Επιμνημόσυνή δέηση μπροστά στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη που βρήκε επιτέλους τον δημιουργό του
Το Α΄Στρατόπεδο του Ζάρκου ζωντάνεψε χθες Κυριακή με αρκετό κόσμο να τιμά με την παρουσία του την επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.
Όπως καταγράφει το Τrikalanews.gr, η κομβική στιγμή όμως δεν αφορά μόνο την δέηση, αλλά κυρίως, το ίδιο το μνημείο και γλυπτό που έπειτα από χρόνια, βρήκε τον δημιουργό του. Για την ακρίβεια όχι τον ίδιο αλλά τα αγαπημένα του πρόσωπα που ένιωσαν ότι ήρθαν κοντά ξανά με τον γνωστό γλύπτη. Πρόκειται για τον γλύπτη-εικαστικό Σατύρο Παπασάββα, και το έργο είναι ένα από τα τρία που υπάρχουν σε όλη τη χώρα.
Το έφτιαξε όταν μάλιστα υπηρετούσε στο Ζάρκο την θητεία του ως φαντάρος. Στη χθεσινή εκδήλωση, συμμετείχε και η σύζυγός του, η οποία αναγνώρισε το έργο του συζύγου της μετά από μια καμπάνια προβολής που έγινε για την εύρεση του δημιουργού του.
Τα λόγια της φιλολόγου Αθανασίας Τσιοτινού, που κατάγεται από την περιοχή, και συνέβαλε με την έρευνά της και το ενδιαφέρον της στην κατεύθυνση αυτή, είναι ενδεικτικά για τη συμβολικότητα της χθεσινής μέρας.
«Σήμερα ήταν μια μέρα συγκίνησης για το χωριό μου, το Ζάρκο! Ξαναζωντάνεψε το Α’ Στρατόπεδο Ζάρκου! Έγινε επιμνημόσυνη δέηση μπροστά στο άγαλμα του Άγνωστου Στρατιώτη -ένα από τα τρία αγάλματα τέτοιου τύπου που υπάρχουν στη χώρα μας- το οποίο σμίλεψε ο καταξιωμένος ζωγράφος και γλύπτης Παπασάββας Σταύρος, όταν υπητετούσε τη θητεία του στο Ζάρκο, όντας φοιτητής της Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας! Μεγάλη τιμή και χαρά για όλους τους Ζαρκινούς, που έσπευσαν να παρευρεθούν στην σημερινή λιτή εκδήλωση, η παρουσία της συζύγου του γλύπτη, της κ. Μαρί Παπασάββα, η οποία ήρθε από την Αθήνα.
Συγκινημένη ευχαρίστησε όσους βοήθησαν, με τον τρόπο τους, στην ανάδειξη και προβολή του μνημείου, το οποίο φιλοτέχνησε ο Σταύρος Παπασάββας το 1953. Ως Ζαρκινοί, οφείλουμε ένα μεγάλο ‘ευχαριστώ” στο γλύπτη για το έργο απαράμιλλης ομορφιάς και τέχνης που μας κληροδότησε, το οποίο όχι μόνο ομορφαίνει το χωριό μας αλλά και αποτελεί κομμάτι του σύγχρονου πολιτισμού της Ελλάδας!
Ελπίζουμε, περιμένουμε και αισιοδοξούμε ότι σύντομα η πολιτεία θα αναλάβει τις ευθύνες της και θα μεριμνήσει για την αναδειξη του περιβάλλοντα χώρου και την προστασία του μνημείου, πριν ο χρόνος στο πέρασμά του “πληγώσει αγιάτρευτα” το Στρατιώτη του Σταύρου Παπασάββα! Όλοι οι Ζαρκινοί θα είμαστε εκεί για να βοηθήσουμε! Σήμερα, άλλωστε το αποδείξαμε έμπρακτα!»