Είμαστε στον χάρτη πιθανοτήτων του μεγάλου σεισμού για τον οποίο μιλούν αυτό το διάστημα οι σεισμολόγοι; – Ποια λάθη δεν πρέπει να ξαναγίνουν;
Το τελευταίο διάστημα έχει ανοίξει η συζήτηση για το ενδεχόμενο μεγάλου σεισμού, ακόμη και 6 ρίχτερ, στη χώρα με τον χάρτη πιθανοτήτων να είναι ιδιαίτερα διευρυμένος και αβέβαιος. Η ανησυχία εντείνεται λόγω της χρονικής πυκνότητας των σεισμών στην ηπειρωτική αλλά και στη νησιωτική Ελλάδα και ιδιαίτερα μετά τον σεισμό των 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στη Λέσβο, μιας και οι σεισμολόγοι αναφέρουν πως δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο μιας ισχυρότερης δόνησης.
Όπως επισήμανε μιλώντας στο Τrikalanews.gr ο καθηγητής σεισμολογίας Κωνσταντίνος Παπαζάχος, με βάση τα ρήγματα και το ιστορικό της περιοχής της Θεσσαλίας και του νομού Τρικάλων, η περιοχή δεν μπορεί να βγει από τον χάρτη ενός ακόμη μεγάλου σεισμού.
Ο τόπος έχει δύο γενεών ρήγματα ενώ η περιοχή δυστυχώς έχει χτυπηθεί σημαντικά μέσα στο χρόνο από τη σεισμική δραστηριότητα. Εξάλλου, τα Τρίκαλα όπως εξηγεί είναι στη δεύτερη ζώνη μετά το Ιόνιο και κατ΄επέκταση η αντισεισμική θωράκιση βασίζεται στα κριτήρια της ζώνης αυτής όσον αφορά τα πολεοδομικά δεδομένα που θα έπρεπε να ισχύουν.
Η πρόσφατη εμπειρία της σεισμικής δραστηριότητας εξάλλου είναι ακόμη νωπή και δεν έχει λήξει μιας και παρατηρούνται ακόμη μετασεισμικές δονήσεις οι οποίες σταδιακά προβλέπεται να «ηρεμήσουν» μέσα σε μια πενταετία από τον κύριο σεισμό που έπληξε την περιοχή.
Το ζήτημα είναι σε ποια κατεύθυνση στοχεύει ο όποιος προβληματισμός υπάρχει; Ο σεισμός δεν μπορεί να αποτραπεί προφανώς, οπότε καλό θα είναι η προετοιμασία να αφορά τη ψύχραιμη αντιμετώπιση του φυσικού φαινομένου από τους πολίτες αλλά και ο αντισεισμικός σχεδιασμός όσον αφορα στα κτήρια και τις υποδομές.
Όπως αναφέρει και ο κ. Παπαζάχος, θα πρέπει δομικά να ακολουθούμε αυστηρά αντισεισμικά πρότυπα και στην εποχή μας δεν θα έπρεπε να ερχόμαστε σε κίνδυνο λόγω αυθαίρετων και μη κατασκευασμένων στα αντισεισμικά πρότυπα κτήρια. Σημαντικό να γραφτεί είναι ότι στα χωριά που επλήγησαν, πολλά από τα κτήρια που εμφάνισαν ζημιές ήταν και εκείνα που είχαν ήδη αναβαθμιστεί ενεργειακά με το γνωστό πρόγραμμα του ΕΞ ΟΙΚΟΝΟΜΩ . Ο κ. Παπαζάχος, επαναφέρει το ζήτημα της αντίστοιχης αντισεισμικής αναβάθμισης όπως το είχε προτείνει το ΤΕΕ και που θα μπορούσε να ενταχθεί και σε ένα αντίστοιχο χρηματοδοτικό πρόγραμμα.