Είναι τόσα πολλά τα γεγονότα της πολιτικής ζωής του τόπου μας, που δύσκολα μπορούν οι πολίτες να τα διαβάσουν , να τα αναλύσουν και να βγάλουν συμπεράσματα. Και όμως αυτές οι καταστάσεις αφορούν ζωτικά θέματα της κοινωνίας, της οικονομίας και της δημοκρατίας.
Βασικά, δύο ήταν τα θέματα που εντυπωσίασαν την κοινωνία την προηγούμενη εβδομάδα. Οι συνεχείς επιθέσεις μελών της κυβέρνησης κατά της δικαιοσύνης , ύστερα από τη φυλάκιση της… Ηριάννας και του… Περικλή και η έξοδος στις αγορές με το ομόλογο.
Η εμπιστοσύνη προς τη δικαιοσύνη πρέπει να είναι αυτονόητο πράγμα για όσους ασχολούνται με την πολιτική , αλλά και για όσους ζουν σε αυτή τη χώρα. Δυστυχώς, η δημοκρατία, 43 χρόνια μετά την μεταπολίτευση, μπήκε στο στόχαστρο ακραίων πολιτικών φυσιογνωμιών, πράγμα που ανάγκασε τον πρόεδρο του ΣτΕ Νικόλαο Σακελλαρίου, να κάνει δραματική έκκληση για την προστασία του κράτους δικαίου και για την ανεξαρτησία των θεσμών. Όλα αυτά έγιναν , κατά κακή σύμπτωση την ημέρα που γιορτάζονταν η Δημοκρατία , και αυτό είναι τραγικό.
Η εξέγερση του κόσμου της Θέμιδος έγινε με σκοπό να στηριχθεί το κράτος δικαίου, ενώ ταυτόχρονα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, έκαναν έκκληση προς τους πολίτες προκειμένου να προστατευτούν τα δημοκρατικά κεκτημένα. Οι συνεχείς επιθέσεις κατά των δικαστών, δίνουν την εντύπωση στο λαό, ότι η δημοκρατία κινδυνεύει και ενδεχομένως ότι οδηγείται στο… απόσπασμα.
Με άκριτες ενέργειες, με λοιδορίες, με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς, με προσβλητικούς λόγους, με υπαινιγμούς περί δήθεν αρνήσεως των δικαστών να εκπληρώσουν τις βασικές τους υποχρεώσεις κλονίζεται η εμπιστοσύνη του λαού προς τη Δικαιοσύνη και προς τους λειτουργούς της και καθιστά ευάλωτη τη διάκριση των εξουσιών, που είναι βασικό συνταγματικό στοιχείο. Έτσι χτίζεται μια μορφή δημοκρατικής ανασφάλειας, η οποία τρομάζει όλους τους δημοκρατικούς πολίτες. Πάντως, για καλό και για κακό, ας είναι όλοι ενήμεροι για το γεγονός ότι η Δημοκρατία γεννήθηκε σε αυτήν εδώ τη χώρα.
Το δεύτερο θέμα της πολιτικής και οικονομικής επικαιρότητας είχε σχέση με το ομόλογο δηλαδή με την έξοδο στις αγορές για την άντληση χρημάτων. Η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου , στριμωγμένη στα… σχοινιά της αποτυχίας και της απάτης προσπάθησε με την κίνηση αυτή να αλλάξει την πολιτική ατζέντα και να ανατρέψει το εις βάρος της πολιτικό κλίμα.
Η τραγική ομολογία του Αλέξη Τσίπρα στη Βρετανική εφημερίδα «Guardian», για τις μεγάλες αστοχίες της διακυβέρνησής του , τάραξε έντονα την πολιτική ζωή της χώρας.
«Έβαλα λάθος ανθρώπους σε θέσεις κλειδιά» τόνισε ο πρωθυπουργός. Το λάθος όμως αυτό αποδεικνύει την ανικανότητα των μαθητευομένων…μάγων των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που όμως θα το πληρώσει πολύ ακριβά ο Ελληνικός λαός. Όλη αυτή η ιστορία από το 2015 έως σήμερα θα στοιχίσει 100 δις ευρώ. Το επιτόκιο του ομολόγου ήταν 4,65% τη στιγμή που η Τσεχία και η Αυστρία είχαν μηδενικό επιτόκιο σε ανάλογη περίπτωση. Πράγματι ήταν το πιο ακριβό επιτόκιο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και όμως η συγκυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου το παρουσίασε ως success story.
Η αλλαγή της ατζέντας, που ήθελαν οι κρατούντες, σε μια συγκυρία με πολλούς και ασύμμετρους παράγοντες, που στριμώχνουν και σπρώχνουν την κυβέρνηση σε αδιέξοδα, δεν επετεύχθη. Δεν πήρε το εξιτήριο από το «δωμάτιο του πανικού» στο οποίο την έριξαν η τραγική θέση της αγοράς, η φτώχεια, η φοροκαταιγίδα, τα ψέματα και η μετανάστευση των…εγκεφάλων της χώρας.
Με το να πουλάνε τρέλα και να λένε ψέματα στον κόσμο το μόνο που χτίζουν είναι η απαξίωση της πολιτικής ζωής του τόπου και η καταστροφή της πατρίδας. Η παραμονή τους στην εξουσία μπορεί να γεμίζει τις τσέπες τους με χρήματα αλλά σπέρνει…δυστυχία στους πολίτες.
Πάντως, από το 2019 και μετά , θα μάθουν τι ήταν η πείνα του 1941…!
Για αυτό πρέπει όλοι να αντισταθούν σε αυτόν τον οικονομικό και πολιτικό κατήφορο.
Η Ελλάδα πρέπει να ζήσει και θα ζήσει.