Ερώτηση από Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ των οποίων η Παναγιώτα Δριτσέλη και ο Χρήστος Σιμορέλης.
Ερώτηση προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης –Τροφίμων και Οικονομικών με θέμα «Η κατακόρυφη πτώση της τιμής του πρόβειου γάλακτος και ο πραγματικός κίνδυνος για την φέτα», κατέθεσαν 38 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ των οποίων και οι Βουλευτές Τρικάλων Παναγιώτα Δριτσέλη και Χρήστος Σιμορέλης.
Στην ερώτηση, αναφέρουν τα εξής:
«Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μια συνεχής πτωτική πορεία της τιμής κυρίως του πρόβειου, αλλά και του γίδινου γάλακτος. Πλέον η τιμή παραγωγού για το πρόβειο σε πολλές περιπτώσεις προσεγγίζει τα 0,80 ευρώ/λίτρο, όταν μέχρι το 2016 κινούνταν σε επίπεδα άνω του 1ευρώ/λίτρο. Τα συγκεκριμένα επίπεδα τιμών, καθιστούν τη συντριπτική πλειοψηφία των εκμεταλλεύσεων ζημιογόνες και οδηγούν τους παραγωγούς σε μείωση ζωικού κεφαλαίου. Είναι δεδομένο ότι τον τελευταίο χρόνο δεν υπήρξε δραματική αύξηση της παραγωγής η οποία θα δικαιολογούσε την πτώση της τιμής, αντίθετα υπήρξε μείωση. Τα βασικά επιχειρήματα από την πλευρά των γαλακτοβιομηχανιών αναφέρονται σε μείωση της εγχώριας κατανάλωσης, μείωση των εξαγωγών, έντονος ανταγωνισμός μεταξύ των εταιριών και μείωση της τιμής του εισαγόμενου γάλακτος! Από την πλευρά των κτηνοτρόφων, γίνεται λόγος για κατακόρυφη αύξηση της παράνομης εισαγωγής πρόβειου γάλακτος, κυρίως από χώρες της βαλκανικής, το οποίο μεταποιείται ως ελληνικό.
Το θέμα, πέραν της επίδρασης του σε ένα σημαντικό κομμάτι της πρωτογενούς παραγωγής και τη βιωσιμότητα χιλιάδων κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, αποτελεί και ένα μείζον ζήτημα για τη «ναυαρχίδα» των προϊόντων ΠΟΠ ζωικής προέλευσης της χώρας μας, την φέτα. Μεταξύ των προδιαγραφών της φέτας όπως αυτές καθορίζονται στην Υπουργική Απόφαση 313025/11.01.1994 (ΦΕΚ 8 Β) είναι και η προέλευση του γάλακτος. Σύμφωνα με αυτήν, το γάλα που χρησιμοποιείται για την παρασκευή της φέτας προέρχεται αποκλειστικά από τις περιοχές Μακεδονίας, Θράκης, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου και το νομό Λέσβου και από φυλές αιγοπροβάτων παραδοσιακά εκτρεφόμενες και προσαρμοσμένες στην περιοχή παρασκευής της. Αυτό σημαίνει ότι η ύπαρξη ελληνικού αιγοπρόβειου γάλακτος, αποτελεί προϋπόθεση για την ύπαρξη και της Φέτας.
Επειδή ο πρωτογενής τομέας μπορεί να αποτελέσει έναν από τους παράγοντες εξόδου της χώρας από την κρίση, επειδή η φέτα κινδυνεύει κυρίως από δράσεις και παραλήψεις στο στάδιο της παραγωγής και λιγότερο από γεγονότα στο στάδιο της εμπορίας ή διεθνείς συμφωνίες, επειδή η χώρα στερείται ενός αξιόπιστου συστήματος τήρησης ισοζυγίου γάλακτος, ελέγχων και ποινών, επειδή το στάδιο της μεταποίησης του συγκεκριμένου προϊόντος συγκεντρώνει αρκετά ολιγοπωλιακά χαρακτηριστικά, επειδή παρατηρείται εκτεταμένη νοθεία σε όλα τα στάδια παραγωγής της φέτας, από το στάβλο έως το χώρο εστίασης, ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
– Προτίθενται να προβούν σε όλες εκείνες τις απαραίτητες ενέργειες που θα διασφαλίζουν την παραγωγή φέτας όπως αυτή ορίζεται ως προϊόν ονομασίας προέλευσης, ώστε να διατηρήσει το χαρακτήρα ενός μοναδικού προϊόντος με διεθνή αναγνώριση;
– Προτίθενται να υιοθετήσουν τη χρήση μεικτών κλιμακίων ελέγχου ώστε να διασφαλίζεται η τήρηση της νομιμότητας σε όλα τα επίπεδα αλλά και η ουσιαστική τιμωρία των παραβατών η οποία θα λειτουργεί αποτρεπτικά;».