Για μια ακόμη φορά προκαλεί το δημόσιο κοινό αίσθημα ο «σουλτάνος» της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όταν γνωστοποιείται ότι ετοιμάζεται για μαζική «απόβαση στα Κατεχόμενα» της Κύπρου, στις 20 Ιουλίου, με αφορμή την επέτειο της τουρκικής εισβολής και, παρά τις απαγορεύσεις που προκύπτουν από σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Η αυταρχική γραμμή εξωτερικής πολιτικής που εφαρμόζει το τελευταίο διάστημα η Άγκυρα, έχει ενοχλήσει ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση, όμως ο Ερντογάν συνεχίζει απτόητος την ανεξέλεγκτη, πλέον, πορεία του.
Η αλήθεια είναι, ότι ο «κατήφορος» του Τούρκου προέδρου, κορυφώθηκε μετά τη λήξη της Συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, όταν αποχώρησε από αυτή, αποκαλύπτοντας ένα άλλο «πρόσωπο» που ουδεμία σχέση έχει με εκείνο του διαλλακτικού, φιλειρηνιστή κι έξυπνου διπλωμάτη, που «φορούσε» μέχρι πρότινος. Με αποτέλεσμα σε κάθε ευκαιρία να απειλεί ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση, σε μια ασυνήθιστη επίδειξη δύναμης που δεν προμηνύει τίποτα καλό.
Αυτή τη φορά, με αφορμή την επικείμενη «επίσκεψή» του συνοδεία στρατού, στα Βαρώσια της Κύπρου, προσβάλλει και σπιλώνει μνήμες των Κυπρίων, με ένα πρωτοφανές παραλήρημα που προκαλεί οργή και αγανάκτηση. Όπως λέει ο ίδιος χαρακτηριστικά: «Εάν θέλει ο Θεός, θα είμαι στη Βόρεια Κύπρο στις 20 Ιουλίου… Δεν έχουν καταλάβει, ακόμα ποιος είναι ποιος. Είμαι παιδί αυτού του έθνους. Εσύ πότε έμαθες ότι ο Ερντογάν μιλάει κατόπιν οδηγιών. Ό,τι δικαίωμα έχουμε, εμείς θα το αρπάξουμε με το έτσι θέλω και θα το διεκδικήσουμε. Θα συνεχίσουμε τις έρευνες πετρελαίου στην Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο. Έρχονται συνεχώς ενδείξεις φυσικού αερίου, τώρα στόχος μας είναι να εξάγουμε φυσικό αέριο και από εκεί…».
Κι έτσι, αντί να αρχίσει να διαφαίνεται στο διεθνή πολιτικό ορίζοντα μια – έστω – υποτυπώδης ένδειξη καλής συνεννόησης και αποκλιμάκωσης της έντασης, αλλά και του χάσματος που έχει δημιουργηθεί, οι προκλητικότατες αυτές δηλώσεις του Ερντογάν, ρίχνουν «λάδι στη φωτιά». Και παρά το γεγονός, ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, στέλνει μήνυμα στην Άγκυρα, σχετικά με το Κυπριακό, ότι «η λύση δύο κρατών δεν αποτελεί για εμάς σημείο αφετηρίας οποιασδήποτε συζήτησης», η Άγκυρα απαντά ευθαρσώς και με περίσσια αλαζονεία «ότι η Τουρκία κάθε άλλο παρά πτοείται από τις δηλώσεις της Ε.Ε. και της Ουάσιγκτον. Μετά την Γενεύη έχει ξεκινήσει μια νέα εποχή για το Κυπριακό και όλοι πλέον είναι υποχρεωμένοι να αποδεχθούν την πραγματικότητα των «δυο κρατών», δια στόματος υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί, είναι επιστολή που έστειλαν στον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάϊντεν, οι ηγέτες της ελληνικής ομογένειας στις ΗΠΑ, για στήριξη των ΗΠΑ στην Κύπρο και τα κυριαρχικά δικαιώματά της: «Σας παροτρύνουμε να προειδοποιήσετε τον Πρόεδρο Ερντογάν, ενάντια σε περαιτέρω επιθετικότητα προς την Κύπρο και να στείλετε ένα σαφές μήνυμα ότι η Τουρκία θα αντιμετωπίσει τιμωρητικές και αυστηρές συνέπειες εάν συνεχιστούν περαιτέρω ενέργειες κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι οποίες απειλούν την κυριαρχία της και προκαλούν αστάθεια. Επιπλέον, ζητούμε ευπειθώς όπως η κυβέρνηση των ΗΠΑ απαιτήσει από τα Ηνωμένα Έθνη να ασκήσουν τη δικαιοδοσία τους στα Βαρώσια».