Πρώτη του μήνα Νοεμβρίου και ο Ο.Π.Ο.Πύλης πραγματοποίησε την προγραμματισμένη Κυριακάτικη ανάβαση, στο Ξηροβούνι (υψ. 1732μ.). Η πορεία της ομάδας ξεκίνησε από τον ναό του Αγίου Νικολάου στην Άνω Παλαιοκαρυά μέσα από ένα πολύ παλιό και ιστορικό μονοπάτι το οποίο διασχίζει όλο το φαράγγι της Άνω Παλαιοκαρυάς και τις απότομες πλαγιές της Γκρόπας. Ένα μονοπάτι που κόβει κυριολεκτικά την ανάσα όπου στο μεγαλύτερο μέρος του, διασχίζει όπως προαναφέρθηκε, τις απόκρημνες πλαγιές της Γκρόπας και καταλήγει σε ένα μεγάλο βοσκότοπο όπου και συναντούμε τους μόνιμους κατοίκους του, αγελάδες και άλογα. Η συγκεκριμένη στράτα αποτελούσε για αιώνες την κύρια οδική αρτηρία όπου εξυπηρετούσε βοσκούς και γενικότερα τον κόσμο μέχρι και τα τελευταία χρόνια του περασμένου αιώνα. Το μονοπάτι σε μεγάλο μέρος του θυμίζει την ιστορική βλαχόστρατα καθώς η δουλειά που έχει γίνει στην λιθοδομή σε ορισμένα σημεία σε κάνει να αισθάνεσαι ότι αιωρείσαι στον γκρεμό. Μαρτυρίες ντόπιων θέλουν το μονοπάτι να έχει συντηρηθεί και χτιστεί όπου χρειάζεται με λιθοδομή από τους Ιταλούς αιχμαλώτους του Β.Π.Π. που κρατούνταν στην Παλαιοκαρυά.
Μετά τα λιβάδια, η ομάδα ακολουθεί ανοδική πορεία μέσα στο ελατόδασος όπου και καταλήγεί ψηλά σε πυκνό δάσος από οξιές λίγο πριν βγει στο αλπικό κομμάτι του βουνού. Η πορεία ολοκληρώνεται με την προσέγγιση της κορυφής η οποία βρίσκεται ακριβώς πίσω από αυτήν την εντυπωσιακή φουντωτή ανατολικότερη κορυφήη οποία διακρίνεται από τα Τρίκαλα. Η θέα από την κορυφή απίστευτη με τον όγκο των βουνών Τσούκες και Χήρα να είναι σε πρώτο πλάνο από τα νοτιοανατολικά, και το Σουφλί να κλέβει την παράσταση από τα δυτικά. Έπειτα, είναι διακριτός αρκετά ο επίσης γειτονικός μας όγκος αυτός της Λουπάτας-Μαρόσας-Αυγού στα βόρεια. Το μάτι σου δεν χορταίνει από βουνά καθώς απλώνονται απλόχερα κάποιοι εκ των μεγαλύτερων και γνωστότερων όγκων της Ελλάδας όπως τα Άγραφα, ο Κόζιακας, τα Τζουμέρκα και η Κακαρδίτσα. Έπειτα, από λίγη ώρα παραμονής στην κορυφή ξεκινάει ο δρόμος της επιστροφής ακολουθώντας την ίδια πορεία. Ο καιρός, σύμμαχος σε αυτήν την διαδρομή καθώς καθ όλη τη διάρκεια, την ομάδα συνοδεύει ένας ελαφρύς αέρας. Η συνολική διάρκεια της πεζοπορίας γύρω στις οχτώ ώρες και τα χιλιόμετρα περίπου 14.
Για να πραγματοποιηθεί η διαδρομή χρειάστηκε να γίνει έρευνα και μερικός καθαρισμός του μονοπατιού, από μέλη του συλλόγου. Σκοπός μας πλέον και μετά από αυτή την ανάβαση η οποία λειτούργησε σαν ΄΄έκθεση΄΄ στο ευρύ κοινό, είναι η περισσότερη ανάδειξη αυτού του εντυπωσιακού μονοπατιού.
Για τον Ο.Π.Ο.Π.
Μητρονάτσιος Δημήτρης