Του Γεώργιου Κλειδωνόπουλου
Ένα μεγάλο γεγονός στο κτίριο του Λαογραφικού Μουσείου (Γαριβάλδη 6), είναι η έκθεση για την «Αγγελικάτη Σμύρνη», που ταράζει τα νερά του πολιτιστικού ΓΙΓΝΕΣΘΑΙ στην πόλη μας.
Το στήσιμο της έκθεσης, που επιμελήθηκε η Αρετή Αναγνωστιάδου – Μοράκη και η οικογένειά της, είναι ανεπανάληπτο. Περιλαμβάνει κατατοπιστικά κείμενα, έγγραφα, παλιές φωτογραφίες, ενδύματα και άλλα γνήσια κειμήλια της εποχής.
Η Αρετή, γόνος μίας από της παλαιότερες Τρικαλινές οικογένειες, συνέλεξε και εκθέτει αντικείμενα και αρχειακό υλικό, με μεγάλη αγάπη και υψηλή αισθητική.
Καλογυρισμένο το βίντεο της ΚΕΔΕ για τη Σμύρνη και όλο τον ανατολικό ελληνικό πολιτισμό, από την ανάπτυξή του μέχρι την Καταστροφή, με έναν εξαίρετο αφηγητή.
Μοναδική η ξενάγηση από το Γεωπόνο Γρηγόρη Μοράκη, που με ένα γλαφυρό τρόπο, κατορθώνει να μεταφέρει τους ακροατές του σε εκείνη την ιστορική περίοδο.
Φεύγοντας, συγκλονισμένος για τις «Χαμένες Πατρίδες», θυμήθηκα τη ρήση του πατέρα μου: « ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΜΑΣ ΕΦΕΡΑΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ»!!!
Θερμά συγχαρητήρια αξίζουν στην Αρετή Αναγνωστιάδου – Μοράκη, την οικογένειά της, το Δήμο Τρικκαίων και τους υπόλοιπους συντελεστές, για το άριστο αποτέλεσμα.
Υ.Γ Δεν είναι δυνατόν η πόλη μας, με τη μακραίωνη Ιστορία της (Αρχαία Τρίκκη, Ασκληπιός κλπ), να στερείται αρχαιολογικού Μουσείου.
Επίσης, δεν είναι δυνατόν τα εναπομείναντα κτίρια στον παραδοσιακό οικισμό «Βαρούσι», να είναι παραδομένα στη φθορά και την εγκατάλειψη.
Θα πρέπει οι αρμόδιοι να ενδιαφερθούν άμεσα για τη διάσωσή τους. Η αρχή θα πρέπει να γίνει από το Αρχοντικό Γιαννουσόπουλου (σημερινής ιδιοκτησίας Λάππα), που είναι μοναδικό δείγμα παραδοσιακής Αρχιτεκτονικής, όχι μόνο στο Βαρούσι μα και σε ολόκληρη την Ελλάδα! Είναι το κτίριο που, λόγω του σχήματός του, άλλοι το αποκαλούν Καράβι και άλλοι Εξαπτέρυγο εξαιτίας των περίτεχνων προεξοχών του (σαχνισιά) τρείς από την αριστερά πλευρά και τρεις από τη δεξιά.
Τα αναστηλωμένα κτίρια θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν, όπως αναφέρεται σε κείμενο του ΠΣ «ΤΟ ΒΑΡΟΥΣΙ», που απεστάλη παλιότερα στο Δημοτικό Συμβούλιο για τα εξής:
- Παράρτημα της Δημοτικής Πινακοθήκης
- Μουσείο Φωτογραφίας
- Εργαστήρι Ζωγραφικής
- Εργαστήρι παραδοσιακών Τεχνών
- Εργαστήρι παραδοσιακών εδεσμάτων κ.α
Ακόμη, τα κτίρια αυτά μπορούν να διατεθούν ως κατοικίες νεαρών ζευγαριών, όπως προτίθεται ο Πρωθυπουργός για τα εγκαταλελειμμένα κτίρια της Αθήνας.
Ακόμη να αποδοθούν ως κατοικίες στους ιδιοκτήτες τους, έναντι συμβολικού ενοικίου, για ένα διάστημα μέχρι την αποπληρωμή τους.
Τα πάντα είναι εφικτά, ΒΟΥΛΗΣΗ χρειάζεται!!!
Γεώργιος Τ. Κλειδωνόπουλος
Νευρολόγος – Ψυχίατρος