Μύκητας συνεχίζει να θερίζει τα πλατάνια της περιοχής – Προσβλήθηκαν δένδρα και στην πόλη των Τρικάλων
Αιωνόβιοι αλλά τελικά όχι άτρωτοι. Τα πλατάνια της περιοχής του νομού Τρικάλων έχουν προσβληθεί σε μεγάλο ποσοστό από την ασθένεια τού «μεταχρωματικού έλκους του πλατάνου» που προκαλείται από το μύκητα Ceratocystisfimbriataf.sp. platani, ο οποίος προσβάλλει μόνο είδη πλατάνου.
Εδώ και χρόνια, δίνεται μια μάχη από δασικές υπηρεσίες και δήμους να κρατηθεί ζωντανός ο περιβαλλοντικός θησαυρός της περιοχής μας, ωστόσο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Trikalanews.gr στις παρόχθιες περιοχές και όχι μόνο, το πρόβλημα είναι ακόμη εδώ παρά την προσπάθεια για έγκαιρη διάγνωση.
Οι μεγαλύτερες απώλειες στον Δήμο Πύλης
Στην περιοχή του νομού Τρικάλων, ο μύκητας που μεταδίδεται από τις διαδικασίες υλοτόμησης, τα πουλιά και άλλους τρόπους, μεταφέρθηκε από την πλευρά του νομού Άρτας. Αυτός είναι και ο λόγος που ο Δήμος Πύλης καταγράφει το 80%των απωλειών και δη στον Πορταϊκό όπου έχουν κοπεί πάρα πολλά δένδρα ώστε να περιοριστεί η μετάδοση και στα υπόλοιπα. Η ασθένεια που προκαλεί νέκρωση του δένδρου, δεν μπορεί να αγνοηθεί όχι μόνο γιατί θα μεταδοθεί, αλλά και γιατί υπάρχει κίνδυνος πτώσης του δένδρου. Για τον λόγο αυτό εξάλλου, αιωνόβιοι πλάτανοι που σκίαζαν τις πλατείες ορεινών χωριών αναγκαστικά κόπηκαν αλλάζοντας τη γνώριμη γραφική εικόνα μια για πάντα.
Και στην καρδιά των Τρικάλων…
Και στην πόλη των Τρικάλων ο μύκητας έχει ήδη κάνει την εμφάνισή του. Πρόσφατα βρέθηκαν να έχουν προσβληθεί πέντε πλατάνια στον Αγιαμονιώτη ενώ μόλις χθες, ένας πλάτανος στον Ληθαίο πίσω από το Τζαμί.
Δυστυχώς, αν και γίνεται μεγάλη προσπάθεια να σταματήσει η επέκταση της ασθένειας παρά το τεράστιο κόστος, επιτυγχάνεται μόνο η επιβράδυνση, γεγονός που προβληματίζει τις αρμόδιες υπηρεσίες αλλά και όλους όσους βλέπουν σταδιακά το τοπίο να αλλάζει και οι «γίγαντες» του φυσικού περιβάλλοντος, να πεθαίνουν παρά την αιωνόβια φύση τους.