Ένα πολύ ενδιαφέρον ερωτηματολόγιο που αναδεικνύει σοβαρά ζητήματα των γυναικών της σύγχρονης κοινωνίας μας απευθύνει προς τις υποψήφιες βουλεύτριες του ν. Τρικάλων φεμινιστική ομάδα «Φυλική Αταξία».
Το ερωτηματολόγιο
Εν όψει των εκλογών της 21ης Μαΐου, θα θέλαμε να σας απευθύνουμε κάποιες ερωτήσεις που αφορούν τις γυναίκες και τις διακρίσεις λόγω φύλου
1.1 Η ανεργία στις γυναίκες βρίσκεται στο 15,8% έναντι 8,7% στους άνδρες, με την Ελλάδα να είναι πρώτη στην Ευρώπη στη γυναικεία ανεργία. Οι απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα λόγω εγκυμοσύνης τείνουν να γίνουν κανόνας. (Ας ληφθεί υπόψιν ότι ο αριθμός των γυναικών που έχουν λάβει ανώτατη εκπαίδευση είναι μεγαλύτερος σε σύγκριση με τους άνδρες). Πώς σκέφτεστε να το αντιμετωπίσετε;
1.2 Ποια η θέση σας για το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των φύλων και την ελαστική απασχόληση των γυναικών.
Παρά την αρχή της «ίσης αμοιβής για ίση εργασία», οι αποδοχές των γυναικών είναι κατά 16,5% χαμηλότερες από αυτές των ανδρών ανά ώρα εργασίας.
1.3 Ποια η θέση σας για την «αόρατη» και χωρίς ασφάλιση εργασία των γυναικών, μεταναστριών και μη, που μεγαλώνουν τα παιδιά μας, φροντίζουν τους ηλικιωμένους και καθαρίζουν τα σπίτια;
(Στοιχεία Eurostat, ΕΛΣΤΑΤ, ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ)
2.1 Πώς στέκεστε απέναντι στη νομική αναγνώριση του όρου «γυναικοκτονία» στο οικογενειακό δίκαιο
2.2 Ποια η θέση σας για την υποχρεωτική συνεπιμέλεια των παιδιών και πώς μπορεί να εφαρμοστεί όταν ο ένας εκ των δύο γονέων (στη συντριπτική πλειοψηφία ο άνδρας) είναι κακοποιητικός.
2.3 Τι θέση έχετε για τις ασφαλείς, νόμιμες και δωρεάν αμβλώσεις και την καμπάνια της Εκκλησίας εναντίον τους.
2.4 Πώς σκέφτεστε να αντιμετωπίσετε το υψηλότατο κόστος της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και της εξωσωματικής γονιμοποίησης, δεδομένου ότι οι υπάρχουσες δημόσιες δομές είναι ελάχιστες και δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν παρά ένα πολύ μικρό ποσοστό των όλο και περισσότερο ενδιαφερόμενων γυναικών.
2.5 Πώς μπορούν να στηριχθούν οικονομικά και ψυχολογικά τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας; (Οι λίγοι ξενώνες που λειτουργούν είναι η λύση για ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα).
2.6 Πώς αντιμετωπίζεται η δευτερογενής θυματοποίηση των γυναικών θυμάτων έμφυλης βίας από τις αρχές, καθώς και οι απειλές και ο εξευτελισμός των θυμάτων trafficking από τους θύτες και τα «κίτρινα» ΜΜΕ.
3.1 Ποια η θέση σας για το σύμφωνο συμβίωσης των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων και τον ομόφυλο γάμο.
3.2 Τι πιστεύετε για τη νομική αναγνώριση των γονεϊκών δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων και για την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών.
3.3 Πώς σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε την ομοφοβία-τρανσφοβία στο σχολικό περιβάλλον.
Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων
Φυλική Αταξία – φεμινιστική ομάδα Τρικάλων