Δυναμική συμμετοχή της Επιτροπής Αγώνα Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Τρικάλων στην απεργιακή συγκέντρωση για την προστασία της υγείας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων
Δυναμική απεργιακή συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 15 Οκτώβρη στα Τρίκαλα στα πλαίσια της 24ωρης απεργίας στο Δημόσιο Τομέα ως απάντηση στην αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται με πρόσχημα τη διαχείριση της πανδημίας και με απαίτηση ουσιαστικών μέτρων προστασίας της υγείας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων στα νοσοκομεία , τα σχολεία , τις υπηρεσίες , καθώς και των μαθητών , φοιτητών του λαού γενικότερα. Στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Ρήγα Φεραίου έντονο παρόν έδωσαν εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μέσω των συλλόγων τους , γιατροί και εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο Τρικάλων μέσω της αντίστοιχης επιτροπής αγώνα , καθώς και εργαζόμενοι στην περιφερειακή ενότητα Τρικάλων.
Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης χαιρετισμό απεύθυναν εκ μέρους της Επιτροπής Αγώνα Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Τρικάλων , η Βάσω Μπακάση, εκ μέρους του ΣΕΠΕ Τρικάλων ο Δημήτρης Παπασπύρου , μέλος του ΔΣ , και η Ουρανία Παπαζεύκου αντιπρόεδρος του ΔΣ της ΕΛΜΕ Τρικάλων.
Στο χαιρετισμό της Η Βάσω Μπακάση τόνισε πως «η καθημερινή πραγματικότητα διαψεύδει τις κυβερνητικές διακηρύξεις περί «θωράκισης του «ΕΣΥ».Είναι οφθαλμοφανής η επείγουσα ανάγκη για άμεσα πρόσθετα μέτρα για την προστασία της υγείας εργαζομένων και των ασθενών.Παρότι βρισκόμαστε στην αρχή του δεύτερου κύματος της επιδημίας και το Γ.Ν.Τρικάλων , όπως και οι υπόλοιπες δημόσιες μονάδες υγείας, όπως τα Κέντρα Υγείας στο Νομό μας, αδυνατούν ήδη να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες ανάγκες νοσηλείας ασθενών με SARS-CoV-2. Είναι καθημερινότητα οι ελλείψεις σε Μέσα Ατομικής Προστασίας (π.χ. γάντια-στολές), καθώς και εμφανής η ανεπάρκεια οργανωτικών μέτρων για την πρόληψη της εξάπλωσης της επιδημίας, Είναι χαρακτηριστικό ότι το μηχάνημα μοριακού ελέγχου που υπάρχει στο Νοσοκομείο δεν είναι σε λειτουργία, γιατί δεν υπάρχουν αντιδραστήρια! Επίσης, το τμήμα covid έχει 22 κρεβάτια και λειτουργούν τα 9 ΜΟΝΟ! Κι αυτά με νέους Νοσηλευτές νέους με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Η περίφημη «ενίσχυση του νοσοκομείου » από την αρχή της πανδημίας είναι η πρόσληψη 9 νοσηλευτών και 3 τραυματιοφορέων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου , ενώ τα κενά είναι στις 120 θέσεις , δηλαδή εννοούν ενίσχυση εν μέσω πανδημίας την κάλυψη στο 10% των ελλείψεων!!! Την ίδια ώρα στα 4 Κέντρα Υγείας, του νομού μας δεν γίνεται καμία αιματολογική εξέταση γιατί δεν υπάρχουν αντιδραστήρια και Ακτινολογικός έλεγχος αδυνατεί να γίνει λόγο έλλειψης Ακτινολόγων και ακτινολογικούυλικού, ενώ δεν υπάρχουν καθαρίστριες μετά τις 3.00μ.μ. και Σαβατοκύρια-Αργείες! Η παράταση των συμβάσεων των εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις – κάτω από το «βάρος» της επιδημίας έγινε την πίεση αγωνιστικών κινητοποιήσεων , όμως δεν εξασφαλίζει μόνιμη εργασία με πλήρη δικαιώματα. Αντί για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας και την επίταξη ιδιωτικών δομών υγείας, η κυβέρνηση αξιοποιεί την επιδημία για να ενισχύσει την κερδοφορία του ιδιωτικού τομέα – όπως προβλέπεται στην έκθεση Πισσαρίδη – και να ξεφορτωθεί όσα δικαιώματα μας έχουν μείνει – με χαρακτηριστικό παράδειγμα το νομοσχέδιο για τις απλήρωτες υπερωρίες.Η δική μας απάντηση είναι η συνέχιση του αγώναμαζί με όλους τους εργαζόμενους, τους ασθενείς για Δημόσια Δωρεάν Υγεία και Π.Φ.Υ. με χρηματοδότηση αποκλειστικά από το κράτος.»
Ταυτόχρονα από το βήμα της συγκέντρωσης καταγγέλθηκε, από την Άννα Κουτελίδα , μέλος του ΔΣ της ΕΛΜΕ η έντονη παρουσία της αστυνομίας γύρω από την πλατεία , αλλά και αστυνομικών , μεταξύ των οποίων και άνδρες της ασφάλειας με πολιτικά , που πήγαν μέσα στη συγκέντρωση με πρόσχημα να ενημερωθούν για το πρόγραμμα της συγκέντρωσης ( πότε θα ολοκληρωθεί , αν θα γίνει πορεία κλπ) , ώστε , δήθεν , να εξασφαλίσουν την «ασφάλεια των διαδηλωτών» και «μέτρα ρύθμισης της κυκλοφορίας». Στην καταγγελία απαιτήθηκε η άμεση απομάκρυνση των αστυνομικών από τη συγκέντρωση , τονίζοντας «ότι το εργατικό –λαϊκό κίνημα ξέρει και έχει δείξει σοβαρά δείγματα πώς να οργανώνει και να περιφρουρεί τις διαδηλώσεις του» και ότι «αυτή η στάση των αρχών είναι στα πλαίσια της τρομοκράτησης, του αυταρχισμού και της καταστολής που επέδειξε η κυβέρνηση στις διαδηλώσεις , κινητοποιήσεις , συλλογικές διαδικασίες μαθητών και λαού το προηγούμενο διάστημα, ώστε να επιβάλει την αντιλαϊκή πολιτική της , έχοντας το βλέμμα στραμμένο στον περιορισμό και την απαγόρευση της οργανωμένης συλλογικής αγωνιστικής δράσης».
Μετά τη συγκέντρωση ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Με τα συνθήματα «Και κάτω από τις μάσκες έχουμε φωνή, μόρφωση και υγεία για κάθε μαθητή», «Αίθουσες, προσλήψεις, δωρεάν Παιδεία, πάρτε τώρα μέτρα για την πανδημία» , «Μαζικές προσλήψεις γιατρών-νοσηλευτών επίταξη ανευ όρων κλινών και κλινικών», «Δώστε λεφτά για την υγεία όχι για τις τράπεζες και την εργοδοσία» , «πάρτε μέτρα –τωρα- στους χώρους εργασίας δε θα γίνουν τάφοι εν μέσω πανδημίας» , « θέλουμε γιατρούς-θέλουμε δασκάλους και στέλνετε τα ματ να κάνουμε τους μπράβους» ,οι διαδηλωτές διέσχισαν τους κεντρικούς δρόμους της πόλης μεταδίδοντας το μήνυμα της αγωνιστικής διεκδίκησης, και κατέληξαν στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων. Εκεί πραγματοποιήθηκε διαμαρτυρία με απαίτηση άμεσα και ουσιαστικά μέτρα προστασίας εκπαιδευτικών και μαθητών στα σχολεία , ενώ αντιπροσωπεία των ΔΣ ΕΛΜΕ & ΣΕΠΕ επέδωσε στη διευθύντρια ψήφισμα με το πλαίσιο αιτήμάτων τους .