Στο Μουσικό Σχολείο και στο 2ο Γυμνάσιο της πόλης
Το καινοτόμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα Η Όπερα Διαδραστικά στα Σχολεία για σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης αποτελεί συνέχεια του προγράμματος που υλοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία από την Εθνική Λυρική Σκηνή στα δημοτικά σχολεία από το 2012 έως το 2015. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, προσαρμοσμένο στη σύγχρονη ψηφιακή εποχή, αλλά και στους κοινωνικούς προβληματισμούς των εφήβων τού σήμερα, στοχεύει στην εξοικείωση των εφήβων με την τέχνη του λυρικού θεάτρου μέσα από τη συμμετοχή τους σε μία διαδραστική παράσταση όπερας.
Η εξερεύνηση της δημιουργικής διαδικασίας που βρίσκεται πίσω από τη σκηνή της όπερας, σε σχέση τόσο με τον χρόνο όσο και με τον χώρο, αλλά και η ενθάρρυνση του καλλιτεχνικού πειραματισμού και της ανακάλυψης μέσα από την πολυεπίπεδη και διακαλλιτεχνική φύση του είδους της όπερας, είναι κεντρικοί άξονες του σχεδιασμού του εκπαιδευτικού προγράμματος.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα επιχειρεί μέσω συμμετοχικών δράσεων και διαθεματικών παιδαγωγικών στρατηγικών να φέρει την όπερα κοντά στη σχολική κοινότητα γυμνασίων ανά την επικράτεια. Στο επίκεντρο του προγράμματος βρίσκεται η νέα παραγωγή Η Ωραία Ελένη του Όφενμπαχ του Κορνήλιου Σελαμσή, σε λιμπρέτο της Αλεξάνδρας Κ*, βασισμένο στο πρωτότυπο ποιητικό κείμενο των Ανρί Μεγιάκ [Henri Meilhac] και Λυντοβίκ Αλεβύ [Ludovic Halévy], και σε σκηνοθεσία του Γιάννη Καλαβριανού. Η παράσταση τοποθετεί τον μύθο της Ωραίας Ελένης στη σημερινή εποχή και μέσα από αυτόν πραγματεύεται ζητήματα έμφυλων στερεοτύπων, ρόλων και ταυτοτήτων, τα οποία συνιστούν σημαντικό μέρος της σύγχρονης προβληματικής των εφήβων.
Μια νέα παραγωγή, βασισμένη στην κωμική όπερα Η Ωραία Ελένη [La belle Hélène] του Ζακ Όφενμπαχ [Jacques Offenbach], η οποία θα υλοποιηθεί διά ζώσης μέσω περιοδείας της διαδραστικής παράστασης και του εκπαιδευτικού προγράμματος σε 85 σχολικές μονάδες, καθώς και μέσω της εξ αποστάσεως παρουσίασης της παράστασης και του εκπαιδευτικού προγράμματος.
Το επιτελείο της Εθνική Λυρικής Σκηνής (τραγουδιστές όπερας, μουσικοί, μαέστρος, εκπαιδευτικοί και τεχνική ομάδα) έμεινε στην πόλη μας για 2 ημέρες. Την Τρίτη 28 Μαρτίου, επισκέφτηκε το Μουσικό Σχολείο Καρδίτσας και το 2ο Γυμνάσιο και η πρώτη μέρα αφιερώθηκε στην υλοποίηση των εκπαιδευτικών εργαστηρίων και στο στήσιμο της παράστασης, ενώ η δεύτερη, την Τετάρτη 29 Μαρτίου αφορούσε την πραγματοποίηση της παράστασης.
Τα εκπαιδευτικά εργαστήρια (4 διδακτικές ώρες), κυρίως για τους μαθητές και τις μαθήτριες της Β Γυμνασίου, πραγματοποιήθηκαν με πολλαπλούς εκπαιδευτικούς και καλλιτεχνικούς στόχους, όπως είναι η γνωριμία των μαθητών αλλά και των εκπαιδευτικών με τη διαδικασία παραγωγής καλλιτεχνικού υλικού για μια παράσταση όπερας, η μετάδοση εκπαιδευτικών εργαλείων και μεθοδολογιών σε εκπαιδευτικούς διαφορετικών ειδικοτήτων, αλλά και η εξερεύνηση νέων δυνατοτήτων σε τομείς της όπερας. Επιπλέον, τα εργαστήρια είχαν στόχο να προετοιμάσουν τους μαθητές για την ενεργή καλλιτεχνική συμμετοχή τους στην παράσταση.
Οι παραστάσεις – ξεχωριστά για τα δύο σχολεία δόθηκαν χθες Τετάρτη 29 Μαρτίου 2023 στην αίθουσα συνεδρίων του Κέντρου Ποιοτικού Ελέγχου, Τυποποίησης και ταξινόμησης Βάμβακος (1ο Χιλιόμετρο Καρδίτσας – Μητρόπολης, νέες εργατικές κατοικίες). Η εμπειρία ήταν μοναδική, η συμμετοχή των μαθητών και των μαθητριών στη χορωδία και στη δημιουργία του σκηνικού, αλλά και η προσέγγιση ενός έργου πολλαπλών απαιτήσεων, όπως είναι μια όπερα, ένα είδος μουσικού θεάτρου που συνδυάζει μουσική, κείμενο, τραγούδι, σκηνικά, κουστούμια, μακιγιάζ, κίνηση, ομιλία κ.α. συνδιαμόρφωσαν εικόνες που δύσκολα θα ξεχαστούν.