Το Ελληνικό Κέντρο Διατροφικών Διαταραχών επιστρατεύει τη δύναμη των social media και διοργανώνει δύο δωρεάν ομιλίες, μέσω της επίσημης σελίδας του στο Facebook, με κεντρική θεματική τις διατροφικές διαταραχές εν μέσω της πανδημίας.
Στόχος των live συζητήσεων με εισηγήτρια την ιδρύτρια του Κέντρου, Δρ. Μαρία Τσιάκα είναι να ευαισθητοποιηθεί το κοινό, αλλά και να ενημερωθεί υπεύθυνα για μια νόσο που παρουσιάζει άνευ προηγουμένου αύξηση την τελευταία δεκαετία, και ιδιαίτερα την περίοδο του COVID-19.
Η ανάρρωση είναι εφικτή, αρκεί να γίνει έγκαιρα η διάγνωση και να εφαρμοστεί η ενδεδειγμένη θεραπεία, σημαντικός πυλώνας της οποίας είναι και η ίδια η οικογένεια των νοσούντων.
Πρόγραμμα δωρεάν διαδικτυακών ομιλιών
Εισηγήτρια: Δρ. Μαρία Τσιάκα, πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Διατροφικών Διαταραχών/ FB: Maria Tsiaka
Θέμα: Πανδημία και διατροφικές συνήθειες. Νιώθεις κι εσύ ότι έχεις ξεχάσει όσα ήξερες για την υγιεινή διατροφή;
Είσαι σε μία φάση που τσιμπολογείς χωρίς πρόγραμμα όλη τη μέρα; Και εκτός από αυτό, νιώθεις συνεχώς τύψεις που δεν ακολουθείς το διατροφικό σου πρόγραμμα;
Συντονίστρια: Ελένη Δασκαλάκη, Διευθύντρια Shape & Shape.gr, δημοσιογράφος υγείας/ FB: Eleni Daskalaki
Πότε: Δευτέρα 12 Απριλίου στις 19:00
Θέμα: Διατροφικές διαταραχές και εφηβεία στην εποχή της πανδημίας
Συντονιστής: Θάνος Μακρογαμβράκης, δημοσιογράφος στο Πρώτο Θέμα και το protothema.gr/ FB: Thanos Makrogamvrakis
Πότε: Δευτέρα 19 Απριλίου στις 19:00
Πού: Και οι δύο ομιλίες θα διεξαχθούν στην επίσημη σελίδα του Ελληνικού Κέντρου Διατροφικών Διαταραχών στο Facebook (@ellenikokentro.diatrophikon)
Διατροφικές διαταραχές και COVID-19: Μια σχέση… εκρηκτική
Η Δρ. Μαρία Τσιάκα σημειώνει: «Θα ήθελα να σταθώ σε μια από τις λιγότερες προβεβλημένες συνέπειες της πανδημίας, η οποία όμως κάθε άλλο παρά ήσσονος σημασίας είναι.
Νοιώθω χρέος μου να υπενθυμίσω την έντονη ενασχόληση του γενικού πληθυσμού με την τροφή και το σώμα, ως αντίδραση στο φόβο της πανδημίας και του lockdown.
Το μέτρο της κοινωνικής απομόνωσης και απόστασης ενίσχυσε και συντέλεσε στην ραγδαία αύξηση της συμμετοχής των εφήβων σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Instagram και το Tik–Tok. Αυτό είχε ως συνέπεια να αυξηθεί η σωματική έκθεση, οι πρακτικές ακραίου περιορισμού τροφής, έντονης άσκησης και υπερφαγικών επεισοδίων.
Επιπλέον, οι βιντεοκλήσεις αντικατέστησαν την προσωπική, δια ζώσης επαφή και έτσι ο συνεχής και ενδελεχής έλεγχος του προσώπου και του σώματος εντατικοποιήθηκε. Το άγχος, ο φόβος, η ανασφάλεια και η κοινωνική αποστασιοποίηση επηρέασαν άρδην τις διατροφικές συμπεριφορές εφήβων και ενήλικων, ενώ η δυσαρέσκεια γύρω από την εικόνα σώματος χτύπησε «κόκκινο».
Η επιστημονική κοινότητα έχει θορυβηθεί και «κρούει τον κώδωνα», καθώς τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι η τρέχουσα πανδημία αυξάνει τον κίνδυνο να νοσήσει κάποιος από διατροφική διαταραχή ή και να επιδεινωθούν τα συμπτώματα σε ασθενείς που είναι σε ανάρρωση».