ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝΚοσμος

Συμφωνία AUKUS! Μια ψυχροπολεμική συμμαχία των ΗΠΑ απέναντι στην Κίνα

16 Sep 2021

Η συμφωνία AUKUS είναι ευρύτερη και έρχεται να συμπληρώσει τη λεγόμενη συμφωνία των «Πέντε Ματιών», όπως ονομάζεται η συμμαχία στον τομέα των μυστικών υπηρεσιών ΗΠΑ, Βρετανίας, Νέας Ζηλανδίας, Αυστραλίας και Καναδά. Μπορεί μάλιστα να καθορίσει τη μελλοντική προσέγγιση ασφαλείας στην νευραλγικής σημασίας περιοχή Ινδίας-Ειρηνικού.

Σημείο κλειδί της είναι το γεγονός ότι η Αυστραλία θα μπορεί να κατασκευάσει έναν πυρηνικό υποβρύχιο στόλο, γεγονός που αλλάζει εντελώς το παιχνίδι στο περιβάλλον ασφαλείας του Ινδο-Ειρηνικού. Η Καμπέρα ανακοίνωσε σήμερα ότι θα επιδιώξει την ανάπτυξη οκτώ πυρηνικών υποβρυχίων.

Για όσους μελετούν την ιστορία του Ψυχρού Πολέμου, η νέα πρωτοβουλία της Ουάσινγκτον με το Λονδίνο και την Καμπέρα-γνωστή με το ακρωνύμιο «Aukus»-θυμίζει μια συμφωνία ανταλλαγής πληροφοριών που υπογράφηκε πριν από 75 χρόνια.

Αυτή η συμφωνία είναι πλέον ευρύτερα γνωστή ως η συνεργασία των “Πέντε Ματιών”. Όταν το επτασέλιδο πλήρες κείμενο της συμφωνίας κυκλοφόρησε τελικά τον Ιούνιο του 2010, το περιοδικό Time τη χαρακτήρισε ως ένα από τα σημαντικότερα έγγραφα του Ψυχρού Πολέμου.

Σε αντίθεση όμως με τη συμφωνία της εποχής του ψυχρού πολέμου, η συμμαχία Aukus δίνει μεγάλη έμφαση στην ασφάλεια και την τεχνολογία. Έρχεται σε μια εποχή που πολλές πρωτεύουσες της Δύσης επανεξετάζουν τις σχέσεις τους με την Κίνα.

«Η συμφωνία αυτή αφορά την επένδυση στη μεγαλύτερη πηγή δύναμης, τις συμμαχίες μας και την ενημέρωση για την καλύτερη αντιμετώπιση των απειλών του σήμερα και του αύριο», δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν χθες. «Πρόκειται για τη σύνδεση των υπαρχόντων συμμάχων και εταίρων της Αμερικής με νέους τρόπους» συνέχισε.

Ωστόσο, δεν άφησε αμφιβολίες για τη χώρα που στοχεύει η συμφωνία Aukus. Μετά την εννιάλεπτη κοινή ανακοίνωσή του με τον Σκοτ ​​Μόρισον και τον Μπόρις Τζόνσον, οι δημοσιογράφοι τον ρώτησαν: «Ενημερώσατε τον Πρόεδρο Σι Σινπίνγκ όταν μιλήσατε μαζί του την περασμένη εβδομάδα; Όλα αυτά αφορούν την Κίνα;».

Οι αναλυτές ειναι βέβαιοι. Ένα τέτοιο βήμα δείχνει στο Πεκίνο ότι οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν όλη τους την επιρροή για να δημιουργήσουν νέα εμπόδια και να αντισταθμίσουν τις κινεζικές φιλοδοξίες στην περιοχή. Θέλουν να περιορίσουν την Κίνα, λένε.

Η απάντηση της Κίνας

Ο Νταλί Γιανγκ, ειδικός στην κινεζική εξωτερική πολιτική στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο, συμφωνεί: «Από την σκοπιά του Πεκίνου, αυτή η τριμερής πρωτοβουλία είναι ένας ακόμη συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ», είπε. Και πρόσθεσε: «Τα τελευταία δύο χρόνια, πολλές προσπάθειες της κινεζικής διπλωματικής κοινότητας έγιναν για να προσπαθήσουν να αποτρέψουν κάτι τέτοιο», δήλωσε ο Γιανγκ.

Η Κίνα ειναι βέβαιο πως εξοργίστηκε από το πρόσφατα ανακοινωθέν αμυντικό σύμφωνο μεταξύ Αυστραλίας, ΗΠΑ και Ηνωμένου Βασιλείου… Χωρίς αμφιβολία θα έχουμε σύντομα την απάντηση του Πεκίνου.

Το μέλλον της συμφωνίας

Στο μεταξύ, το Πεκίνο προσπαθεί επίσης να εδραιώσει τους δεσμούς του με άλλες χώρες, με την ελπίδα ότι θα μπορούσαν να παραμείνουν όσο το δυνατόν πιο ουδέτερες όταν πρόκειται για συμφωνίες ενάντια στα συμφέροντά του.

Το αν η πρωτοβουλία Aukus θα πετύχει τελικά παραμένει ένα ερώτημα. Άλλωστε, η προεδρία Τραμπ έδειξε στους εταίρους της Αμερικής πώς οι πολυμερείς πρωτοβουλίες μπορούν να αλλάξουν εν μία νυκτί με την αλλαγή φρουράς στην Ουάσινγκτον.

Αλλά αν αυτή η πρωτοβουλία επιβιώσει, μπορεί να δείξει το σχήμα μιας πιθανής μελλοντικής στρατηγικής ασφάλειας στην περιοχή Ινδίας-Ειρηνικού καθώς ο Μπάιντεν ενώνει συμμάχους και εταίρους για την αντιμετώπιση των «απειλών του 21ου αιώνα», δήλωσε ο Γιούκα Κομπαγιάσι από τη Σχολή Ανατολικών και Αφρικανικών Σπουδών στο Λονδίνο.

«Με μια πρώτη ματιά μοιάζει με μια παραδοσιακή εταιρική σχέση ασφάλειας, ωστόσο αν κοιτάξετε άλλους τομείς που αναφέρει- τον κυβερνοχώρο και την τεχνητή νοημοσύνη, για παράδειγμα, αντικατοπτρίζουν την πρωτοβουλία της Κίνας Μία Ζώνη Ένας Δρόμος. Καλύπτει περισσότερο από την ασφάλεια και αφορά την αποτροπή», εξηγεί ο Κομπαγιάσι.

Στρατηγική «μαστίγιο και καρότο» απέναντι στο Πεκίνο;

Με την αποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν, βλέπουμε την Ουάσινγκτον να ανανεώνει με άλλους τρόπους την επιρροή της στην Ασία. Ομοίως, το Ηνωμένο Βασίλειο προωθεί την ταυτότητά του ως «Παγκόσμια Βρετανία», με πιο φιλόδοξους στόχους, με το βλέμμα και στην περιοχή Ινδίας-Ειρηνικού οπως φάνηκε στην φετινή έκθεση Integrated Review.

Aνώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι επιμένουν ότι η πρωτοβουλία αφορά στη «διατήρηση και τη βελτίωση της αποτροπής». Πρόκειται για μια αφήγηση για την Κίνα που διαμορφώνεται όταν πρόκειται για την ασφάλεια αυτές τις μέρες: “Δεν πρόκειται για αντιπαράθεση, αλλά περισσότερο για αποτροπή και συνεργασία της Δύσης απέναντι στο Πεκίνο.

Το βασικό ερώτημα είναι πόσο μακριά μπορεί να φτάσει ο Μπάιντεν με αυτήν τη στρατηγική διπλής πορείας, ενεργώντας πιο ανταγωνιστικά από πολλές απόψεις και ταυτόχρονα δείχνοντας στο Πεκίνο ότι εξακολουθεί να επιθυμεί να συνομιλήσει μαζί του και να συνεργαστεί σε άλλα θέματα”.

ΠΗΓΗ: NEWSBOMB

Φιλικά στη Σωτήρα με όρεξη για μπάλα

Φιλικά στη Σωτήρα με όρεξη για μπάλα

Νέες φιλικές αναμετρήσεις έδωσαν σήμερα τα τμήματα υποδομής της ομάδας μας που φιλοξένησαν στο Αθλητικό Κέντρο στην Σωτήρα …
Έφυγε από τη ζωή ο Αθανάσιος Νταούλας

Έφυγε από τη ζωή ο Αθανάσιος Νταούλας

Θανόντα κηδεύουμε την Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2024 στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Πύργου Τρικάλων …
Στο στόχαστρο των ανέμων το γήπεδο Αγίου Βησσαρίωνα - Γκρέμισαν και τον μαντρότοιχο

Στο στόχαστρο των ανέμων το γήπεδο Αγίου Βησσαρίωνα – Γκρέμισαν και τον μαντρότοιχο

Μετρούν τις ζημιές των τελευταίων ωρών από τους θυελλώδεις ανέμους κάτοικοι του νομού των Τρικάλων αφού σε ορισμένες περιοχές ήταν …
Ολοκληρώνεται ο χριστουγεννιάτικος φωτισμός των Τρικάλων

Ολοκληρώνεται ο χριστουγεννιάτικος φωτισμός των Τρικάλων

Ολοκληρώνεται τις επόμενες ημέρες ο στολισμός των Τρικάλων για τα Χριστούγεννα …