Η «πολιτεία της σιωπής» στη Λάρισα, κάθε άλλο παρά ήσυχο περιβάλλον έχει. Σχεδόν καθημερινά διαπιστώνονται κλοπές αντικειμένων από τα ευρήματα, ακόμη και κλοπές των μαρμάρινων κατασκευών τους, ενώ πρόσφατα μάλιστα, καταγράφηκε περιστατικό επίθεσης αγνώστων δραστών σε ηλικιωμένη, οι οποίοι της άρπαξαν την τσάντα και τα χρυσαφικά που φορούσε.
Από την σφοδρότητα της επίθεσης, σύμφωνα με την “Ελευθερία” η γυναίκα έπεσε στο έδαφος, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί και να μεταφερθεί στο νοσοκομείο. Ο χώρος του Κοιμητηρίου του Δήμου Λαρισαίων έχει γίνει, εδώ και χρόνια, στόχος βανδάλων και ατόμων που συστηματικά κλέβουν αντικείμενα (καντήλια, τζάμια, κορνίζες, κατασκευές κ.α.), χωρίς ίχνος σεβασμού στον τόπο που αναπαύονται οι νεκροί.
Είναι σύνηθες φαινόμενο η εξαφάνιση των μαρμάρινων κατασκευών των τάφων, σε περίπτωση εκταφών. Συγκεκριμένα μετά την εκταφή κάποιου νεκρού, όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία και αποχωρήσουν οι συγγενείς και οι αρμόδιοι υπάλληλοι του Κοιμητηρίου, την ίδια μέρα άγνωστοι εισβάλουν στο χώρο και κλέβουν τα μάρμαρα, χωρίς να τους αντιληφθούν.
Οι υπάλληλοι του Κοιμητηρίου, όταν επιστρέφουν στον ίδιο τάφο για να περισυλλέξουν τα μαρμάρινα μέρη, τα οποία φυλάσσονται με σκοπό να χρησιμοποιηθούν σε περιπτώσεις τάφων άπορων πολιτών, δε βρίσκουν τίποτα. Η έλλειψη φύλαξης στο Νεκροταφείο της Λάρισας, βοηθά στο να διατηρούνται τέτοιες καταστάσεις, οι οποίες δημιουργούν πολλά προβλήματα και αποτελούν λόγους διαπληκτισμών των συγγενών των νεκρών με το προσωπικό του Κοιμητηρίου, στο οποίο αποδίδουν τις ευθύνες για όλα όσα συμβαίνουν. Εκτός όλων αυτών σύμφωνα με καταγγελίες πολιτών, τελευταία εθεάθησαν να διαμένουν στην έκταση του Κοιμητηρίου και αδέσποτα σκυλιά.
Κορεσμός στο Κοιμητήριο
Η αύξηση των θανάτων τα τελευταία δύο χρόνια, σε συνδυασμό με την άρνηση ενός μεγάλου ποσοστού πολιτών για εκταφή των νεκρών τους στα πέντε χρόνια, όπως προβλέπει ο κανονισμός, έχει προκαλέσει μεγάλο πρόβλημα κορεσμού στο Νεκροταφείο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα τελευταία δύο χρόνια, σχεδόν διπλασιάστηκαν οι κηδείες σε σχέση με τα προηγούμενα και συγκεκριμένα, από 700 και κηδείες που γινόταν ετησίως ανέρχονται πλέον στις 1300 περίπου ετησίως.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το Κοιμητήριο της Λάρισας έκτασης 300 στρεμμάτων, θα μπορούσε να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες αν ένα μεγάλο ποσοστό πολιτών (που αγγίζει το 30% με 40%), δεν αρνούνταν να κάνει εκταφή των νεκρών συγγενών τους, επειδή βρίσκονται στα κοιμητήρια πέντε και πλέον χρόνια.
Αν και έχουν σταλεί ειδοποιητήρια σε συγγενείς νεκρών, παρόλα αυτά πολλοί αρνούνται πεισματικά να απαντήσουν και πολύ περισσότεροι απαιτούν να παραμείνουν οι νεκροί τους στο χώμα, για πολλά χρόνια ακόμη.
Καβγάδες για την θέση του τάφου
Μέσα σε όλα όσα συμβαίνουν, προστίθεται και οι καυγάδες για την θέση του μνήματος. Συγκεκριμένα, απαίτηση κάποιων είναι να διαλέξουν το χώρο του μνήματος που θα θάψουν το νεκρό τους, με αποτέλεσμα να δημιουργούν έντονα προβλήματα. Σύμφωνα με τον κανονισμό (και με τη λογική, θα λέγαμε) ή ταφή πραγματοποιείται σε κενό χώρο του Κοιμητηρίου και βάσει σειράς των εκταφών που έχουν γίνει. Αυτό όμως δεν γίνεται εύκολα αποδεκτό από κάποιους, που φτάνουν ακόμη και σε ακραίες συμπεριφορές, για να πετύχουν αυτό που θέλουν. Ειδικότερα, υπήρξε περίπτωση που συγγενείς νεκρού, την ημέρα της κηδείας, είχαν αναγκάσει την νεκροφόρα να παραμείνει έξω από τα γραφεία του διοικητικού προσωπικού του Κοιμητηρίου, εκβιάζοντας τους υπαλλήλους ότι ο νεκρός θα παραμείνει εκεί, μέχρι να ικανοποιήσουν την απαίτηση τους για τη θέση του τάφου.