Συνεχείς επαφές και συνεργασία είχε όλο το προηγούμενο διάστημα, η Βουλευτής του Νομού μας, κ. Ασημίνα Σκόνδρα με τους συναρμόδιους Υπουργούς, για το ζήτημα της απαγόρευσης του κυνηγιού στο σύνολο της Επικράτειας, λόγω των έκτακτων μέτρων του COVID-19.
Κατά το διάστημα που ίσχυε η απαγόρευση, είχαν κατ’ επανάληψη καταθέσει στη κ. Σκόνδρα τις αντιρρήσεις τους για την απαγόρευση αυτή, ικανός αριθμός κυνηγών των Συλλόγων Καρδίτσας, Μουζακίου και Παλαμά. Παράλληλα υπήρχε συνεχή επαφή με τον Πρόεδρο της Ζ’ Κυνηγητικής Ομοσπονδίας Θεσσαλίας, κ. Ευάγγελο Μπαλάτσο,όπως και με την Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος, της οποίας τις προτάσεις είχε στα χέρια της.
Τις αντιδράσεις αυτές η Βουλευτής, τις μετέφερε στους αρμόδιους Υπουργούς, προτείνοντας την αναθεώρηση αυτού του περιορισμού, με την σύμφωνη γνώμη βεβαίως των λοιμοξιολόγων. Μετά τη δημοσίευση λοιπόν του σχετικού ΦΕΚ, η κ. Σκονδρα, τονίζει:
«Οι αρμόδιοι Υπουργοί, μετά και από σχετική εισήγηση των λοιμοξιολόγων, προχώρησαν στην τροποποίηση της προηγούμενης κοινής υπουργικής απόφασηςτης 12ηςΔεκεμβρίου 2020. Η ΚΥΑ αυτή είχε προκαλέσει έντονη και δικαιολογημένη αντίδραση των κυνηγών, καθώς δεν προέβλεπε καμία δυνατότητα μετακίνησης τους, για την άσκηση θήρας και αλιείας, με ορατό τον κίνδυνο να χαθεί φέτος η κυνηγετική περίοδος.
Στις παρεμβάσεις μου για το εν λόγω θέμα, μετέφερα τις αντιδράσεις των κυνηγών και τα επιχειρήματα τους, και προέβαλα στους κ.κ. Υπουργούς Περιβάλλοντος, Προστασίας του Πολίτη, Αγροτικής Ανάπτυξης και Πολιτικής Προστασίας, το γεγονός, ότι το κυνήγι και η αλιεία αποτελούν δραστηριότητες, που ασκούνται σε απομονωμένα σημεία στη φύση, σε μέρη που δεν υπάρχει συγχρωτισμός, μακριά από κόσμο, μοναχικά, είτε σε πολύ μικρές ομάδες και ως εκ τούτου, ο κίνδυνος περαιτέρω διασποράς του κορονοϊού, είναι απολύτως ελάχιστος.
Τόνισα δε, ότι η οικογένεια των κυνηγών έχει μάθει να σέβεται και να εφαρμόζει κανόνες, και πιστεύω ότι με την ίδια υπευθυνότητα, θα τηρήσει τα όποια μέτρα προβλεφθούν,για την άσκηση θήρας εν καιρό πανδημίας. Άλλωστε οι κυνηγετικές οργανώσεις κάθε βαθμίδας, πιστεύω ότι θα επαγρυπνούν, όπως κάνουν πάντα. Είναι βέβαιο, ότι και η κοινότητα των κυνηγών, όπως όλοι μας, αντιλαμβάνεται τις έκτακτες συνθήκες, λόγω της πανδημίας και πέραν των άλλων, θα τηρήσουν αυστηρά τα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας και τον περιορισμό της εξάπλωσης του φονικού ιού.
Τόνισα επίσης, ότι οι κυνηγοί συμβάλλουν στην οικονομία ανοίγοντας έναν κύκλο εργασιών, σε συγκεκριμένους κλάδους. Σε περιοχές δε, όπως και στην Καρδίτσα, με το κυνήγι του αγριόχοιρου ιδιαίτερα, συνεισφέρουν στην διαφύλαξη καλλιεργειών, αλλά και κτηνοτροφικών μονάδων. Τέλος, συμβάλλουν στην ομαλή διατήρηση γενικότερα, της πανίδας και της χλωρίδας της κάθε περιοχής.
Με την υπ. αριθ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 83418 από 24.12.2020 απόφαση τροποποίησης τηςΚοινής Υπουργικής Απόφασης,για τα έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας, από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας, πλέον επιτρέπεται η μετακίνηση κυνηγών ή αλιέων, για την άσκηση θήρας και αλιείας υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.
- Πρώτον, η μετακίνηση πραγματοποιείται μεταξύ τις 05.00 το πρωί έως τις 22.00 το βράδυ, αποκλειστικά εντός της οικείας Περιφερειακής Ενότητας.
- Δεύτερον, επιτρέπεται η συμμετοχή μέχρι και 2 ατόμων (κυνηγών ή αλιέων) για λόγους ασφαλείας.
- Τρίτον, οι κυνηγοί και αλιείς οφείλουν να εφαρμόσουν όλα τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης δραστηριότητας.
Δεδομένων των παραπάνω, ακόμα και υπό τις συγκεκριμένες προϋποθέσεις, δηλώνω την ικανοποίηση μου, που οι παρεμβάσεις μου βρήκαν ανταπόκριση και η Κυβέρνηση, προέβει στην άρση της απαγόρευσης. Όπως επίσης που δόθηκε λύση στα δίκαια αιτήματα των φίλων κυνηγών και η φετινή κυνηγετική περίοδο δεν θα χαθεί εντελώς.
Εκείνο όμως που προέχει είναι η υγεία και η ασφάλεια, γι’ αυτό, θεωρώ δεδομένη την πιστή τήρηση των μέτρων για τον covid 19 και των κανόνων που διέπουν την θήρα, ώστε όλοι να είμαστε ασφαλείς.»