Λειτουργεί αδιάκοπα εδώ και 236 χρόνια και αποτελεί δικαίως το παλαιότερο καφενείο της Ελλάδας.
Αποτελεί από μόνο του ένα αξιοθέατο που αξίζει να γνωρίσεις αν βρεθείς στην ευρύτερη περιοχή του Πηλίου οποιαδήποτε εποχή του χρόνου. Και μπορεί να έχεις συνδυάσει στο μυαλό σου το Πήλιο με χιόνια και τζάκι αλλά στην πραγματικότητα αποτελεί τον προορισμό όλων των εποχών.
Λόγω της ιδιαιτερότητάς του να συνδυάζει με μοναδικό τρόπο βουνό και θάλασσα. Το παλαιότερο καφενείο της Ελλάδας, λοιπόν, βρίσκεται σε ένα όχι και τόσο γνωστό χωριό του Πηλίου. Είναι ο Λαύκος που βρίσκεται στο νότιο Πήλιο και έχει αυτό το μοναδικό στην Ελλάδα αξιοθέατο.
Το παλαιότερο καφενείο της Ελλάδας που βρίσκεται στον Λαύκο μετρά πλέον 246 χρόνια αδιάκοπης λειτουργίας. Πρόκειται για ένα χωριό μικρό και όχι τόσο γνωστό όσο τα φημισμένα χειμερινά αλλά και καλοκαιρινά χωριά του Πηλίου. Βρίσκεται στη νότια πλευρά του Πηλίου και είναι ένα πολύ γραφικό και όμορφο μέρος.
Είναι ένα παραδοσιακό καφενείο το οποίο δεσπόζει στην κεντρική πλατεία αποτελώντας εδώ και 2,5 αιώνες το σημείο κατατεθέν του. Το καφενείο του Εμμανουήλ Φορλίδα ξεκίνησε να λειτουργεί στον Λαύκο το 1785. Από εκείνη τη χρόνια λειτουργεί αδιάκοπα, με επτά γενιές της οικογενείας Φορλίδα να περνούν διαδοχικά από την ιδιοκτησία του.
Δεν έχει αλλάξει δηλαδή ιδιοκτήτες όσον αφορά την οικογένεια τόσο χρόνια. Όπως χαρακτηριστικά γράφει η ιστοσελίδα του χωριού lafkos.gr: “Τα παλιά χρόνια λειτουργούσε στον πάνω όροφο του καφενείου, χάνι. Σε αυτό είχαν διαμείνει μεγάλες προσωπικότητες της ιστορίας, όπως ο Παπαδιαμάντης, ο Βάρναλης και ο Δελμούζος”.
Σήμερα το χάνι δεν λειτουργεί πια, ο κύριος Μανώλης όμως συνεχίζει να σερβίρει καθημερινά, παραδοσιακό ελληνικό καφέ μέσα σε μια ατμόσφαιρα που έχει διατηρήσει την γοητεία του χθες αναλλοίωτη στο πέρασμα των χρόνων. Το καλοκαίρι ο πάντα ευγενικός και χαμογελαστός κύριος Μανώλης σερβίρει καφέ και αναψυκτικό κάτω από τα 9 πλατάνια της πλατείας και τον χειμώνα εντός του καφενείου, γύρω από την ξυλόσομπα, με τις παλιές φωτογραφίες στους τοίχους να μας ταξιδεύουν στο παρελθόν».
ΠΗΓΗ: EXPLORINGGREECE