Σαν τα μανιτάρια ξεπροβάλλουν οι ιστορίες σκληρής βίας και bullying που εκτυλίσσονται σε σχολεία της Μαγνησίας.
Πριν από λίγους μήνες, είχαμε τις περιπτώσεις στον Αλμυρό, έπειτα στην Αργαλαστή, μετά την επίθεση νεαρών με καλυμμένα πρόσωπα σε σχολεία του Βόλου πετώντας πέτρες. Αυτή τη φορά όμως η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας έχει να διαχειριστεί μία άλλη κατάσταση.
Τη βία μαθητών απέναντι σε εκπαιδευτικούς, με αφορμή το …ξύλο που έριξε μία μαθήτρια Γυμνασίου, στον καθηγητή της! Για το θέμα μίλησε ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας κ. Σωκράτης Σαβελίδης στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Δημήτρη Καρεκλίδη σχολιάζοντας ότι οι εκπαιδευτικό είναι εντελώς απροστάτευτοι μέσα στα σχολεία…
Αναφερόμενος στο βίαιο περιστατικό που εκτυλίχθηκε σε Γυμνάσιο του Βόλου, ο κ. Σαβελίδης είπε πως ξεκίνησε μετά από μία παρατήρηση που έκανε ο εκπαιδευτικός σε μία μαθήτρια. Εκείνη αντέδρασε όχι όπως ορίζουν οι κανόνες του σχολείου και γενικότερα οι κανόνες ορθής συμπεριφοράς, όπως είπε χαρακτηριστικά ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας, εκστόμισε απίστευτες εκφράσεις στον καθηγητή, ο οποίος δεν μπορούσε ούτε να τις μεταφέρει στη συνάντησή του με τον κ. Σαβελίδη.
Εκτός όμως από τις απρεπείς εκφράσεις, η μαθήτρια, σύμφωνα με τον Διευθυντή, τον χτύπησε και όπως πληροφορήθηκε ο ίδιος, υπήρξε ακόμη και απόπειρα να τον πετάξει από τις σκάλες! Ευτυχώς μαθητές του σχολείου προειδοποίησαν τον εκπαιδευτικό και αποφεύχθηκαν τα χειρότερα.
«Οι καθηγητές είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι από τέτοιες καταστάσεις, από ένα κύμα βίας που έχει αυξηθεί στα σχολεία, όχι μόνο της Μαγνησίας. Είναι εντελώς απροστάτευτοι οι εκπαιδευτικοί. Η πολιτεία πρέπει να ισχυροποιήσει τη θέση του εκπαιδευτικού. Πρέπει αυτός ο υπερδικαιωματισμός που έχουμε σε αυτή την κοινωνία, που όλοι μας θεωρούμε ότι έχουμε μόνο δικαιώματα και όχι υποχρεώσεις, που φερόμαστε όπως θέλουμε, όπου θέλουμε και χωρίς να υπακούμε σε κανόνες που διέπουν κάποια πράγματα, όπως την εκπαίδευση.
Αυτό που έχουμε όλοι μας και το περνάμε στα παιδιά μας, έτσι και τα παιδιά μας φέρονται κατ’ αυτή την έννοια, δηλαδή δεν υπακούουν σε κανόνες που πρέπει να υπακούσουν, δεν σέβονται τα δικαιώματα του άλλου. Σέβονται μόνο τα δικαιώματα τα δικά τους. Αυτό θα πρέπει να το δει η πολιτεία, αλλά πρωταρχικά πρέπει να το δουν οι γονείς», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σαβελίδης, υπογραμμίζοντας ότι ρόλος του σχολείου είναι για να μάθει στα παιδιά μαθηματικά, εξισώσεις, ελληνικά, τεχνολογία κ.ο.κ. και δεν προλαβαίνουν οι εκπαιδευτικοί να διορθώσουν τα λάθη τον γονέων,
Έκανε λόγο δε και για δαμόκλειο σπάθη που έχουν οι εκπαιδευτικοί πάνω από τα κεφάλια τους για να διδάξουν στα παιδιά αυτά που πρέπει. «Έρχεται το παιδί στο νηπιαγωγείο με 4-5 χρόνια επίδραση από τους γονείς, μετά συνεχίζεται η ίδια κατάσταση. Τι να προλάβει να κάνει ο δάσκαλος, τι να προλάβει να κάνει ο καθηγητής;», σχολίασε ο κ. Σαβελίδης.
Ο ίδιος υπογράμμισε όμως και τη στάση του εκπαιδευτικού, ο οποίος δεν έκανε τίποτα απολύτως, παρά τις εκφράσεις αρχικά της μαθήτριας αλλά και τη βίαιη συμπεριφορά της εναντίον του. Εάν αντιδρούσε δε διαφορετικά ο εκπαιδευτικός, τώρα, σύμφωνα με τον κ. Σαβελίδη, θα αντιμετώπιζε μία άλλη επίθεση, πιο μεγάλη.
«Δείτε το παράδειγμα του εκπαιδευτικού. Δεν έκανε απολύτως τίποτα. Έκατσε και έτρωγε ξύλο, όπως λέμε πιο λαϊκά. Σκεφτείτε να έκανε την παραμικρή κίνηση, τι θα γράφανε σήμερα οι εφημερίδες. Ξέρετε τι σημαίνει ο καθηγητής να άγγιζε το νυχάκι της μαθήτριας; Οι καθηγητές δεν είναι προστατευμένοι όσο θα έπρεπε από την πολιτεία κι αυτό πρέπει να το δουν τα συνδικαλιστικά όργανα και η ίδια η πολιτεία», τόνισε εμφατικά ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας.