Κορυφώνεται η μάχη Ευρώπης – Ρωσίας σε επίπεδο απειλών για την ενεργειακή κρίση. Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, εμμένει στις απειλές του. Σε υψηλούς τόνους έρχεται η απάντηση της Προέδρου της Κομισιόν, η οποία υπενθυμίζει στη Μόσχα ότι η Ευρώπη δεν θα είναι η μόνη χαμένη από αυτήν την κρίση, καθώς και οι επιπτώσεις στη ρωσική οικονομία θα είναι πολύ πιο βαριές από αυτές που παραδέχεται το Κρεμλίνο.
Όμως τα πέντε μέτρα που προτείνει η Επιτροπή φαίνεται να κρέμονται από μία κλωστή. Σε ρεπορτάζ του το Politico υποστηρίζει ότι υπάρχουν ρωγμές, κάποιες μάλιστα βαθιές, μεταξύ των χωρών μελών για τις αποφάσεις. Δύο μέτρα, η παροχή πίστωσης στις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και η φορολόγηση των υπερκερδών των παραγωγών τυχαίνουν ευρείας στήριξης, όμως το πλαφόν στις τιμές διχάζει. Η Γερμανία «δυσπιστεί», ενώ η Ουγγαρία και η Σλοβακία λένε όχι.
Από την άλλη, Πολωνία και Ιταλία, ζητούν από την Κομισιόν να κάνει ένα βήμα παραπέρα και να περιορίσει την τιμή του φυσικού αερίου που εισάγεται στην ΕΕ.
Η Σύνοδος των «27» την Παρασκευή – Τα βλέμματα στις Βρυξέλλες
Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στις Βρυξέλλες, Ειρήνη Ζαρκαδούλα, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Τετάρτης (7/9) των μόνιμων αντοπροσώπων την Τετάρτη μετά την παρουσίαση των προτάσεων από την Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, υπήρξαν εκ νέου διαφωνίες σχετικά με το πλαφόν στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου.
Το βασικό πρόβλημα που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν την Παρασκευή οι «27» είναι το πλαφόν στην εισαγωγή του ρωσικού φυσικού αερίου. Από την αρχή υπήρχαν χώρες που φαίνονταν κάπως σκεπτικές. Αυτή τη στιγμή με τις αντιδράσεις που υπάρχουν το συγκεκριμένο μέτρο δεν φαίνεται να περνάει. Ακόμα και οι Ιταλοί είναι αρνητικοί. Η Ιταλία που ήταν υπέρ του πλαφόν σε ό,τι είχε να κάνει με το ρωσικό αέριο, τώρα θέλει ένα πλαφόν που θα έχει να κάνει με το αέριο από όπου και να προέρχεται.
Υπάρχει σκεπτικισμός και για την πρόταση που αφορά στην υποχρεωτική μείωση της χρήσης της ηλεκτρικής ενέργειας στις ώρες αιχμής.
Την ίδια στιγμή ο Γερμανός υπουργός οικονομίας αισιοδοξεί. «Εδώ και μία εβδομάδα είμαστε ανεξάρτητοι από το ρώσικο αέριο και οι δεξαμενές συνεχίζουν να γεμίζουν» δήλωσε ο Χάμπεκ. Το κόστος βέβαια είναι υψηλό, αλλά μετά τη διακοπή της ρωσικής προμήθειας η τιμή δεν εκτινάχτηκε. Επιπρόσθετα για πρώτη φορά γίνεται εφικτή, η τροφοδοσία της Γερμανίας με φυσικό αέριο από τη Γαλλία.
Η γερμανική κυβέρνηση θέλει να αποσύνδεση την τιμή του φυσικού αερίου από την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Σχεδιάζει την επιβολή πλαφόν για την στήριξη της βασικής κατανάλωσης, το κόστος του οποίου θα καλυφθεί από τα συγκυριακά υπερκέρδη που έχουν άλλες μονάδες παραγωγής εξαιτίας της εκτίναξης της τιμής του φυσικού αερίου.