Τα νέα της πόλης

Αποκτούν τα Τρίκαλα διατηρητέο μνημείο της φύσης

8 Jul 2017

Προσπάθεια να ενταχθεί στο ειδικό καθεστώς προστασίας δασική περιοχή.

Όπως αποκαλύπτει το trikalanews.gr μετά από απόφαση του Συμβουλίου της Τοπικής Κοινότητας Βαλτινού στις 21 Απριλίου, επιδιώκεται, ο χαρακτηρισμός του δάσους της Παναγίας Βαλτινού ως διατηρητέου μνημείου της φύσης και ακολούθησε αυτοψία στο χώρο του δάσους, από κλιμάκιο Υπηρεσιών του Δήμου που γνωμοδότησε θετικά επί του αιτήματος.

Το «δάσος της Παναγίας», απέχει από τον οικισμό της Τοπικής Κοινότητας  Βαλτινού περίπου 1,5 χιλιόμετρο και αποτελείται από 2 τμήματα εκτάσεως 35,671 και 3,751 στρέμματα αντίστοιχα. 

Στην έκθεση της αυτοψίας, αναφέρονται τα εξής:

«Είναι δάσος εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς με πλούσια βλάστηση που καλύπτει σχεδόν όλη την επιφάνεια του χώρου. Κύριο στοιχείο του δάσους είναι τα αιωνόβια δένδρα, που στην πλειονότητά τους ανήκουν στο σπάνιο είδος φράξου (fraxinus angustifolia subsp. oxycarpa και fraxinus ornus). 

Επιπλέον, ευδοκιμούν και άλλα φυτικά είδη, όπως είναι η δρυς (quercus robur), η φτελιά (ulmus campestris), η ασημόλευκα (populus alba) και ο κισσός (hetera helix).

Τα είδη της πανίδας στο δάσος είναι πάρα πολλά, όπως σκαντζόχοιρος, λαγός, νυφίτσα, κουνάβι, δρυοκολάπτης, αηδόνι, καρδερίνα, κοκκινολαίμης, κοτσίφι και πολλά άλλα.

Στο χώρο του δάσους, κάτω από τους τεράστιους κορμούς των δέντρων, βρίσκεται το εξωκλήσι της Παναγίας. Το ιδιαίτερο φυσικό κάλλος του χώρου του δάσους και η ομορφιά του τοπίου, σε συνδυασμό με το εξωκλήσι μπορούν να αποτελέσουν έναν ισχυρό πόλο έλξης επισκεπτών και έναν ιδανικό χώρο αναψυχής και ηρεμίας.

Σύμφωνα με μαρτυρίες των κατοίκων της περιοχής, το «δάσος της Παναγίας» καταλάμβανε πολλή μεγαλύτερη έκταση τα παλαιότερα χρόνια, από τους πρόποδες του Κόζιακα έως το Βαλτινό,  αποτελώντας ένα μεγάλο δάσος. Κατόπιν όμως ανθρώπινων παρεμβάσεων (εκχερσώσεις, εντατική βόσκηση, παράνομη υλοτομία), η έκταση του δάσους περιορίστηκε στη σημερινή του μορφή. 

Λόγω του σπάνιου είδους φράξου που καταλαμβάνει την μεγαλύτερη έκταση στο δάσος και την ιδιαίτερη επιστημονική, οικολογική  και αισθητική του αξία, η προστασία του δάσους κρίνεται ζωτικής σημασίας. Στόχος του χαρακτηρισμού του δάσους ως διατηρητέο μνημείο της φύσης είναι η ανάδειξή του ως χώρος ήπιας αναψυχής και πνευματικής ηρεμίας, πόλος έλξης φυσιολατρών και επισκεπτών τόσο των κατοίκων του οικισμού όσο και της ευρύτερης περιοχής, χώρος για περιβαλλοντική εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση κυρίως των μαθητών».

Η επόμενη διαδικασία, είναι το θέμα να έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο Τρικάλων και αφού ψηφισθεί το αίτημα, να δρομολογηθούν οι διαδικασίες προς τα αρμόδια Υπουργεία.

admins
Author: admins

Δεν βρέθηκαν άρθρα.