Οι εκδόσεις Ελκυστής και το βιβλιοπωλείο Τσιοπελάκος προσκαλούν το τρικαλινό αναγνωστικό κοινό στην παρουσίαση του βιβλίου του Βασίλη Λινάρδου «Ματωμένο Παρελθόν – η αφορμή».
Η παρουσίαση θα γίνει την Πέμπτη 23 Μάρτη και ώρα 19:30 στο «Μουσείο Τσιτσάνη» στα Τρίκαλα.
Την παρουσίαση θα κάνει ο δημοσιογράφος Λάζαρος Τσουμένης.
Στηρίζουν και θα απευθύνουν χαιρετισμό, ο «Πολιτιστικός Σύλλογος Κλεινοβού» και η «Εύξεινος Λέσχη Ποντίων & Μικρασιατών Τρικάλων»
Η αφορμή είναι η δολοφονία ενός Σύριου πρόσφυγα στην σύγχρονη Αθήνα. Το όνομα του Σύριου Δεμίρης. Στα προσωπικά του αντικείμενα κουβαλά και φωτογραφίες από την Σμύρνη πριν την καταστροφή. Ο αστυνόμος Δεμιρόγλου Αναγνωρίζει στο πρόσωπο του έναν μακρινό του ξάδελφο. Έτσι μέσα από αναμνήσεις και ιστορίες που πετάγονται από τις φωτογραφίες ξεδιπλώνεται η ιστορία.
Η μεγάλη ιδέα για την Ελλάδα των πέντε θαλασσών και δύο ηπείρων, ο ρόλος των μεγάλων δυνάμεων εκείνης της εποχής, με τις φιλοδοξίες τους να ελέγξουν την μέση ανατολή και τα πετρέλαια του Ιράκ δημιουργούν προβλήματα στις ζωές απλών ανθρώπων. Είναι ένα βιβλίο δράσης με κατασκόπους, αστυνόμους, τούρκικες αντιστασιακές ομάδες που κινούνται θεατά και αθέατα στα δρόμενα της Σμύρνης, ανοίγοντας τον δρόμο για να πετύχουν τα σχέδια των χωρών τους.
Είναι το πρώτο βιβλίο του συγγραφέα Βασίλη Λινάρδου και το συγκεκριμένο είναι το πρώτο της τριλογίας της Σμύρνης. Θα ακολουθήσουν ακόμη πέντε βιβλία μέχρι ο αστυνόμος Δεμιρόγλου να συλλάβει τον ή τους δολοφόνους του μακρινού του ξαδέλφου. Έξι βιβλία στο σύνολο σε τρεις χρονολογικές ενότητες.
Ο Βασίλης Λινάρδος έχει χτίσει σχέσεις με την πόλη των Τρικάλων μιας και είναι εκείνος που οδήγησε τις εργασίες στον «Μύλο Ματσόπουλου» για να γίνει μουσείο. Σήμερα κάνει το ίδιο με το μηχανουργείο της Μπουτ [ΚΟΜΔΕ]. Επίσης έχει καταγωγή από την μεριά της μητέρας του , το γένος Μούτου από τον Κλεινοβό σημερινός Κλεινός.
Βιογραφικό
Ο Βασίλης Λινάρδος γεννήθηκε στον Βόλο, το 1958. Είναι πτυχιούχος εργοδηγός μηχανολόγος. Με την ιδιότητα αυτή, «οδήγησε» το έργο για τη δημιουργία τριών μουσείων, βιομηχανικής κληρονομιάς:
· Πλινθοκεραμοποιείο Τσαλαπάτα, στον Βόλο, του Πολιτιστικού, Τεχνολογικού, Ιδρύματος, της Τράπεζας Πειραιώς.
· Μουσείο βιομηχανικού καυσαερίου στο Γκάζι. [Τεχνόπολις, Αθήνα]
· Μύλος Ματσόπουλου, στον δήμο Τρικκαίων.
Συμμετείχε στο ερευνητικό πρόγραμμα «Καταγραφή του ιστορικού, βιομηχανικού, εξοπλισμού της Ελλάδας». Συντονιστές του προγράμματος ήταν το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, με το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών. Τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής κυκλοφόρησαν σε συλλογικό τόμο, στην ελληνική και αγγλική γλώσσα, από τις Εκδόσεις Οδυσσέας, το 1998.
Το 2002 είχε συμμετοχή στο ερευνητικό πρόγραμμα [Καταγραφή παραδοσιακών εργαστηρίων στο Πήλιο,] με ανάθεση από το Πολιτιστικό, Τεχνολογικό, Ίδρυμα, του ομίλου Πειραιώς.
Συμμετείχε στο χτίσιμο δύο αμφίδρομων πλοίων, το Άναξ και το Άνασα Μ, ιδιοκτησίας Γιάννη Μητσόπουλου.