Διαβάστε επίσηςΥπολοιποι Δημοι

Νέο περιστατικό με φίδι σε πολυκατοικία της Καλαμπάκας

4 Jul 2023

Ακόμη ένα περιστατικό με την εμφάνιση φιδιού σε βεράντα πολυκατοικίας καταγράφηκε τη Δευτέρα το μεσημέρι στην Καλαμπάκα.

Το φίδι εμφανίστηκε σε βεράντα πολυκατοικίας β΄ ορόφου στην περιοχή του ΟΑΕΔ, όπου μετέβη τάχιστα κλιμάκιο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καλαμπάκας μετά από κλήση.

Το φίδι –πιθανότητα σαΐτα- κατάφεραν να πιάσουν μετά από σύντομη επιχείρηση οι πυροσβέστες και να το απομακρύνουν από την πολυκατοικία.

Συμβουλές

Τα περισσότερα φίδια που συναντούμε εντός αστικού ιστού είναι ένα εντελώς ακίνδυνα (ελαφιάτες, σαΐτες, δενδρογαλιές, έφιοι), μη δηλητηριώδη φίδια, ενώ στα περίχωρα και στα προάστια συναντώνται κυρίως σαπίτες (οι οποίοι έχουν ασθενές δηλητήριο, αλλά δεν μπορεί να βλάψει έναν άνθρωπο και επιλέγουν σε ανοιχτό χώρο να απομακρύνονται παρά να κάνουν άμυνα).

Τι πρέπει να γνωρίζουμε:

• Τα φίδια δεν επιτίθενται στον άνθρωπο. Οποιοδήποτε φίδι και μόνο αν στριμωχτεί ή πατηθεί η προσπαθήσει κάποιος με λανθασμένο τρόπο να το προσεγγίσει και να αποπειραθεί να το σκοτώσει, θα αμυνθεί και μάλιστα σθεναρά. Μόνο τότε θα δαγκώσει και θα υπερασπιστεί τον εαυτό του, όπως οποιοδήποτε άγριο ζώο σε κατάσταση άμυνας. Έτσι, τα φίδια είναι αμυντικά ζώα και όχι επιθετικά.

• Στην Ελλάδα, από τα περίπου 70 είδη ερπετών που μπορεί να συναντήσει κανείς, μόνο 7 φέρουν δηλητήριο και είναι όλα τους είδη φιδιών. Τα 5 είναι είδη οχιάς και είναι σωληνόγλυφα με σχετικά ισχυρό δηλητήριο, ενώ τα υπόλοιπα 2 ανήκουν σε άλλη οικογένεια και είναι οπισθόγλυφα με ασθενές δηλητήριο, ουσιαστικά ακίνδυνα για τον άνθρωπο. Συνολικά στη χώρας μας υπάρχουν 23 διαφορετικά είδη φιδιών.

Την οχιά μπορεί κάποιος να την αναγνωρίσει σε σχέση με τα μεγάλου μήκους μονόχρωμα ή με κηλίδες μη δηλητηριώδη φίδια από το χαρακτηριστικό ζιγκ-ζαγκ που έχει πάνω στο κορμί της, κοντόχοντρο φίδι με τριγωνικό κεφάλι και μία κερατίνη απόφυση μπροστά τη μύτη της.

Τα δηλητηριώδη είδη οχιάς:

Οχιά – Vipera ammodytes
Οθωμανική Οχιά – Montivipera xanthina
Οχιά της Μήλου – Macrovipera schweizeri
Αστρίτης – Vipera berus
Οχιά της Πίνδου (Νανόχεντρα) – Vipera graeca

ενώ τα άλλα δύο δηλητηριώδη είδη, με ασθενές για εμάς δηλητήριο, είναι τα παρακάτω:

Σαπίτης – Malpolon insignitus
Αγιόφιδο – Telescopus fallax.

Συμβουλές

Κάποιες βασικές κινήσεις που μπορεί να κάνει κάποιος για να δημιουργήσει ένα αφιλόξενο περιβάλλον για τα φίδια ώστε να μην έχει κάποια θέαση κοντά του ή στον χώρο του είναι οι εξής:

• για αγροτικές εργασίες πρέπει να προτιμώνται χοντρά δερμάτινα γάντια, όταν θέλουμε να σηκώσουμε ξύλα ή να βάλουμε τα χέρια μας κάπου που δεν βλέπουμε, όπως επίσης και ψηλές μπότες ή μποτάκια και όταν περπατάμε μέσα σε χορτάρια έχουμε πάντα μαζί μας ένα ραβδί, το οποίο το προτάσσουμε μπροστά από εμάς και χτυπάμε το έδαφος δυνατά, ώστε αν τυχόν υπάρχει κάποιο φίδι να απομακρυνθεί.

• ο πολίτης πρέπει να γνωρίζει επίσης ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες ότι τα φίδια ελκύονται από την υγρασία ή από φυτά τα οποία ποτίζονται ώστε να βρουν δροσιά ή να πιουν νερό οπότε είναι και λογικό να εμφανιστούν σε κήπους ή αυλές.

• κρυψώνες όπως σωροί από ξύλα ή αντικείμενα ή αποθήκες με ακαταστασία πρέπει να απομακρύνονται ή να καθαρίζονται ώστε να μη δημιουργούν κρυψώνες όπου ένα φίδι θα μπορούσε να βρει καταφύγιο ή να ψάξει για τροφή.

• τα σκευάσματα του εμπορίου που απομακρύνουν τα φίδια δεν κάνουν απαραίτητα κάτι διότι η χρόνια εμπειρία όλα αυτά τα χρόνια μας έχει αποδείξει ότι σε κάθε περίπτωση έχουμε βρει φίδι και κοντά σε θειάφι και κοντά σε αυτά τα σκευάσματα που πωλούνται στο εμπόριο.

• να πετάμε συχνά τα σκουπίδια μας και να μην τα εκθέτουμε σε εξωτερικό χώρο καιρό διότι προσελκύουν τρωκτικά και τα τρωκτικά προσελκύουν φίδια με τη σειρά τους.

• να καθαρίζουμε εξωτερικούς χώρους από χορτάρια και να δημιουργούμε ένα περιβάλλον οπτικά καλαίσθητο ώστε να μπορούμε να διακρίνουμε αν τυχόν μας επισκεφτεί κάποιο φίδι.

• τα περισσότερα φίδια τα οποία μπορεί να συναντήσει κάποιος στην αυλή του ή εντός του σπιτιού του  είναι κυρίως μη δηλητηριώδη φίδια, τα οποία προσελκύονται είτε για αναζήτηση τροφής είτε για τυχόν φωλιές από πουλιά που μπορεί να υπάρχουν στις στέγες των σπιτιών.ή:

Πηγή: TaMeteora.gr

TrikalaNews
Author: TrikalaNews


Στον Δήμαρχο Τρικκαίων η νέα Κοσμήτορας της ΣΕΦΑΑΔ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας  

Στον Δήμαρχο Τρικκαίων η νέα Κοσμήτορας της ΣΕΦΑΑΔ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας  

Συνάντηση γνωριμίας με τη νέα κοσμήτορα της ΣΕΦΑΑΔ (Σχολή Επιστημών Φυσικής Αγωγής Αθλητισμού και Διαιτολογίας) είχε ο Δήμαρχος Τρικκαίων …
Παρέμβαση Κουρέτα για το κατάστημα Πειραιώς στην Αγιά

Παρέμβαση Κουρέτα για το κατάστημα Πειραιώς στην Αγιά

Επιστολή Δημήτρη Κουρέτα στη διοίκηση της τράπεζας για τη ζωτική σημασία της διατήρησης του μοναδικού τραπεζικού καταστήματος της περιοχής …
Θανάσης Λιούτας: Αποζημιώσεις λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων για το ζωικό κεφάλαιο που χάθηκε

Θανάσης Λιούτας: Αποζημιώσεις λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων για το ζωικό κεφάλαιο που χάθηκε

Για βοοειδή με ηλικία έως 10 έτη και για αίγες και αιγοπρόβατα με ηλικία έως 8 έτη …
Διαπαραταξιακή Επιτροπή του Δήμου Πύλης κατά της εγκατάστασης αιολικών πάρκων

Διαπαραταξιακή Επιτροπή του Δήμου Πύλης κατά της εγκατάστασης αιολικών πάρκων

Την Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου, πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση της Διαπαραταξιακής Επιτροπής του Δήμου Πύλης στο Δημαρχείο Πύλης …