Ελλείψεις παρουσιάζουν οι παιδιατρικές ΜΕΘ, όπως φαίνεται από τα απανωτά περιστατικά διακομιδών στην Αθήνα, παιδιών από όλη την Ελλάδα που χρειάζονται νοσηλεία σε Εντατική Μονάδα.
Τελευταίο περιστατικό, ένα διασωληνωμένο δίχρονο αγοράκι, το οποίο διακομίστηκε μέσω ΕΚΑΒ το περασμένο Σάββατο (7/1), από το Νοσοκομείο Δράμας στην Αθήνα και το Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαϊα Κυριακού».
Το βράδυ του περασμένου Σαββάτου ένα δίχρονο αγοράκι, που νοσηλευόταν διασωληνωμένο στο γενικό νοσοκομείο της Δράμας, λόγω σοβαρής λοίμωξης του αναπνευστικού, διακομίστηκε στην Αθήνα και το Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαϊα Κυριακού». Είχε προηγηθεί η αεροδιακομιδή από το Νοσοκομείο Γρεβενών, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας στο Ρίο, του 6χρονου Θωμά, η οποία είχε δυστυχώς μοιραία κατάληξη.
Επίσης, σύμφωνα με στοιχεία των Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), το τελευταίο διάστημα διακομίστηκε: ένα 3χρονο παιδί από το Νοσοκομείο Κοζάνης στη ΜΕΘ του ΠΑΙΔΩΝ ΠΕΝΤΕΛΗΣ, ενώ παιδιά από Γρεβενά και Κοζάνη μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο του Ρίου και την Αθήνα.
Επίσης, την Παρασκευή ανήμερα των Θεοφανείων διακομίστηκε από το γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, στην Αττική και το Παίδων «Αγλαϊα Κυριακού» ένα 11χρονο κοριτσάκι με σοβαρή υποκείμενη νόσο. Μάλιστα, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, λόγω ομίχλης δεν μπορούσε να γίνει η αεροδιακομιδή από τα Γιάννενα στην Αττική, οπότε το κοριτσάκι διασωληνωμένο και με με τη συνοδεία γιατρού μεταφέρθηκε οδικώς στο Άκτιο, κι η αεροδιακομιδή προς την Αττική έγινε από εκεί.
Κι όλα αυτά, επειδή η μοναδική ΜΕΘ Παίδων που λειτουργεί στη βόρεια Ελλάδα, αυτή του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, η οποία διαθέτει μόλις 8 απλές κλίνες ΜΕΘ για παιδιά και 2 μόλις ΜΕΘ COVID-19.
«Οι διακομιδές παιδιών σε ΜΕΘ από την Περιφέρεια στην Αττική αναδεικνύουν την αναγκαιότητα λειτουργίας νέων ΜΕΘ παιδιών στα Νοσοκομεία της Περιφέρειας», σημειώνει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, και εξηγεί:
«Οι διακομιδές είναι ασφαλείς δεν παύουν όμως να είναι ταλαιπωρία για τα διασωληνωμένα παιδιά και τους γονείς, που θα πρέπει να τα ακολουθήσουν σε Νοσοκομεία που βρίσκονται σε μεγάλες αποστάσεις από το τόπο κατοικίας. Με δεδομένη και αναμενόμενη την έξαρση της γρίπης, κορονoϊού και άλλων ιώσεων δημιουργείται η αναγκαιότητα σχεδιασμού και λειτουργίας νέων ΜΕΘ για Παιδιά σε Νοσοκομεία της Περιφέρειας. Είναι έλλειμμα διαχρονικό του συστήματος και παράλειψη δική μας που τόσα χρόνια δεν αναδείξαμε αυτά το ζήτημα», δηλώνει η ΠΟΕΔΗΝ.
ΜΕΘ Παίδων: 55 κλίνες σε όλη την Ελλάδα – 32 στην Αττική και 23 στην Περιφέρεια
Σύμφωνα με τo iatropedia.gr, συνολικά σε όλη τη χώρα λειτουργούν 55 κλίνες ΜΕΘ για παιδιά. Οι 32 είναι στην Αττική και σε όλη την υπόλοιπη Περιφέρεια επιπλέον 23.
Οι 10 από αυτές λειτουργούν στο «Ιπποκράτειο» Θεσσαλονίκης, που είναι και το μοναδικό νοσοκομείο στη βόρεια Ελλάδα που διαθέτει ΜΕΘ παιδιών.
Αναλυτικά:
Στην Ήπειρο και τη Θεσσαλία δεν λειτουργεί καμία ΜΕΘ ΠΑΙΔΩΝ.
Περιφέρεια: 23 κλίνες ΜΕΘ Παίδων.
Στη περιφέρεια λειτουργούν μόνο 23 κλίνες εκ των οποίων 18 κλίνες non COVID-19 και 5 κλίνες COVID-19.
Συγκεκριμένα:
- Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης: συνολικά 10 κλίνες, εκ των οποίων 8 non COVID-19 και 2 COVID-19.
- Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου Κρήτης: συνολικά 6 κλίνες, εκ των οποίων 5 non COVID-19 και 1 COVID-19.
- Ρίο Πάτρας: συνολικά 7 κλίνες, εκ των οποίων 5 κλίνες non COVID-19 και 2 κλίνες COVID-19.
- Αττική: 32 κλίνες ΜΕΘ Παίδων.
Συγκεκριμένα:
- Αγλαϊα Κυριακού: 11 κλίνες, εκ των οποίων 6 non COVID-19 και 5 COVID-19.
- Αγία Σοφία: 9 κλίνες non COVID-19.
- Παίδων Πεντέλης: 6 κλίνες non COVID-19.
- Αττικόν: 6 κλίνες non COVID-19.
«Δεν είναι δυνατόν, είναι μεγάλη παράλειψη και δική μου να υπάρχει διαχρονική έλλειψη ΜΕΘ ΠΑΙΔΩΝ στα περιφερειακά νοσοκομεία της χώρας και να μην το έχουμε αναδείξει. Δεν μπορεί όλη η Βόρειος Ελλάδα να καλύπτεται από τις 10 κλίνες ΜΕΘ συνολικά του Ιπποκράτειου. Γέμισε παιδάκια και τώρα εάν χρειασθεί κάποιο παιδί ΜΕΘ από Κομοτηνή, θα πρέπει να μεταφερθεί στην ΑΤΤΙΚΗ», σημειώνει ο Μ. Γιαννάκος.
Τέλος, η ΠΟΕΔΗΝ καταλήγει ότι καλό θα ήταν να αναπτυχθούν ΜΕΘ στα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία Αλεξανδρούπολης, Λάρισας, Ιωαννίνων και σε ένα επιπλέον Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης. Για τον λόγο αυτό απαιτείται σχεδιασμός και προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού, όπως λένε οι εργαζόμενοι.