9ο Γυμνάσιο Τρικάλων – Επίσκεψη – Περιήγηση: α) στο Μουσείο Β. Τσιτσάνη και β) στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Τρικάλων στο πλαίσιο του Πολιτιστικού Προγράμματος: “Απεικάσματα γνώσης” , με συνοδούς τις καθηγήτριες κα Καλαμαρά Ευαγγελία, φιλόλογο, και κα Γαρδίκα Μαρία, φυσικό
Την Πέμπτη 27 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε προγραμματισμένη επίσκεψη μαθητών που συμμετέχουν στο Πολιτιστικό Πρόγραμμα: “Απεικάσματα γνώσης” , με συνοδούς τις καθηγήτριες κα Καλαμαρά Ευαγγελία και κα Γαρδίκα Μαρία, μέλη της παιδαγωγικής ομάδας του Προγράμματος. Η απώτερη επιδίωξη ήταν:
α. να έρθουν οι μαθητές μέσω της δράσης σε επαφή βιωματικά με θέματα που αφορούν την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας ,το ρεμπέτικο τραγούδι, γνωρίζοντας από κοντά τον κόσμο του τρικαλινού λαϊκού συνθέτη Βασίλη Τσιτσάνη, και
β. να ξεναγηθούν στους χώρους της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Τρικάλων, ώστε να χρησιμοποιήσουν την εμπειρία τους αυτή για προσέγγιση στον κόσμο του βιβλίου και ενίσχυση της αγάπης τους για την ανάγνωση βιβλίων.
Με ενθουσιασμό παρακολούθησε η ομάδα των μαθητών που ασχολείται με το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα τις δύο συναντήσεις με τους εκπροσώπους που ανέλαβαν την ξενάγησή τους στους δύο προορισμούς.
- Μουσείο Τσιτσάνη.
Το Μουσείο είναι ένας μοναδικός χώρος με μεγάλη αξία, ένα ζωντανό σημείο αναφοράς για την ελληνική μουσική παράδοση. Στεγάζεται στο ανακαινισμένο κτίριο των παλιών φυλακών Τρικάλων, το οποίο έχει μεγάλη ιστορική σημασία, καθώς χτίστηκε στην περίοδο της Τουρκοκρατίας και αποτελεί μέρος του διοικητικού συγκροτήματος του Κουρσούμ Τζαμί. Στην ξενάγηση έγινε αναφορά στα βιογραφικά στοιχεία του συνθέτη (τη γέννηση, τα παιδικά χρόνια, τις πρώτες μουσικές επιρροές). Επίσης, οι μαθητές ανακάλυψαν:
- Αρχειακό υλικό: Χειρόγραφες παρτιτούρες, σπάνιες φωτογραφίες, εφημερίδες και άλλα ντοκουμέντα που καταγράφουν την πορεία του Τσιτσάνη.
- Μουσικά όργανα: Αντίγραφα από μπουζούκια και άλλα όργανα που χρησιμοποιούσε ο συνθέτης.
- Ακουστικές και οπτικές εγκαταστάσεις: Χώροι όπου μπορεί κανείς να ακούσει τραγούδια του και να παρακολουθήσει συνεντεύξεις ή ντοκιμαντέρ για τη ζωή του.
Ακολούθησε συζήτηση όπου έγινε ιδιαίτερη αναφορά στη σημασία του έργου του και στα μηνύματα που δίνει στη σύγχρονη γενιά, μια γενιά που σίγουρα έχει άλλα ακούσματα, αλλά κάποιες αξίες και κάποιες ιδέες είναι διαχρονικές και αξίζει κανείς να τις ενστερνίζεται και να τις ακολουθεί σαν οδοδείκτη στη ζωή.
Και αυτές οι αξίες είναι η αγάπη και η προσήλωση στο στόχο του καθενός ανθρώπου. Ο ίδιος ξεκίνησε με πάρα πολύ λίγα χρήματα αλλά δεν λύγισε ποτέ ώστε να πραγματοποιήσει το στόχο του. Όπως ο Β. Τσιτσάνης ακολούθησε το όνειρό του, αψηφώντας τα εμπόδια, έτσι και οι νέοι πρέπει να φέρονται ανάλογα.
Ταυτόχρονα δίδαξε την αποποίηση κάθε στοιχείου που αναφέρεται σε οποιαδήποτε μορφή επίδειξης, στο ‘φαίνεσθαι’ και όχι στην πραγματική ουσία των πραγμάτων, στο ‘είναι’. Δηλαδή, ο Βασίλης Τσιτσάνης παρά τις μεγάλες του επιτυχίες παρέμεινε ένας άνθρωπος απλός, ταπεινός, δεν αποζητούσε την αποδοχή των άλλων, αρνούνταν τη δημοσιότητα και την πολυτέλεια στη ζωή του από άποψη,και ήταν ένας νοικοκύρης που φρόντισε απλά να έχει τα επαρκή η οικογένειά του.
Οι μαθητές έμαθαν για την αξία του έργου του, καθώς κατάφερε να μετουσιώσει το μέχρι τότε ρεμπέτικο τραγούδι, με καινούργιους ήχους και καινούργια στιχουργική, σε ένα νέο, “καθαρό’ είδος. Πάτησε σταθερά σε τόνους που συνδέουν την Ανατολή και τη Δύση και δημιούργησε ένα καινούργιο είδος μουσικής που έμεινε κληροδότημα για τις επόμενες γενιές.
Ο Βασίλης Τσιτσάνης ήταν για το ελληνικό τραγούδι οδοδείκτης, όχι απλά ένας τραγουδοποιός, αλλά ήταν ένας αναμορφωτής της ελληνικής λαϊκής μουσικής, που η μουσική του συνεχίζει να εμπνέει, να ακούγεται και να συγκινεί με τα πάντα επίκαιρα αγαπημένα του θέματα: την αγάπη, τη φτώχεια, την κοινωνική αδικία και την ελπίδα. Η προσωπικότητά του δίδαξε με την προσήλωσή του σε αρχές και αξίες.
Φεύγοντας με τις καλύτερες εντυπώσεις, οι μαθητές κράτησαν τα θετικά αυτά μηνύματα από την εποικοδομητική συζήτηση.
- Δημοτική Βιβλιοθήκη Τρικάλων
Στη συνέχεια ακολούθησε επίσκεψη στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Τρικάλων.
Η εμπειρία ήταν πραγματικά εκπληκτική, γιατί οι μαθητές προσέγγισαν το χώρο μέσα από μια άλλη οπτική και εξοικειώθηκαν απόλυτα με το περιβάλλον, άλλοτε ακούγοντας, άλλοτε ηρεμώντας σε ένα ήσυχο και φιλικό μέρος, κατάλληλο να φιλοξενήσει τις παιδικές ψυχές που τόση ανάγκη έχουν από πραγματική ψυχική ανάταση και ξεκούραση, μέσα από το μαγικό κόσμο του βιβλίου.
Η υπεύθυνη τόνισε την αξία την ανάγνωσης βιβλίων, την όξυνση του πνεύματος που προσφέρει, σε αντίθεση με την παθητική παρακολούθηση εικόνων ή βίντεο μέσω των ηλεκτρονικών συσκευών. Επίσης, αναφέρθηκε στα πολλά οφέλη της περιήγησης στη Βιβλιοθήκη, τόσο σε προσωπικό όσο και σε εκπαιδευτικό επίπεδο. Μερικά από τα βασικά οφέλη είναι:
- Πρόσβαση σε γνώση – Οι βιβλιοθήκες διαθέτουν πληθώρα βιβλίων, περιοδικών και ηλεκτρονικών πηγών που διευρύνουν τις γνώσεις σε διάφορα θέματα.
- Καλλιέργεια της ανάγνωσης – Ενθαρρύνουν την αγάπη για το διάβασμα, προάγοντας τη φαντασία, την κριτική σκέψη και τη γλωσσική ανάπτυξη.
- Ήσυχο περιβάλλον για μελέτη – Αποτελούν ιδανικό χώρο συγκέντρωσης και μελέτης, προσφέροντας ένα ήρεμο και οργανωμένο περιβάλλον.
- Εκπαιδευτικές δραστηριότητες – οργανώνονται σεμινάρια, λέσχες ανάγνωσης και διαλέξεις που προάγουν τη μάθηση και τον πολιτισμό.
- Ανάπτυξη πληροφοριακών δεξιοτήτων – Βοηθούν στην εξοικείωση με την αναζήτηση και αξιολόγηση αξιόπιστων πληροφοριών, σημαντική δεξιότητα στην ψηφιακή εποχή.
- Δωρεάν πρόσβαση σε υλικό – Παρέχουν τη δυνατότητα δανεισμού βιβλίων και πρόσβασης σε ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων χωρίς κόστος.
- Κοινωνική και πολιτιστική ενσωμάτωση – Αποτελούν χώρους κοινωνικής συναναστροφής, πολιτιστικών ανταλλαγών και συνεργασίας μεταξύ των μελών της κοινότητας.
- Επομένως, η ξενάγηση και η επίσκεψη σε μια βιβλιοθήκη μπορεί να είναι μια εμπειρία πλούσια σε γνώσεις και ερεθίσματα που ενισχύουν τη δια βίου μάθηση.
- Κατόπιν, οι μαθητές περιηγήθηκαν στους χώρους και στους τομείς-είδη έντυπου υλικού που φιλοξενούνται στη βιβλιοθήκη.
Κάθε μαθητής έκανε ερωτήσεις σχετικά με τα είδη βιβλίων που τον ενδιέφερε και πήρε τις ανάλογες απαντήσεις.
Ιδιαίτερη εντύπωση έκαναν στους μαθητές τα Αρχεία των εφημερίδων, (όπου ανατρέχοντας έβρισκαν στοιχεία από το παρελθόν, ανάλογα με τα ενδιαφέροντά τους), όπως και τα βιβλία Τοπικής Ιστορίας.
Και η καταπληκτική εμπειρία δε σταμάτησε εκεί. Ακολούθησε βιωματική δράση. Στο χώρο του αναγνωστηρίου διάβασαν κόμικς και εικονογραφημένες ιστορίες τις οποίες δραματοποίησαν με σκηνοθετικούς αυτοσχεδιασμούς.
Η ψυχαγωγία και η δημιουργική εκτόνωση έκαναν την προσέγγιση στο χώρο ένα μοναδικό κίνητρο για να τον επισκεφτούν ξανά και να δανειστούν πολλά περισσότερα βιβλία, προωθώντας έτσι τη φιλαναγνωσία.




