Διεύθυνση Κτηνιατρικής Περιφέρειας Θεσσαλίας: Οδηγίες προς τους κατόχους οικόσιτων πουλερικών
Μετά την πρόσφατη ενημέρωσή μας από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σχετικά με την εμφάνιση της Γρίπης των πτηνών στο Ηνωμένο Βασίλειο, στη Γερμανία, στη Γαλλία, στις Κάτω Χώρες και τελευταία στην Ιταλία, Κροατία και Σλοβενία και λόγω της μεγάλης μεταδοτικότητας της νόσου και της πιθανότητας της σταδιακής εξάπλωσής της σε άλλες χώρες, ενεργοποιήθηκε η εκτελεστική απόφαση (ΕΕ) 2020/1606 για ορισμένα προσωρινά μέτρα προστασίας σχετικά με τη γρίπη των πτηνών του υποτύπου H5N8.
Μετά από τα παραπάνω και βάση της επιδημιολογίας της νόσου, όπου τα άγρια πτηνά αποτελούν την δεξαμενή του ιού και τη μεταδίδουν στα οικόσιτα ιδίως κατά τη μετανάστευσή τους προς τις νοτιότερες θερμές χώρες, λόγω του αυξημένου κινδύνου, παρακαλούνται οι κάτοχοι οικόσιτων πουλερικών να λάβουν μέτρα βιοασφάλειας ακολουθώντας τις παρακάτω οδηγίες:
- Απαγορεύεται η διατήρηση πουλερικών σε ανοιχτούς χώρους (προαύλια, αγρούς, κ.λ.π.).
- Τα ανοίγματα των κοτετσιών καλύπτονται με σήτες, δίχτυα ή άλλα κατάλληλα προστατευτικά καλύμματα, που θα αποκλείουν την επαφή οικόσιτων με άγρια πτηνά.
- Η από κοινού εκτροφή παπιών και χηνών με άλλα πουλερικά απαγορεύεται. Χήνες και πάπιες πρέπει να διατηρούνται σε ξεχωριστό κλειστό χώρο.
- Συνιστάται στους ιδιοκτήτες των πτηνών, μετά την έξοδο από το κοτέτσι, να αλλάζουν ρούχα και παπούτσια. Ρούχα και υποδήματα που χρησιμοποιήθηκαν για την είσοδο στο κοτέτσι μένουν εκτός σπιτιού.
- Μετά από κάθε επαφή με τα πτηνά ακολουθεί καλό πλύσιμο των χεριών με άφθονο νερό και σαπούνι και αν υπάρχει να χρησιμοποιείται και απολυμαντικό χεριών.
- Καλός καθαρισμός των χώρων γύρω από το κοτέτσι, ώστε να μην υπάρχουν σπόροι ή άλλα υλικά που να προσελκύουν τα άγρια πτηνά.
- Τα πουλερικά να ποτίζονται με νερό που δεν προέρχεται από δεξαμενή νερού εκτεθειμένη στο περιβάλλον και στα άγρια πτηνά.
- Καλό μαγείρεμα του κρέατος και των αυγών που προέρχονται από οικόσιτα πουλερικά.
- Μόνο τα απολύτως απαραίτητα άτομα να μετακινούνται προς το κοτέτσι. Αν είναι δυνατό πάντα το ίδιο άτομο να φροντίζει τα πουλερικά.
- Σε περιπτώσεις που παρατηρηθούν θάνατοι πουλερικών σε ποσοστό μεγαλύτερο από 3% την εβδομάδα να ενημερώνουν την αρμόδια τοπική κτηνιατρική Αρχή.
Οι λοιπές Υπηρεσίες, οι εμπλεκόμενες με την άγρια πανίδα, όπως δασικοί υπάλληλοι, ομοσπονδιακοί θηροφύλακες, ορνιθολόγοι, καθώς επίσης και ιδιωτικοί φορείς όπως κυνηγοί, κέντρα περίθαλψης άγριων πτηνών, παρακαλούνται σε περίπτωση ανεύρεσης νεκρών, ασθενών ή ημιθανών πτηνών, να επικοινωνούν με τις κτηνιατρικές υπηρεσίες, προκειμένου να ληφθούν τα κατάλληλα δείγματα για την έγκαιρη διαπίστωση της νόσου.