Το Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας είναι μια εκπαιδευτική εκδήλωση που κάθε χρόνο δίνει τη δυνατότητα στους μαθητές όλων των βαθμίδων να δημιουργήσουν και να παρουσιάσουν ψηφιακά έργα που αναπτύσσουν στο σχολείο τους. Είναι ανοικτό στην κοινωνία, σε μαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς και επισκέπτες δίνοντάς τους την ευκαιρία να λάβουν μέρος σε πρωτότυπες εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες με αντικείμενο την Πληροφορική και την Ψηφιακή Τεχνολογία.
Τη φετινή σχολική χρονιά διεξήχθη διαδικτυακά το 10ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας με κόμβους συμμετοχής σε όλη την Ελλάδα στο διάστημα 15 έως και 17 Απριλίου 2021. Οι παρουσιάσεις των σχολείων της πόλης μας έγιναν την Παρασκευή 16 Απριλίου 2021 και σε αυτές συμμετείχε και το 1ο Εσπερινό ΕΠΑ.Λ Τρικάλων με δύο δημιουργίες των μαθητών των τάξεων Β και Γ του Τομέα Πληροφορικής και υπεύθυνους καθηγητές τους κ.κ. Δημήτριο Καραμπατάκη και Σταύρο Μητσιάδη.
Πιο συγκεκριμένα οι μαθητές του τμήματος Β ΠΛΗ: Κασσιανή Αναστασίου, Παρασκευή Γερογιάννη, Άννα Δάσου, Ελένη Ζάρρα, Ιωάννης Ζάρρας, Δημήτριος-Ευγένιος Ζάχος, Γεώργιος Θεοδωράκος, Ζωή Καραμούτσιου, Γεωργία Κατσικά, Δημήτριος Κωνσταντινίδης, Χρήστος Μπούρτζος, Αθανάσιος Σγουρός, Ευαγγελή Τσαραπατσάνη, Ελισσάβετ Χαχάμη συμμετείχαν στη δημιουργία “The Blind’s Stick Project”
Πρόκειται για ένα ηχητικό ραβδί το οποίο βοηθά τους ανθρώπους με προβλήματα όρασης. Στηρίζεται στον μικροελεγκτή Arduino UNO. Προειδοποιεί με ηχητικό σήμα όταν πλησιάσουμε σε εμπόδιο, μπροστά, αριστερά ή δεξιά. Η κατασκευή χρησιμοποιεί 3 αισθητήρες υπερήχων (ULTRASONIC), που μετρούν την απόσταση, στέλνουν σήμα στον αέρα και μετρούν τον χρόνο που κάνει το σήμα για να γυρίσει πίσω. Επιπλέον οι μαθητές του τμήματος Γ’ Τεχνικού Εφαρμογών Πληροφορικής: Αγγελική Αλεξίου, Βασιλική Γαρούφου, Ορνέλα Ελεζάι, Άρβιν Κάντρια, Χριστίνα Καραμάνου, Ιλαρίων Καρνέζης, Έρη Καρυδοπούλου, Σταματία Νταραρά, Γεώργιος Παναγιωτάκης, Βησσαρίων Σούλτης, Μερόπη Τύμπα, Αργυρούλα Χανδάκα δημιούργησαν την κατασκευή “Wash Τimer” με Arduino,
η οποία βοηθάει εκείνον που πλένει τα χέρια του να μην το κάνει βιαστικά. Ο αισθητήρας ULTRASONIC αντιλαμβάνεται πότε ο χρήστης αρχίζει να χρησιμοποιεί υγρό σαπούνι και ανάβει τα LEDs παίζοντας ένα τυχαίο τραγουδάκι για 20 δευτερόλεπτα (ενδεδειγμένος χρόνος).
Θερμά συγχαρητήρια σε όλους, μαθητές και εκπαιδευτικούς για την πολύ ωραία προσπάθεια!