεωπονική παιδεία, πλέον τα πράγματα είναι ακόμη πιο σοβαρά και φέρνουν μπροστά σε ζήτημα επιβίωσης δεκάδες οικογένειες που εργαζόταν για το δάσος αλλά και που στηριζόταν στο δημόσιο χαρακτήρα του για να καλύψουν βασικές ανάγκες όπως η θέρμανσή τους.
Με την κατάργηση του δάσους Περτουλίου ως Νομικό Πρόσωπο Δημόσιου Δικαίου και το πέρασμα της διαχείρισής του σε ιδιωτικού δικαίου πρόσωπο του ΑΠΘ, πάγωσαν μια σειρά από δραστηριότητες που συνδεόταν άμεσα με το χωριό του Περτουλίου και τους κατοίκους του.
Ενδεικτικό είναι ότι σύμφωνα με το ρεπορτάζ του trikalanews.gr, για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες συνύπαρξης της ερευνητικής πανεπιστημιακής κοινότητας και της τοπικής κοινωνίας, δεν πραγματοποιείται καμία υλοτομική δραστηριότητα. Αυτό σημαίνει αυτόματα τον οικονομικό μαρασμό της περιοχής και το οικονομικό αδιέξοδο των περίπου 50 οικογενειών που ζούνε από της δραστηριότητα και πολλοί εξ αυτών για τον ίδιο λόγο, διαμένουν πλέον μόνιμα στο χωριό Περτούλι. Σε περίπτωση που αυτό συνεχιστεί, σημαίνει αυτόματα και την ερημοποίηση του πιο γνωστού χωριού του νομού Τρικάλων.
Ταυτόχρονα με την καταστροφή του κλάδου της υλοτόμησης, οι κάτοικοι, μετά την κατάργηση του δημόσιου χαρακτήρα του Πανεπιστημιακού δάσους, δεν μπορούν να έχουν ούτε ξυλεία για τη θέρμανσή τους τον χειμώνα. Όλο αυτό γίνεται ακόμη πιο καταστροφικό αν αναλογιστεί κανείς ότι ήδη είναι μειωμένος ο αριθμός των φοιτητών που βρίσκονται στις εγκαταστάσεις σε σχέση με προηγούμενες χρονιές. Οι περισσότεροι φοβούνται πλέον ότι θα ερημώσουν και αυτές δεδομένου ότι απαιτείται προσωπικό αλλά και υπόσταση.
Το ζήτημα συζητήθηκε και στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πύλης με το σύνολο των συμβούλων να στέκονται υπέρ των δασεργατών αλλά και κατοίκων του χωριού. Ο νέος πρύτανης του Πανεπιστημίου έχει αναγνωρίσει ως λάθος την εν λόγω απόφαση κι όλα έχουν γίνει γνωστά στην κυβερνητική ηγεσία. Ήδη τόσο από το ΚΚΕ όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ μέσω παρέμβασης της Μαρίνας Κοντοτόλη, το θέμα πάει στη Βουλή. Ωστόσο, τηρείται σιωπή ιχθύος όσον αφορά τις προθέσεις των αρμοδίων…