ΕλλαδαΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ

Κώστας Χατζηδάκης: Βελτίωση πραγματικού εισοδήματος, ποιοτική απασχόληση των νέων, και μείωση της Ανεργίας!

16 Sep 2021

«Η ενίσχυση της απασχόλησης και, ιδιαίτερα της απασχόλησης των νέων, η μείωση των επιβαρύνσεων στην εργασία και η βελτίωση του πραγματικού εισοδήματος των εργαζομένων, αποτελούν κεντρικές προτεραιότητες για την κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, σε συνέντευξη Τύπου σήμερα, Πέμπτη, κατά την οποία εξειδίκευσε τη δέσμη μέτρων αρμοδιότητας του υπουργείου που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Όπως τόνισε: «τα μέτρα αυτά δεν είναι τα μόνα. Τους επόμενους μήνες, θα ακολουθηθούν και από άλλα μέτρα είτε αυτά αφορούν το Ταμείο Ανάκαμψης, το νέο ΕΣΠΑ και τα προγράμματα για εργαζόμενους και ανέργους, που θα ξεδιπλωθούν από εκεί, ιδιαίτερα μάλιστα τους νέους είτε αφορούν συνολικότερα μέτρα κοινωνικής πολιτικής που θα έρθουν και θα στηρίξουν εμπράκτως την απασχόληση, τους εργαζόμενους και τους ανέργους».

Συγκεκριμένα, ο κ. Χατζηδάκης στην εισαγωγική του τοποθέτηση του ανέφερε τα εξής:

«Το προηγούμενο διάστημα, εν μέσω της πανδημίας με τα μέτρα στήριξης της απασχόλησης, που ελήφθησαν, διασφαλίσαμε όχι μόνο τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, αλλά και τη μείωση της ανεργίας, η οποία, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η ΕΛΣΤΑΤ, έπεσε στο 14,2%, ποσοστό που, σύμφωνα πάντα με την ΕΛΣΤΑΤ, είναι το χαμηλότερο από τον Οκτώβριο του 2010.

Έχοντας μπει σε περίοδο σημαντικής ανάκαμψης, όπως έδειξαν τα στοιχεία του β’ τριμήνου, προχωρούμε σε παρεμβάσεις που διευκολύνουν τη διατήρηση των υφιστάμενων και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, την πρόσβαση των νέων στην αγορά εργασίας, αλλά και την ενίσχυση των εισοδημάτων».

Οι νέοι έως 29 ετών που δεν έχουν προϋπηρεσία, όταν θα προσλαμβάνονται με πλήρη απασχόληση, θα ενισχύονται από την πολιτεία επί 6 μήνες με 1.200 ευρώ για όλη την περίοδο. Τα 600 ευρώ θα κατευθύνονται στους εργοδότες, μειώνοντας έτσι το μισθολογικό κόστος. Τα άλλα 600 θα πηγαίνουν απευθείας στο νέο και στη νέα, επιπλέον της αμοιβής τους, για να τα αξιοποιήσουν, όπως οι ίδιοι θέλουν.

Το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2022 σε συνέχεια νομοθετικής ρύθμισης που θα έρθει σύντομα στη Βουλή.

Επεκτείνουμε, μέχρι το τέλος του έτους, το πρόγραμμα ενίσχυσης απασχόλησης ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ (που έληγε τέλος Σεπτεμβρίου).

Ένα πρόγραμμα που αναδείχθηκε σε σημαντικό εργαλείο στήριξης της απασχόλησης κατά την περίοδο της πανδημίας -σε συνδυασμό με το μέτρο των αναστολών, που έχει περισταλεί σημαντικά, καθώς η οικονομία άνοιξε-, ενισχύοντας το εισόδημα των εργαζομένων και ανακουφίζοντας παράλληλα τις επιχειρήσεις από ένα σημαντικό μέρος του μισθολογικού κόστους.

Όσον αφορά στις λεπτομέρειες του μηχανισμού, ο εργοδότης μπορεί να περιορίσει το χρόνο εργαζομένου πλήρους απασχόλησης έως και 50%, χωρίς μεταβολή της σχέσεως εργασίας. Για το χρόνο που ο εργαζόμενος δεν εργάζεται, ο προϋπολογισμός θα ενισχύει τον ίδιο τον εργαζόμενο, καλύπτοντας το 60% της αμοιβής (μέχρι ενός συγκεκριμένου ύψους αμοιβής) που αντιστοιχεί στο διάστημα αυτό.

Ο εργοδότης έχει την υποχρέωση να καλύπτει το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών του εργαζομένου (επί του 100% που προβλέπεται στη σύμβαση εργασίας). Για όσο διάστημα ο εργαζόμενος βρίσκεται σε καθεστώς μειωμένης απασχόλησης, ο εργοδότης δεν επιτρέπεται να προβεί σε καταγγελία της σύμβασης εργασίας ούτε σε μείωση του ύψους της αμοιβής του εργαζομένου.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, για το μηχανισμό «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» έχουν δαπανηθεί από την αρχή του προγράμματος 121 εκατ. ευρώ, ενώ το κόστος της επέκτασης έως το τέλος του χρόνου είναι 50 εκατ.ευρώ.


Η "ΡΑΔΙΟ ΖΥΓΟΣτάθμιση στην ενημέρωση" επανέρχεται στους ραδιοφωνικούς σας δέκτες

Η “ΡΑΔΙΟ ΖΥΓΟΣτάθμιση στην ενημέρωση” επανέρχεται στους ραδιοφωνικούς σας δέκτες

Μετά την ανάπαυλα του καλοκαιριού, η εκπομπή “ΡΑΔΙΟ ΖΥΓΟΣτάθμιση στην ενημέρωση” από αυτό το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου …
Συγκρότηση νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου Αρτοποιών Ν. Τρικάλων

Συγκρότηση νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου Αρτοποιών Ν. Τρικάλων

Το Σωματείο Αρτοποιών Ν. Τρικάλων ανακοινώνει ότι συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου Αρτοποιών Ν. Τρικάλων …
Σοκ στο Μουζάκι από τη σύλληψη άνδρα για αποπλάνηση ανηλίκων

Σοκ στο Μουζάκι από τη σύλληψη άνδρα για αποπλάνηση ανηλίκων

Η τοπική κοινωνία στο Μουζάκι παραμένει αναστατωμένη μετά τη σύλληψη ενός άνδρα σε κοντινό χωριό …
Τα Προϊόντα ΠΟΠ κλειδί για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα

Τα Προϊόντα ΠΟΠ κλειδί για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα

Η ζήτηση σε ποιοτικά ΠΟΠ αυξάνεται συνεχώς και ο ελληνικός αγροδιατροφικός τομέας αναπτύσσεται …