εν υπάρχει Αθηναίος που να μην έχει ταξιδέψει έστω και μία φορά στο Ναύπλιο. Λίγο πριν φτάσει κανείς στην όμορφη πόλη του νομού Αργολίδας, συναντά μία άλλη με μεγάλη ιστορία. Πρόκειται φυσικά για το Άργος. Μπορεί πολλοί να μη σταματούν σε αυτή, ωστόσο, η σημασία της ξεπερνά τα ελληνικά σύνορα. Κι αυτό γιατί σύμφωνα με τους ερευνητές αποτελεί την πρώτη πόλη που δημιουργήθηκε ποτέ στην Ευρώπη και συνεχίζει να κατοικείται μέχρι σήμερα.
Πότε, λοιπόν, χτίστηκαν για πρώτη φορά σπίτι στην περιοχή, ποια ήταν εκείνα τα χαρακτηριστικά που επέτρεψαν τη δημιουργία κατοικιών και ανθρώπινων κοινωνιών και τι απομεινάρια αυτής της αρχαίας πόλης μπορεί να αντικρίσει ένας επισκέπτης σήμερα;
Άργος, η αρχαιότερη πόλη στην Ευρώπη
Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, τα πρώτα ψήγματα δημιουργίας ανθρωπίνων κοινωνιών στην περιοχή εντοπίζονται πριν από 7 χιλιάδες χρόνια. Προτού, ωστόσο, πάρει τη σημερινή του ονομασία, η περιοχή στην οποία βρίσκεται το Άργος λεγόταν Φορωνικόν Άστυ. Έξω από την πόλη, μάλιστα, μπορεί να συναντήσει κανείς ό,τι έχει απομείνει από το Ηραίον, το οποίο, αποτελούσε το πρώτο και σημαντικότερο ιερό της Αργολίδας, αφιερωμένο στη θεά Ήρα.
Η σημασία του Άργους είναι έκδηλη και στη μυθολογία. Είναι χαρακτηριστικό ότι πάρα πολλές αρχαίες τραγωδίες διαδραματίζονται -ή έστω σχετίζονται με τον έναν ή τον άλλον τρόπο- με την πόλη, ενώ και στην Ιλιάδα ο βασιλιάς του Άργους Διομήδης παίζει πολύ σημαντικό ρόλο.
Ο λόγος, λοιπόν, που σύμφωνα με τους επιστήμονες, η συγκεκριμένη περιοχή βοήθησε στη δημιουργία της πρώτης πόλης στην Ευρώπη, ήταν το γεγονός πως βρισκόταν ανάμεσα στη Νεμέα, την Κορινθία και την αρκαδική ενδοχώρα. Ήταν, δηλαδή, σε ένα κομβικό σημείο για την προϊστορική Πελοπόννησο ενώ παράλληλα ευνόησε την ανάπτυξη ανθρώπινου πολιτισμού και η λίμνη Λέρνα, ένας υδροβιότοπος που έχει σχεδόν εξαφανιστεί σήμερα.
Η αρχαία πυραμίδα και τα απομεινάρια της πόλης
Η πόλη υπολογίζεται πως κατοικείται ανελλιπώς από εκείνη την εποχή μέχρι σήμερα. Από την περιοχή έχουν περάσει αρκετοί λαοί: οι Πελασγοί, που θεωρούνται πρόγονοι των Ελλήνων, οι Μυκηναίοι, οι Βενετοί, οι Φράγκοι. Κατά τον αρχαίο κόσμο, οι κάτοικοι της πόλης ονομάζονταν Αργείοι.
Η φράση, όμως, αιδώς Αργείοι που χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα όταν θέλει κανείς να επιπλήξει μια ομάδα ανθρώπων για κάτι ντροπιαστικό που είπαν ή έκαναν, δεν αποδίδονταν μόνο στους κατοίκους της πόλης αλλά σε όλους τους Έλληνες. Κι αυτό γιατί με τη χρήση των όρων Αργείοι και Δαναοί, μπορούσε κανείς να αναφερθεί σε ολόκληρο τον στρατό των Αχαιών.
Μερικά, λοιπόν, από τα απομεινάρια της αρχαίας ιστορίας του Άργους μπορεί κανείς να τα βρει στο Κάστρο του Άργους, το αρχαίο θέατρο και την Πυραμίδα του Άργους, για την οποία υπάρχει μέχρι σήμερα ένα μυστήριο σχετικά με τους δημιουργούς της.
Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα βρεθείς στην περιοχή, κάνε μια στάση. Δεν είναι μικρό πράγμα μια βόλτα στην πρώτη πόλη που δημιουργήθηκε ποτέ στην Ευρώπη.