Ιστορική στιγμή η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια στο Ιόνιο
«Επί Νέας Δημοκρατίας και Κυριάκου Μητσοτάκη, η Ελλάδα μεγαλώνει και ισχυροποιείται», τόνισε από το Βήμα της Βουλής η Ασημίνα Σκόνδρα, κατά την ομιλία της επί του Νομοσχεδίου, του Υπουργείου Εξωτερικών «Καθορισμός του εύρους της αιγιαλίτιδας ζώνης στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και των Ιονίων Νήσων, μέχρι το ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου». Η Βουλευτής μας μεταξύ άλλων ανέφερε:
«Τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, αλλά και ο τρόπος διασφάλισης των εθνικών συμφερόντων της πατρίδας μας, αποτελούσαν διαχρονικά, ένα πολύ ευαίσθητο κομμάτι, τόσο της ελληνικής πολιτικής σκηνής, όσο και της κοινωνίας μας. Ασχέτως πολιτικών και ιδεολογικών πεποιθήσεων, όλες οι Ελληνίδες και όλοι οι Έλληνες, γνωρίζουμε πολύ καλά, ότι η γειτονιά μας είναι, από άποψη γεωπολιτικής, μία σύνθετη, περίπλοκη θα έλεγα, περιοχή, όπου συναντιούνται, και ενίοτε συγκρούονται, εθνικά όπως και πολλά διεθνή συμφέροντα.
Δε χρειάζεται κανείς, να ανατρέξει στα βιβλία της ιστορίας, για να αντιληφθεί, ότι οι εξελίξεις, που διαδραματίζονται τώρα, σηματοδοτούν ένα νέο, ισχυρό κεφάλαιο για την πατρίδα μας. Ως εκ τούτου θεωρώ σημαντικό το γεγονός, ότι οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας, σε αυτή την κρίσιμη περίοδο, έχουν τοποθετηθεί θετικά, στο ζήτημα που κουβεντιάζουμε σήμερα. Είναι μείζονος σημασίας, η Ελλάδα να ακολουθήσει μία σταθερή, και συνάμα δυναμική πολιτική, με ομοψυχία και ενότητα.
Μια πολιτική που θα εξασφαλίζει την ασφάλεια και την ειρήνη, στην χώρα μας και την ευρύτερη περιοχή.
Η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο, από τα 6 στα 12 ν.μ., μετά και την συμφωνία με την Ιταλία, αποτελεί ιστορική στιγμή. Επιβεβαιώνει τόσο σε διμερές, όσο και σε διεθνές επίπεδο, τα αναφαίρετα δικαιώματα της Ελλάδος, στο θαλάσσιο χώρο. Την δυνατότητα, δηλαδή, να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια, όποτε και όπου κρίνει σκόπιμο.
Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, υπό την καθοδήγηση του πρωθυπουργού μας, Κυριάκου Μητσοτάκη, προχώρησε , δια της διπλωματικής οδού, που πολύ επιτυχημένα ακολούθησε ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Δένδιας, με συντεταγμένο και αποφασιστικό τρόπο, την επίτευξη της συμφωνίας με την ιταλική Δημοκρατία, για την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο.
Πρόκειται, επί της ουσίας, για μία σημαντική μεταστροφή, του τρόπου άσκησης της εξωτερικής πολιτικής μας. Η Ελλάδα, μετά από χρόνια, αφήνει πίσω της την αδράνεια, και με όχημα το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας, προχωράει με σχέδιο, στην επίτευξη μιας συμφωνίας, που διασφαλίζει το έννομο συμφέρον της πατρίδας μας.
Δεν θα σταθώ καθόλου, σε όσα ακούστηκαν από την Αξιωματική Αντιπολίτευση, σαν κριτική για την στάση της Νέας Δημοκρατίας, όταν βρισκόταν ο ΣΥΡΙΖΑ στην Κυβέρνηση. Εμείς είμαστε εδώ για να διαμορφώσουμε το αύριο και μιλάμε με όρους του μέλλοντος. Γι’ αυτό, επικεντρώνομαι στο γεγονός, ότι η Βουλή των Ελλήνων, επικυρώνει μια σημαντική συμφωνία, επιδεικνύοντας την απαραίτητη πολιτική σοβαρότητα και ομοψυχία, στο ζήτημα αυτό.
Είναι σημαντικό διότι, όπως όλοι γνωρίζουμε το τοπίο στην ανατολική Μεσόγειο, έχει αλλάξει δραματικά. Η γείτονα χώρα, εδώ και αρκετούς μήνες, κρατά μία εξαιρετικά προκλητική και επιθετική στάση, η οποία μάλιστα την έφερε σε ευθεία σύγκρουση, τόσο με την Ελλάδα όσο και με τους συμμάχους μας.
Είναι καταγεγραμμένο, ότι η αλαζονική τακτική της Τουρκίας δεν αλλάζει εύκολα, και συνεπώς ο κίνδυνος της επιθετικότητας και διεκδικητικότητας παραμένει διαχρονικός. Γι’ αυτό, είναι εξαιρετικά σημαντικό, που η πατρίδα μας, έχει εξασφαλίσει, δύο νόμιμες Συμφωνίες, με την Ιταλία και την Αίγυπτο, κατοχυρώνοντας τα δικαιώματα της.
Ιστορικά η Νέα Δημοκρατία έχει επιδείξει πατριωτισμό και εξαιρετική σοβαρότητα, στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. Υπάρχει εθνικός σχεδιασμός, τον οποίο ακολουθούμε πιστά και υπεύθυνα. Υπάρχει εθνική στρατηγική, η οποία είναι ολοκληρωμένη, και στόχο έχει να κατοχυρώσει, όλα τα εθνικά μας δικαιώματα και συμφέροντα.
Ακούστηκαν κάποιες φωνές αντίδρασης, κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου στην αρμόδια επιτροπή, κυρίως με αφορμή την στάση της Νέας Δημοκρατίας στην συμφωνία των Πρεσπών. Χωρίς να χρειάζεται να εισέλθουμε σε πολλές λεπτομέρειες, θεωρώ αρκετό να τονίσω ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εξαρχής επεσήμανε τότε, ότι πρόκειται για μια αρνητική συμφωνία, που όμως, παρά τις προειδοποιήσεις της Νέας Δημοκρατίας, κυρώθηκε από το Κοινοβούλιο, με την πλειοψηφία της τότε Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, και ως εκ τούτου παράγει έννομα και μη αναστρέψιμα αποτελέσματα.
Είναι επιτέλους καιρός, να σοβαρευτούμε και να καταλάβουμε όλοι, ότι το ελληνικό κράτος, οφείλει να χαρακτηρίζεται από συνέπεια, συνέχεια και σοβαρότητα. Ειδικά σε θέματα που αφορούν, τις διεθνείς σχέσεις και την εξωτερική πολιτική. Δεν νοείται λοιπόν, να μην αναγνωρίζει, μία επόμενη κυβέρνηση, τα πεπραγμένα της προηγούμενης.
Όσο αυτό και να πονάει, όσο και να διαφωνεί η νυν Κυβέρνηση με τις αποφάσεις της προηγούμενης, οφείλει διεθνώς να τιμήσει την υπογραφή της χώρας. Οτιδήποτε αντίθετο, πλήττει την Ελλάδα και την αξιοπιστία της.
Σήμερα λοιπόν, και με δεδομένες τις συμφωνίες, που έχει υπογράψει η Ελλάδα με Ιταλία και Αίγυπτο, θα ξεκινήσει ένας νέος κύκλος, διερευνητικών επαφών με την Τουρκία και ασχέτως με το τι επιδιώκει η Τουρκία, για την πατρίδα μας, αποκλειστικό αντικείμενο συζήτησης είναι η ΑΟΖ και η υφαλοκρηπίδα.
Κλείνω, τονίζοντας για ακόμη μια φορά, ότι το σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εξωτερικών, για τον καθορισμό του εύρους της αιγιαλίτιδας ζώνης, στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και των Ιονίων Νήσων, μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου, αποτελεί ένα νέο σημαντικό κεφάλαιο στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής της πατρίδας μας. Η Ελλάδα δεσμεύεται από την Διεθνή Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, που αποτελεί τμήμα του εθνικού μας δικαίου, όπως και του ευρωπαϊκού κεκτημένου.
Σε κάθε διάλογο λοιπόν, με οποιαδήποτε τρίτη χώρα, δεσμευόμαστε από το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Και ενώ, για πολλά χρόνια, η πατρίδα μας αναζητούσε ουσιαστικές λύσεις, που θα διασφάλιζαν και θα δικαίωναν τα συμφέροντα της, τώρα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ολοκληρώνουμε ένα σημαντικό βήμα, που φέρνει την Ελλάδα πιο κοντά σε αυτό τον στόχο. Μια Ελλάδα που μεγαλώνει, που ισχυροποιείται, που αποκτά στρατηγικό ρόλο στο παγκόσμιο γίγνεσθαι».