Τα «μαζεύει» τώρα η κυβέρνηση σχετικά με το θέμα των απολύσεων, για τους ανεμβολίαστους που θα τεθούν σε υποχρεωτική άδεια άνευ αποδοχών με την απόλυσή τους να ακολουθεί, ένα μήνα μετά την αναστολή εργασίας και σε περίπτωση που επιμένουν στο μη εμβολιασμό τους. Οι εξαγγελίες αυτές προκάλεσαν την αγανάκτηση του κόσμου που δεν θέλει να εμβολιαστεί, για προσωπικούς λόγους, με αποτέλεσμα τις χθεσινές μεγάλες συγκεντρώσεις με πανό και συνθήματα κατά του εξαναγκασμού και της τρομοκρατίας, σε διάφορα σημεία της χώρας, μεταξύ αυτών και στο κέντρο της Αθήνας.
Έτσι λοιπόν σήμερα, με νέες δηλώσεις από τον Άδωνι Γεωργιάδη, τα μέτρα αυτά ναι μεν ισχύουν, πλην όμως εμφανίζονται πιο «ανώδυνα» και «ωραιοποιημένα» αφού «Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αλλάξει τη νομοθεσία ούτε θα θεσπίσει γενικό κανόνα απολύσεων». Δηλαδή, με άλλα λόγια, από τις 16 Αυγούστου και μετά, όσοι παραμένουν ανεμβολίαστοι θα βγαίνουν σε άδεια άνευ αποδοχών, χωρίς όριο σε αυτές τις αναστολές, και αυτή η άδεια θα έχει ισχύ όσο διαρκεί η πανδημία. Που πρακτικά σημαίνει, ότι μέχρι να λήξει η πανδημία οι άνθρωποι αυτοί δεν θα πληρώνονται από πουθενά, κι αν στερούνται άλλων πηγών εισοδήματος, δεν θα μπορούν να συντηρηθούν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους.
Αναφορικά δε με τις απολύσεις, ο υπουργός Ανάπτυξης, δήλωσε ότι εάν η επιχείρηση μπορεί να βάλει έναν εργαζόμενο σε συνθήκες τηλεργασίας, μπορεί να το κάνει. Αν όμως αποφασίσει να τον απολύσει και ο εργαζόμενος αμφισβητήσει το δικαίωμα αυτής της απόλυσης, τότε θα πάνε στο δικαστήριο και αυτό θα κρίνει αν είναι νόμιμη η απόλυση. Η κυβέρνηση, συνεχίζει ο κ. Γεωργιάδης, δεν πρόκειται να αλλάξει τη νομοθεσία ούτε θα θεσπίσει γενικό κανόνα απολύσεων. Στην εργατική νομοθεσία, ως ισχύει σήμερα, υπάρχει συγκεκριμένο άρθρο που προβλέπει ότι η επιχείρηση μπορεί να επικαλεστεί σπουδαίο λόγο για απόλυση», είπε ο υπουργός, αφήνοντας ουσιαστικά ανοιχτά παράθυρα για μαζικές απολύσεις. Για το Δημόσιο, επισήμανε ότι δεν υφίσταται συνταγματική δυνατότητα για απολύσεις και στο πλαίσιο αυτό οι εργαζόμενοι θα βγαίνουν σε αναστολή άνευ αποδοχών.