«Ο θυμός του κόσμου να γίνει διεκδίκηση και ανατροπή των πολιτικών που βάζουν στο ζύγι της κερδοφορίας την ανθρώπινη ζωή».
Στην Τοπική Κοινότητα Ζάρκου του Δήμου Φαρκαδόνας, την οποία έπληξε ισχυρή χαλαζόπτωση και νεροποντή το απόγευμα το Σαββάτου , επισκέφτηκε αντιπροσωπεία της ΤΕ Τρικάλων του ΚΚΕ. Επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ ήταν ο Γραμματέας της ΤΕ Τρικάλων Σωτηρόπουλος Σωτήρης , ο οποίος συνοδευόμενος από τα στελέχη του Κόμματος Μπακάση Βάσω (περιφερειακή σύμβουλο Θεσσαλίας ) , Ευαγγελία Στεργίου (πρώην δημοτική σύμβουλο Φαρκαδόνας ) , Τσέκα Λάμπρο –υπεύθυνο αγροτικής πολιτικής της ΤΕ & Τσιοτινό Σπύρο( επί σειρά ετών πρόεδρο της κοινότητας Ζάρκου & δημοτικό σύμβουλο Φαρκαδόνας παλιότερα) μετέβησαν στα σημεία που σημειώθηκαν καταστροφές και συνομίλησαν με πληγέντες και κατοίκους της περιοχής.
Τα σημάδια που άφησε πίσω το χαλάζι και η βροχή είναι ορατά με την πρώτη ματιά και σε ορισμένες περιπτώσεις αρκετά έντονα και «βαθιά». Από χωράφια που έχουν μετατραπεί σε λασπότοπους , κατεστραμμένες καλλιέργειες που είναι σε ανάπτυξη ( πχ δενδρώδεις όπως αμύγδαλα, μήλα αλλά και σιτηρά στάρι-καλαμπόκι ) , καθώς και καταστροφές σε υποδομές βοηθητικής και αγροτικής οδοποιίας , αλλά και σε έργα διευθέτησης ρεμάτων κλπ..
Μεγάλη λαχτάρα πήραν και οι σεισμοπαθής κάτοικοι του χωριού , που δυο και πλέον χρόνια από το σεισμό μένουν ακόμη στα κοντέινερ , βλέποντας τον προαύλιο χώρο του οικισμού να μετατρέπεται σε λίμνη και κοντέινερ-οικίσκοι να ταλαντώνονται στη ροή νερού που προκάλεσε η πλημμύρα !
Παρότι η χαλαζόπτωση είχε διάρκεια 20 λεπτών με το χαλάζι να έχει μέγεθος ενός εως δύο εκατοστών και η συσσώρευση νερού ήταν μεγάλη μέσα σε λίγο χρόνο, κανείς από τους πληγέντες και τους κατοίκους δεν απέδωσε τις καταστροφές στην ένταση ή την ακρότητα του φαινόμενου , αλλά στις ευθύνες δήμου, περιφέρειας & κυβερνητικής πολιτικής, οι οποίοι δεν προστάτευσαν και δεν προστατεύουν την περιουσία και την ασφάλεια του λαού.
Χαρακτηριστική ήταν η αγανάκτηση και ο θυμός νέου κτηνοτρόφου της περιοχής , που γλίτωσε από συγκυρία τα 300 πρόβατα της μονάδας του , βλέποντας να «χάνονται» ζωοτροφές αξίας 3-4 χιλιάδων ευρώ , που με τις περιφερειακές ζημιές στη μονάδα και τα έξοδα καθαρισμού-αποκατάστασης βλέπει να χρεώνεται αρκετές χιλιάδες ευρώ , χωρίς να φταίει. «Δεν είναι η πρώτη φορά που δέχομαι πλήγμα από πλημμύρα» λέει ο ίδιος , «έχω απευθυνθεί τόσες φορές στο δήμο για το πρόβλημα διευθέτησης των νερών της βροχής και η απάντηση που έχω πάρει είναι τουλάχιστον ειρωνική και απαξιωτική» συνεχίζει γεμάτος οργή!
« Είμαι σεισμοπαθής , μένω με τη σύζυγό μου σε κοντέινερ δυο χρόνια , δεν έχω πάρει ούτε την αποζημίωση για οικοσυσκευή από το σεισμό …τώρα πλημμυρίζει ο στάβλος …από καθαρή συγκυρία γλίτωσαν τα ζώα…αν είχαν χαθεί κι αυτά ..δεν ξέρω πραγματικά τι θα έκανα…μας έχουν αφήσει στο έλεος ….» , ενώ η γυναίκα του συμπληρώνει «…θα πάρει αρκετές μέρες να ξανάχουμε παραγωγή γάλακτος…τα ζώα μας είναι σε κατάσταση σοκ…δεν έχουν φάει εδώ και πάνω από 24 ώρες …δεν δέχονται ούτε το τάισμα από το σοκ.»
Σε άλλα σημεία της περιοχής οι ντόπιοι δείχνουν τις καταστροφές σε υποδομές , μιλώντας όλοι τους για ακαθάριστα βασικά ρέματα της περιοχής με ευθύνη της δημοτικής αρχής Φαρκαδόνας , παρότι έχει εξαγγελθεί –υποσχεθεί η διευθέτησή τους για κατ΄ ευφημισμό έργα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικής προστασίας , που ολοκληρώθηκαν από την περιφέρεια Θεσσαλίας μόλις πριν 3 μήνες και κατέρρευσαν στην πρώτη σοβαρή πλημμύρα !!! για εύθραυστα , όπως αποδεικνύεται , έργα , με πλήθος κακοτεχνιών , με προφανές κριτήριο τη μείωση κόστους , χωρίς να υπολογίζονται οι συνέπειες , αλλά και όλα με απευθείας αναθέσεις σε συγκεκριμένους εργολάβους για πολλές περιπτώσεις καταπάτησης γης , μπαζώματα ή τεχνητές στενώσεις της κοίτης ρεμάτων για ιδία οφέλη ορισμένων υπό την ανοχή , τα «στραβά μάτια» αλλά και τη στήριξη δημοτικών αρχών των τελευταίων ετών ,στα πλαίσια εξασφάλισης εκλογικής πελατείας.
Άλλωστε , το αληθές των καταγγελιών των κατοίκων διαπιστώνεται από τον καθέναν , χωρίς να χρειάζεται ειδικές γνώσεις μηχανικής ή υδρολογίας , από την φωτογραφική αποτύπωση της καταστροφής.
Μ’ αυτά τα λόγια διαπίστωσε την κατάσταση και η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, τονίζοντας :«πως για ακόμη μια φορά η ασφάλεια και η περιουσία των κατοίκων του χωριού , αλλά και γενικά του λαού μας , παίζεται στο ζύγι του «κόστους-οφέλους» . Ιδίως σε μια περιοχή που για πολλοστή φορά σημειώνονται καταστροφές από τα ίδια φαινόμενα.
Αυτό δείχνει ότι δεν υπάρχει ουσιαστική πρόβλεψη και παρέμβαση για προστασία . Τα περίφημα και πολυδιαφημισμένα αντιπλημμυρικά έργα της περιφέρειας Θεσσαλίας αποδείχτηκαν «χάρτινα μπαλώματα» , γιατί στην πραγματικότητα δεν μπορούν να γίνουν ουσιαστικά και αποτελεσματικά έργα αντιπλημμυρικής και αντιδιαβρωτικής προστασίας βάση ολοκληρωμένων μελετών με τα ελάχιστα κονδύλια που διαθέτουν οι εκάστοτε κυβερνήσεις , περιφερειακές και δημοτικές αρχές . Πόσο μάλλον όταν μιλάμε για συνολικό σχεδιασμό υποδομών και πολιτική πρόληψης..
Διαχρονικά οι δημοτικές αρχές Φαρκαδόνας , όπως και η σημερινή , αλλά και οι περιφερειακές της Θεσσαλίας όχι μόνο δεν καταγγέλλουν το «κεντρικό κράτος» και δεν διεκδικούν κονδύλια , αλλά απέναντι σε κάθε αίτημα των εκπροσώπων του ΚΚΕ ή μαζικών φορέων για να παρθούν μέτρα πολιτικής προστασίας και να γίνουν οι ανάλογες υποδομές, δηλώνουν ότι βρίσκονται σε ετοιμότητα, καλλιεργούν τον εφησυχασμό και περιοριζόταν σε λύσεις «μίνιμουμ κόστους» –«χάρτινων μπαλωμάτων» Χρόνια τώρα, διαθέτουν ελάχιστα κονδύλια για έργα πραγματικής αντιπλημμυρικής προστασίας, για καθαρισμούς και διευθετήσεις ρεμάτων, για την συντήρηση παλιών έργων, ενώ απλόχερα μοιράζουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για επιδοτήσεις πχ Ηellenic Τrain , έργα, υποδομές και φοροαπαλλαγές στους μεγαλοεπιχειρηματίες πχ πετρέλαιο χωρίς φόρο στους εφοπλιστές.
Και πώς θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, αφού και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν ορίζει ως επιλέξιμα για χρηματοδότηση τα αντιπλημμυρικά έργα (ακόμα και για καθαρισμό ρεμάτων – όμβριων υδάτων ή οριοθέτηση ρεμάτων). Υπολογίζουν ότι το κόστος υλοποίησής τους δεν θα αποφέρει τα εύκολα και μεγάλα κέρδη που επιδιώκουν οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι- «επενδυτές», ιδιαίτερα μετά την ολοκλήρωσή τους, σε αντίθεση για παράδειγμα με έργα σαν τους οδικούς άξονες που “επενδύουν” στην επιβολή διοδίων , το σιδηρόδρομο και την ακτοπλοική συγκοινωνία που υπάρχει πακτωλός κρατικού χρήματος στο κεφάλαιο».
Τα στελέχη του ΚΚΕ στη συνέχεια τόνισαν ότι το Κόμμα διαχρονικά βάζει μέσα και έξω από τη Βουλή την αναγκαιότητα των έργων προστασίας της ζωής και της περιουσίας του λαού. Κάλεσαν τους κατοίκους να μην παραιτηθούν από τη διεκδίκηση του δίκιου τους , να μην κρατήσουν στάση αναμονής, να μην εμπιστευτούν ξανά αυτούς που τους εξαπατούν με υποσχέσεις .
Αντίθετα, να οργανωθούν και να διεκδικήσουν τα δίκαια αιτήματα που βάζουν, όπως άμεση αποκατάσταση των ζημιών στις υποδομές , αποζημίωση στο 100% των καταστροφών στις καλλιέργειες , ζωικό κεφάλαιο , ακίνητης και κινητής περιουσίας , πάγωμα λογαριασμών, μέτρων πολιτικής προστασίας κλπ. Κατέληξαν πως «μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό», δεν υπάρχουν επίδοξοι σωτήρες, όσο κι αν προβάλλονται πάρα πολλοί ως τέτοιοι , ιδίως τώρα, μπροστά στις εκλογές . Κάλεσαν τους κατοίκους του Ζάρκου να αξιοποιήσουν την πείρα τους από τη στάση των Κομμουνιστών σε αντιπαράθεση με τη στάση των άλλων κομμάτων ,ώστε και μπροστά στην κάλπη να κάνουν την πραγματική διαφορά , να έχουν πολύ πιο δυνατό την επόμενη μέρα το Κόμμα που είναι κοντά τους , το ΚΚΕ.
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ της Τ.Ε. ΤΡΙΚΑΛΩΝ του ΚΚΕ