Κάθε χρόνο, στις 8 Μαρτίου εορτάζεται η ημέρα της γυναίκας ως ημέρα μνήμης και αγώνων για την κατάκτηση των δικαιωμάτων της.
Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας η 8η Μαρτίου, όπως θεσπίστηκε από τον ΟΗΕ το 1977, προς τιμή της γυναίκας, του ’’μισού του ουρανού’’ για την προσφορά της στην ανθρωπότητα, τη ζωή, την οικονομία, την ευτυχία κα τη μητρότητα.
ΟΙ Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής είναι ο τόπος που γεννήθηκε το γυναικείο κίνημα.
Ένας σκληρός αγώνας για τα δικαιώματα της γυναίκας, στην εργασία και γενικά στη ζωή τους, ξεκίνησε και συνεχίζεται μέχρι σήμερα.
Εμείς σήμερα θα κάνουμε λόγο για την ΑΡΓΙΘΕΑΤΙΣΣΑ ΓΥΝΑΙΚΑ, χωρίς αμφιβολία διαδραμάτισε τον ποιο σπουδαίο ρόλο στην ορεινή περιοχή της ΑΡΓΙΘΕΑΣ. Αργιθεάτισσα γυναίκα ήταν και είναι ο στιλοβάτης κάθε οικογένειας στην κακοτράχαλη αυτή περιοχή. Αργιθεάτισσες με κουρασμένα χέρια ρυτιδιασμένα πρόσωπα, πόδια γεμάτα πληγές από τα βάτα του χωραφιού. Αργιθεάτισσες που κουβαλούσαν στην πλάτη τους μεγάλο φορτίο. Γυναίκες για όλες τις δουλειές, χειμώνα, καλοκαίρι, με καύσωνα, χιόνια ή βροχή. Γυναίκες που δεν ξεκουράζονταν ποτέ.
Οι γυναίκες της Αργιθέας, μέσα στη φτώχεια κράτησαν όρθιες τις οικογένειες, μεγάλωσαν τα παιδιά τους με τρυφερότητα ενώ είχαν πολλές ελλήψεις. Αυτές οι γυναίκες δούλευαν όλη μέρα, να καλλιεργήσουν τα χωράφια, να συγκεντρώσουν τους καρπούς, να βοσκήσουν τα ζώα, να τα περιποιηθούν. Με τη βαρέλα στην πλάτη να φέρουν νερό από τη μακρινή βρύση.. Να οργώνουν τα χωράφια με το αλέτρι και τα ζώα, να ζυμώνουν το ψωμί για να φάει ολόκληρη η οικογένεια, να ψήνουν το ψωμί και το φαγητό στη γάστρα, μεγάλη ταλαιπωρία.
Όλη μέρα τριγύριζαν στα χωράφια και στα ζώα το βράδυ που επέστρεφαν έπρεπε να μαγειρέψουν για 10 άτομα οικογένεια ,παιδιά πεθερικά. Το πρωϊ έτρεχαν στο ποτάμι να κάνουν μπουγάδα, ύστερα να σιδερώσουν τα ρούχα με το σίδερο με τα κάρβουνα και να ταϊσουν τα παιδιά τους.Το βράδυ κάθονταν δίπλα στο τζάκι με το φως της λάμπας και του καντηλιού έπλεκαν, κεντούσαν και ύφαιναν στον αργαλειό.
Η ζωή στην Αργιθέα των γυναικών ήταν σκληρή και απαιτητική. Σας μετέφερα σήμερα στο παρελθόν για να θυμηθείτε τις ηρωίδες μανάδες και γιαγιάδες μας.
Στην ορεινή Αργιθέα σήμερα η θέση της γυναίκας έχει σαφώς βελτιωθεί.
Τιμή λοιπόν και σεβασμό σε κάθε Αργιθεάτισσα γυναίκα με οποιαδήποτε ιδιότητα σε όλο τον κόσμο. Τιμή λοιπόν σε όλες τις γυναίκες του πλανήτη !! Τιμή όχι μόνο σε μια Παγκόσμια ημέρα, αλλά κάθε μέρα αξίζει δόξα σε αυτό το ‘’θαύμα’’ που λέγεται ΓΥΝΑΙΚΑ.
Χρόνια πολλά στις απανταχού Αργιθεάτισσες !!
Χρόνια πολλά στις γυναίκες όλου του κόσμου !!
Έλλη Τσιρογιάννη