Λάρισα

Ένας μέτριος Περιφερειάρχης – Θεσσαλία της συνοχής και της προοπτικής

28 Jun 2023

Του Γιάννη Αναστασίου

Εάν οποιοσδήποτε επιχειρήσει να κρίνει τον Περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό λέγοντας ότι δεν έχει να παρουσιάσει έργο στις τρεις τετραετίες που κυβερνά την Θεσσαλία, θα κάνει λάθος.

Και ένας πρωτοετής φοιτητής ωστόσο να βρισκόταν τόσα χρόνια στην καρέκλα του κ. Αγοραστού, διαχειριζόμενος δύο ΕΣΠΑ, είναι βέβαιο ότι το μεγαλύτερο μέρος αυτού του έργου για το οποίο καμαρώνει ο κ. Περιφερειάρχης θα το είχε υλοποιήσει πιθανότατα με την ίδια αποτελεσματικότητα…

Ο κ. Αγοραστός μολονότι προσπαθεί να πείσει χρόνια τώρα για το όραμα που έχει για την Θεσσαλία, η αλήθεια είναι πως απλώς ακολουθεί ως διαχειριστής τις επιταγές των στόχων του ΕΣΠΑ, συντασσόμενος ενίοτε με στόχους που θέτουν οι δήμοι, χωρίς δικό του όραμα, ουσιαστική διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες, που αναλόγως τα εκατοντάδες εκατομμύρια που έχουν επενδυθεί, δεν έχουν προκύψει εκείνα τα αποτελέσματα που θα έπρεπε σχεδόν σε όλους τους τομείς.

Η καθυστερημένη απορρόφηση των κονδυλίων των ΕΣΠΑ άλλωστε μαρτυρά την πραγματικότητα που επιμελώς η Περιφερειακή αρχή κρύβει.

Ο “Ιανός” , η πλημμύρα της Καρδίτσας και του θεσσαλικού κάμπου, είναι από τα χαρακτηριστικά παραδείγματα έλλειψης σχεδιασμού πρόληψης και αδράνειας της Περιφέρειας ως κρίκος του κρατικού μηχανισμού, σε συνδυασμό με την ανικανότητα που επιδείχθηκε στη θητεία Αγοραστού αντιμετώπισης των κρίσεων.

Οι υπερβολικές δαπάνες δε, αποχιονισμού σε σχέση με τα χρήματα που έδιναν για το ίδιο έργο οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις, προβληματίζουν για το τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει η Περιφερειακή αρχή το δημόσιο πορτοφόλι των πολιτών, το οποίο μπορεί να χρηματοδοτεί, από τα πούλμαν των κινητοποιούμενων συνταξιούχων του ΕΚΛ στην Αθήνα, μέχρι τους χλοοτάπητες 5ης γενιάς σε κάθε κωμόπολη και χωριό.

Άλλοτε πάλι εγκλωβίζει πόρους κρίσιμους σε αχρείαστα έργα εκατομμυρίων από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων της Περιφέρειας, όπως το τσιμεντένιο ποδηλατοδρόμιο του Βόλου, την ώρα που οι ανάγκες είναι μεγάλες για νέο κτίριο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στην πόλη. Ισχυρίζομαι ότι πάρα τα οδικά έργα και τους πολλαπλούς περιφερειακούς δρόμους λ.χ στην πόλη της Λάρισας που εντυπωσιάζουν, η Περιφερειακή αρχή, ούτε την αναλογική ισόρροπη ανάπτυξη της Θεσσαλίας στην πραγματικότητα υπηρετεί, ενώ σε τομείς που τα κουτσοκαταφέρνει, το κάνει και αυτό με ρυθμούς χελώνας ανά τετραετία του κ. Αγοραστού.

Η επανεκλογή του δε για τέταρτη φορά θα του προσδίδει άνετα πλέον τον χαρακτηρισμό του καθεστώτος.

Ο Περιφερειακός του Βόλου και η μη πολιτική διεκδίκηση από την πλευρά της Περιφέρειας υλοποίησης του επί 12 χρόνια είναι ακόμη ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα ιεράρχησης στόχων που δεν υπάρχει. δίδονται 15 εκατομμύρια για την σύνδεση Ρακοποτάμου κεραμίδια όταν ο Περιφερειακός του Βόλου καρκινοβατεί, ή όταν ο Περιφερειακός της Ζαγοράς έχει εγκαταληφθεί τα τελευταία 20 χρόνια.

Πολλά από αυτά που γίνονται δε ασθμαίνοντας σε επίπεδο μελετών την τελευταία τετραετία, συμβαίνουν εξαιτίας της πίεσης που ασκούν οι τοπικές κοινωνίες και τα ΜΜΕ στον Περιφερειάρχη που συνεχώς στην τοπική τηλεοπτική πραγματικότητα με ρυθμούς προπαγάνδας προσπαθεί να πείσει τους πολίτες της Θεσσαλίας ότι η ζωή τους έχει αλλάξει εξαιτίας του.

Χαρακτηριστικό το παράδειγμα της προπαγάνδας που έχει ταυτιστεί με την θητεία Αγοραστού , είναι το έργο της Κάρλας, έργο του οποίου τις τελευταίες εργολαβίες που είχε φτάσει στο 94%, παρέλαβε προς εκτέλεση η Περιφέρεια και ακόμη και σήμερα κομπορρημονεί πως είναι εκείνη που δημιούργησε, ενώ ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί τα αρδευτικό δίκτυα και φυσικά το έργο υδροδότησης του Βόλου.

Ακομη και στον τουριστικό τομέα ενώ η Περιφέρεια παρουσιάζει εικόνα ισχυρής παρέμβασης της εξαιτίας τον εκσυγχρονισμό των τουριστικών επιχειρήσεων και τις επενδύσεις, όταν η πολιτική της εξαντλείται διαχειριστικά στις εκθέσεις του εξωτερικού, τα ακριβά τηλεοπτικά σποτ που δεν παίζουν πουθενά, την ακριβή υπερπροβολή μέσω συνεδρίων και event του ναυαγίου της Περιστέρας, για το οποίο την ουσιαστική δουλειά έκανε το Υπουργείο Πολιτισμού και όχι η Περιφέρεια με την νομοθετική παρέμβαση για τον καταδυτικό τουρισμό.

Απούσα η Περιφέρεια από την διαχείριση του αεροδρόμιου της Αγχιάλου, από την ανάπτυξη των εναλλακτικών μορφών τουρισμού και την διασύνδεση του τουριστικού προϊόντος των τεσσάρων θεσσαλικών νομών, από την υλοποίηση με στόχους και προθεσμίες ενός Στρατηγικού τουριστικού σχεδιασμού. το έργο του αρχαίου θεάτρου των Μικροθηβών είναι ίσως από τα χαρακτηριστικά παραδείγματα αργοπορίας.

Απούσα από την πραγματική στήριξη της αγροτικής οικονομίας και των κτηνοτρόφων… χωρίς πολιτική παρέμβασης στη αγορά για το κόστος παραγωγής στην ενέργεια, τα εφόδια, τις ζωοτροφές κ.α.

Απούσα από τις περιβαλλοντικές διεκδικήσεις των πολιτών στα ζητήματα της αέριας ρύπανσης, άμοιρη να συγκρουστεί με κυβερνήσεις, επιχειρήσεις και απόψεις αιρετών για την καύση σκουπιδιών κ.ο.κ

Ναι, ο Κώστας Αγοραστός είναι ένας μέτριος Περιφερειάρχης που ότι ήταν να δώσει στον τόπο το έδωσε. Την Θεσσαλία της συνοχής και της προοπτικής οφείλουμε όλοι να την διεκδικήσουμε και να την δημιουργήσουμε. Πολίτες και πολιτικές μεταρρυθμιστικές δυνάμεις όλων των κομμάτων έχουν χρέος να ζητήσουν το περισσότερο, το διαφορετικό, το ελπιδοφόρο.

Χρειάζονται άνθρωποι που ξέρουν και μπορούν… Απαιτείται πολιτικός ορθολογισμός, σοβαρότητα, ενότητα δυνάμεων και αναλογική παράλληλη ανάπτυξη των τεσσάρων νομών της Θεσσαλίας οφείλουμε να είναι ο στόχος. Αλώστε πρώτα οφείλουμε όλοι να είμαστε θεσσαλοί, που τους ενώνει μία σύγχρονη και ρεαλιστική πρόταση ανάπτυξης του τόπου μας και όχι η εξουσία για την εξουσία που καταλήγει καθεστώς

TrikalaNews
Author: TrikalaNews

12ο Rally Sprint Μετεώρων Τρικάλων

12ο Rally Sprint Μετεώρων Τρικάλων

Η Λέσχη Αυτοκινήτου Τρικάλων (Λ.Α.Τ.) συνδιοργανώνει με το Δήμο Μετεώρων, υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων, το 12ο Rally …
Ο ΣΥΡΙΖΑ φεύγει, το ΠΑΣΟΚ έρχεται

Ο ΣΥΡΙΖΑ φεύγει, το ΠΑΣΟΚ έρχεται

Να αρχίσουμε την κουβεντούλα μας από την εποχή που όλοι μαζί οι συριζαίοι, χωρούσαν σε μία συνοικιακή πολυκατοικία …
ΑΠΣ ΤΡΙΚΑΛΑ: Ελληνικές και Τρικαλινές επιτυχίες στο διεθνές τουρνουά Csaba Ferenc της Σερβίας

ΑΠΣ ΤΡΙΚΑΛΑ: Ελληνικές και Τρικαλινές επιτυχίες στο διεθνές τουρνουά Csaba Ferenc της Σερβίας

Με απόλυτη επιτυχία διεξήχθη το Σάββατο 19-20 Οκτωβρίου 2024 στην πόλη Kanjiza της Σερβίας το διεθνές τουρνουά ελληνορωμαϊκής πάλης …
Ανάδοχος «κατόπιν εορτής» για την τσιμεντόστρωση στον Μύλο Ματσόπουλου: Τα ερωτήματα παραμένουν

Ανάδοχος «κατόπιν εορτής» για την τσιμεντόστρωση στον Μύλο Ματσόπουλου: Τα ερωτήματα παραμένουν

Ανάδοχος κατόπιν εορτής με απόφαση της e-trikala στην «ορφανή» τσιμεντόστρωση στο Μύλο Ματσόπουλου! – Τα ερωτήματα παραμένουν… Ένα «ορφανό» έργο …